Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινές παρεμβάσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη
Από την απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η δράση των σωματείων για την υπεράσπιση της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία και την πολιτική που θεωρεί «κόστος» τα μέτρα προστασίας, όπως και οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων από την «ευκαιρία» που βρίσκουν στην πανδημία κυβέρνηση και εργοδότες να εντείνουν την επίθεσή τους. Με παρακαταθήκη και κουράγιο από την επιτυχημένη απεργιακή μάχη που έδωσαν την περασμένη Πέμπτη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν το καθημερινό αγωνιστικό τους «παρών» στους χώρους δουλειάς, δυναμώνοντας τον αγώνα τους και απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν θέση στις γραμμές τους.

«Κοστοβόρο» μέτρο για την εργοδοσία η διενέργεια τεστ

Την εργοδοσία των ΕΛΤΑ COURIER που, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και με εργαζόμενους να έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, θεωρεί πολύ ...κοστοβόρα τη διενέργεια τεστ στο προσωπικό, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

«Πριν από λίγες μέρες συνάδελφος οδηγός στα ΕΛΤΑ COURIER διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται διασωληνωμένος στον "Ευαγγελισμό"», αναφέρει το ΣΕΤΤΑ στην ανακοίνωσή του. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που μεταφέρουν στο Συνδικάτο την ανησυχία και το φόβο τους «αφού δεν έχουν γίνει μαζικά τεστ ύστερα από το επιβεβαιωμένο κρούσμα παρά μόνο μια απολύμανση, η οποία μάλιστα έγινε και με καθυστέρηση!».

Σε τηλεφωνική παρέμβαση, το Συνδικάτο ζήτησε από την εταιρεία να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ και συχνές απολυμάνσεις σε οχήματα και χώρους δουλειάς. Η απάντηση που πήρε ήταν πως έχει γίνει ήδη απολύμανση αλλά μόνο στο χώρο δουλειάς, ενώ τα τεστ είναι «κάτι πολύ κοστοβόρο για την επιχείρηση και δεν μπορεί να το αντέξει».

«Η υγεία των εργατών είναι πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών», τονίζει το ΣΕΤΤΑ και υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια και παράλληλα τη δουλειά στην «πρώτη γραμμή» χωρίς μέτρα για την προστασία της υγείας τους. «Μια μάσκα, ένα αντισηπτικό και δύο γάντια δεν αρκούν», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, μέτρα για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, απολυμάνσεις σε γραφεία, κέντρα διαλογής, αποθήκες, καταστήματα και οχήματα.

Δικαιώθηκαν οι καταγγελίες για παράνομη εργοδοτική πρακτική

Ως πρακτική που είναι παράνομη και αντίκειται σε κάθε ισχύοντα κανόνα εργατικού δικαίου έκρινε η Επιθεώρηση Εργασίας το ...φιρμάνι με το οποίο η δικηγορική εταιρεία «Ανδρικόπουλος Νίκος και Συνεργάτες» φόρτωσε στην πλάτη των εργαζομένων το κόστος του διαγνωστικού τεστ προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά μετά από την άδεια.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του καλοκαιριού η εργοδοσία είχε στείλει email σε όλους τους εργαζόμενους ενημερώνοντας ότι λόγω κορονοϊού δεν θα χορηγούνται μέρες άδειας. Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έκανε χρήση της άδειας που δικαιούνταν καλούνταν να επιστρέψει με αρνητικό τεστ πληρωμένο από την τσέπη του! Εναλλακτικά, θα έπρεπε να απουσιάσει τρεις επιπλέον μέρες, κάνοντας χρήση κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών. Την παραπάνω πρακτική κατήγγειλαν τα Σωματεία Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και Μισθωτών Δικηγόρων, καθώς και την απόλυση εργαζόμενου που αρνήθηκε να καλύψει με δικά του έξοδα το τεστ πριν επιστρέψει στην εργασία του.

Στην εργατική διαφορά, που συζητήθηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή μετά από δύο αναβολές, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας «παραδέχτηκαν ότι 19 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε εργαζόμενους στην εταιρεία πληρώθηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους», όπως ενημερώνουν τα δύο Σωματεία. Οσον αφορά την απόλυση, η εργοδοσία έσπευσε να την αποδώσει σε άλλους λόγους. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάλεσε την εταιρεία να πάρει πίσω ή να τροποποιήσει άμεσα τη σχετική απόφαση, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο χρόνος λήψης της κανονικής άδειας ορίζεται από τον εργαζόμενο και δεν μπορεί αυτός να εξαναγκάζεται από τον εργοδότη.

«Οι αγώνες μας είναι που δικαιώνουν τους συναδέλφους μας και τα αιτήματά μας», τονίζουν τα δύο Σωματεία και παραμένουν σε ετοιμότητα προκειμένου η απόφαση του ΣΕΠΕ να γίνει άμεσα πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ