Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Εκπρόσωποι κομμάτων στην τηλεδιάσκεψη
Εκπρόσωποι κομμάτων στην τηλεδιάσκεψη
Στις παρεμβάσεις τους τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συνέχισης των περιφερειακών συναντήσεων, ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία και τόνισαν την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που κλιμακώνονται. Από την πλούσια αλληλοενημέρωση που έγινε παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα.

Παλαιστινιακό ΚΚ

Στην παρέμβασή του το Παλαιστινιακό ΚΚ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Για δεκαετίες, οι καπιταλιστικές χώρες προσπαθούν, μέσω της συμμαχίας τους με τους ηγέτες των αντιδραστικών αραβικών χωρών, να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην περιοχή, προκειμένου να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους στον γεωπολιτικό έλεγχο, για τη διατήρηση των δρόμων του παγκόσμιου εμπορίου, τον έλεγχο των δυνατοτήτων των λαών της περιοχής, ιδίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια από τη Συμφωνία του Οσλο, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν και αντί να τερματίσουμε την κατοχή και να ιδρύσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις και της διεθνούς νομιμότητας, ζούμε πλέον σε πολιορκημένα καντόνια. Αντί η Ιντιφάντα της πέτρας να οδηγήσει στην οικοδόμηση του κράτους, μερικοί από τους ήρωές της μετατράπηκαν σε μισθοφόρους μιας αρχής που συνδέεται με την κατοχή μέσω των καναλιών συντονισμού ασφάλειας.

Από τη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις, το κράτος του Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης, η προτεινόμενη λύση τώρα είναι ένα κράτος των εβραϊκών εποικισμών και ένα κράτος των παλαιστινιακών καντονιών».

Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης

Παρεμβαίνοντας από το Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης ο Μπασάμ Σαλί σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία των δυνάμεων που στέκονται στο μετερίζι της αντίστασης στην ιμπεριαλιστική ηγεμονία, με πρώτα τα Εργατικά Κόμματα και τους συμμάχους τους, και ο συντονισμός των προσπαθειών και των ενεργειών τους στο επίπεδο της περιοχής και του κόσμου για να απωθήσουν και να αποκρούσουν αυτήν την επίθεση, βασιζόμενοι στις ενέργειες του λαού τους, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την επίτευξη κοινών στόχων και τη διαμόρφωση ενός κόσμου στον οποίο επικρατούν η κοινωνική δικαιοσύνη και ο σοσιαλισμός, απαλλαγμένου από πολέμους, εκμετάλλευση και ηγεμονία».

ΚΚ Ισραήλ

Στην παρέμβασή του το ΚΚ Ισραήλ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η αντίληψη του ΚΚ Ισραήλ για τη λύση βασίζεται στα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, ιδίως στο ψήφισμα 181, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σαν σήμερα, 73 χρόνια πριν. Η θέση του κόμματός μας είναι ότι η νομική, πολιτική και ηθική νομιμότητα της ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ θα παραμείνει ημιτελής εφόσον ο Παλαιστινιακός λαός, με τη σειρά του, δεν ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και στην ίδρυση του δικού του ανεξάρτητου κράτους. Οπως το ζήτημα του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού λαού αποτέλεσε ένα κεντρικό θέμα τριβής σε όλα τα ιστορικά σταυροδρόμια στην περιοχή, παραμένει ομοίως και σήμερα, στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και του σιωνισμού, που εκπροσωπείται από την κυβέρνηση του Ισραήλ και τις αραβικές και μη αραβικές συμμαχικές - συνεργατικές δυνάμεις και καθεστώτα με τα εχθρικά σχέδια ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, που στοχεύουν στην εκκαθάριση της δίκαιης υπόθεσής του».

Τουντέχ (Ιράν)

Στην παρέμβασή του το Κόμμα Τουντέχ (Ιράν) ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν θεωρεί ότι, τους τελευταίους μήνες, τα αντιδραστικά αραβικά κράτη έχουν εγκαταλείψει την ευγενή πάλη και τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού και έχουν αποδεχτεί τους στόχους και τις πολιτικές της ρατσιστικής υπερ-αντιδραστικής κυβέρνησης του Ισραήλ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή ώστε να δημιουργηθεί μια νέα Μέση Ανατολή που θα είναι φιλικά διακείμενη στον ιμπεριαλισμό.

Παρά τη ρητορική της, οι πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν υπήρξαν ποτέ αντιιμπεριαλιστικές και, όπως έχει δείξει η εμπειρία, συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ, όποτε έκρινε ότι αυτό ανταποκρινόταν στα σχέδιά της, όπως συνέβη με τη στήριξη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στο Αφγανιστάν και της κατοχής στο Ιράκ».

ΚΚ Τουρκίας

Στην παρέμβασή του το ΚΚ Τουρκίας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Ολη αυτήν την περίοδο, με την πανδημία Covid-19, οι λαοί στις καπιταλιστικές χώρες βλέπουν ότι η κυρίαρχη τάξη βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Παλαιστινιακός λαός, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας, βιώνει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, την καταστρατήγηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία, και είναι εκτεθειμένος σε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω των κυρώσεων, της φτώχειας, της ελλιπούς πρόσβασης σε φάρμακα, προμήθειες και υλικά. Αυτές τις μέρες, η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη αποκτάει ακόμα περισσότερη σημασία.

Παρά τη βαθιά συμπαράσταση προς τον λαό της Παλαιστίνης εκ μέρους του τουρκικού λαού, η παλαιστινιακή αντίσταση για αυτοδιάθεση δεν θα πρέπει να επισκιάζεται ούτε από τις νεοοθωμανικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΑΚΡ, που προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία του μέσω των δεσμών του με τη "Χαμάς" και τη σημερινή ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, ούτε από καμία άλλη εξωτερική εγγυήτρια δύναμη.

Κατά την άποψή μας, όσοι χαίρονται με την ήττα του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές και τη νίκη του Μπάιντεν, συμβάλλουν στη δημιουργία και καλλιέργεια αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων στο λαό.

Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον σιωνισμό και τον καπιταλισμό πρέπει να "πατάει" σε δύο βασικούς και αλληλένδετους άξονες: Ταξική προοπτική και κοσμικό χαρακτήρα».

ΑΚΕΛ Κύπρου

Στην παρέμβαση εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του ΠΓ, πρώην ευρωβουλευτής, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Με την πρόφαση της πανδημίας, ιδιαίτερα κατά το πρώτο κύμα, έπεσε ένα πέπλο σιωπής από τα πλείστα διεθνή ΜΜΕ, με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν την εντατικοποίηση πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων και τη συντέλεση εγκλημάτων. Τα δε παλαιότερα ανοιχτά προβλήματα της περιοχής - όπως το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, το Κουρδικό - έχουν διασταυρωθεί με νέα ζητήματα, όπως η επέμβαση στη Συρία, η επιδρομή και ουσιαστικά η διάλυση της Λιβύης και η δράση του "Ισλαμικού Κράτους". Είναι επίσης φανερό ότι στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, συναντώνται με την προσπάθεια των αρχουσών τάξεων του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας να επαναδιαπραγματευθούν τη γεωπολιτική και οικονομική τους θέση.

Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλα αυτά είναι πραγματικά εξοργιστική. Τα συμφέροντα και οι πολιτικοί, εμπορικοί και στρατιωτικοί δεσμοί της ΕΕ με αυτά τα κράτη βαραίνουν περισσότερο στη ζυγαριά, παρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Το ΑΚΕΛ αντιδρά έντονα στην πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη για πρόσδεση της Κύπρου στις ΗΠΑ, μια πολιτική που διακυβεύει το μέλλον της Κύπρου εμπλέκοντάς την σε εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων και πολεμικά παιγνίδια. Με την ίδια ένταση εκφράζουμε συνεχώς τη διαφωνία μας στις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εδάφους και του εναέριου χώρου μας για στρατιωτικές ασκήσεις ενός στρατού που κατέχει, βομβαρδίζει και σκοτώνει Παλαιστίνιους».

Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

Τo Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Στο Μπαχρέιν προσβλέπουμε στις επιτυχημένες εμπειρίες των λαών του κόσμου στον αγώνα τους ενάντια στη σιωνιστική οντότητα και εργαζόμαστε για να τις αποκρυσταλλώσουμε με τα χαρακτηριστικά του Μπαχρέιν και να τις κάνουμε μέρος της εθνικής μας πείρας. Ζήτω η ελεύθερη και περήφανη Παλαιστίνη, ζήτω ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για την απελευθέρωση του εθνικού του εδάφους. Δόξα και αιωνιότητα σε όλους τους μάρτυρες που έπεσαν στο βωμό της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης».

Σουδανικό ΚΚ

Το Σουδανικό ΚΚ στην παρέμβασή σημείωσε σχετικά με τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση» μετά την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος: «Το κόμμα μας μπαίνει σε μια νέα φάση για να διορθώσει την πορεία της εξέγερσης (σ.σ. που ανέτρεψε το καθεστώς Μπασίρ), προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, συνεχίζοντας μέχρι τη νίκη, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις (...) Ειρήνη στο Σουδάν δεν σημαίνει μόνο τη διακοπή του πολέμου, αλλά συνέχιση της εξάλειψης των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αιτιών που οδήγησαν στον πόλεμο και των λαθεμένων πολιτικών που τον προκάλεσαν και να επιτευχθεί η δικαιοσύνη στις κοινωνικές και νομικές πτυχές της για τη διατήρησή της».

Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ

Ο Ναζμελντίν Χρεΐτ, Γενικός Γραμματέας του Ενοποιημένου Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε:

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι εστίες που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Τούρκων, στα σύνορα σε Ιντλίμπ και Αφρίν και στα σύνορα με την Ιορδανία, εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο εμπόδιο για τον τερματισμό του πολέμου στο συριακό έδαφος. Τα τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα κατοχής εξακολουθούν να βρωμίζουν την πατρίδα και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη και της περιοχής Αλτζαζίρα. Εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του ελέγχου του κράτους, ως εκ τούτου οι περισσότερες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα στρατηγικά γεωργικά κέντρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των "Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας" που υποστηρίζονται και καλύπτονται από την αμερικανική κατοχή, η οποία απορρίπτεται από το λαό και νομικά, πέρα από τις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις με βομβαρδισμό πολλών τοποθεσιών εντός των συριακών εδαφών».

Συριακό ΚΚ

Από το Συριακό ΚΚ, ο Αμπντάλα Χαλίλ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Παρά τη συμμετοχή και την υποστήριξη πολλών πλευρών στην αποικιακή επίθεση εναντίον της Συρίας, από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό έως τον ευρωπαϊκό και τα αντιδραστικά κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ κ.ά. μέχρι το σιωνιστικό Ισραήλ, το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα πιστεύει ότι το κύριο καθήκον είναι να καταπολεμήσουμε τους κατακτητές και τις τρομοκρατικές συμμορίες που συμπληρώνουν το επιθετικό έργο τους και ότι όλες οι εθνικές δυνάμεις στη χώρα μας πρέπει να αγωνιστούν σταθερά για: 1. Την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας. 2. Την υπεράσπιση της πλήρους εθνικής κυριαρχίας. 3. Τον απρόσκοπτο αγώνα για την εδαφική ακεραιότητα της επικράτειας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι βασιζόμενη στο λαό της, η Συρία θα αντέξει την επίθεση. Το σύνθημά μας είναι: Η Συρία δεν θα γονατίσει!».

Ιορδανικό ΚΚ

Το Ιορδανικό ΚΚ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό είναι μια αγωνιστική στάση, ενάντια στα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής - σιωνιστικής συμμαχίας, ενάντια στη φριχτή παραβίαση των διεθνών και ανθρωπιστικών νόμων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αρχές κατοχής κρατούν τα χρήματα της Παλαιστινιακής Αρχής και στόχο έχουν να λιμοκτονήσει ο Παλαιστινιακός λαός και να αποδυναμώσουν την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την πανδημία που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Το Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνει έκκληση σε όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να υποστηρίξουν τους αγώνες και τις θυσίες του αραβικού Παλαιστινιακού λαού και να παρέχουν όλα τα μέσα στήριξης, μέχρι να αποκτήσει τα πλήρη νόμιμα δικαιώματά του, όπως έχουν εγκριθεί από τις διεθνείς Συνθήκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ(2021-05-18 00:00:00.0)
Τηλεδιάσκεψη αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης(2020-12-05 00:00:00.0)
Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων(2020-11-28 00:00:00.0)
Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη(2009-01-17 00:00:00.0)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ(2006-08-12 00:00:00.0)
Βαρυσήμαντη πρωτοβουλία του ΚΚΕ(2002-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ