Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εκταμιεύσεις δόσεων, επιβεβαίωση της «αφοσίωσης» στα αντιλαϊκά μέτρα

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ
Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ
Στην αναμενόμενη εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 767 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό προχώρησε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με βάση την 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που «επιβραβεύει» την ολοκλήρωση μιας ακόμα φουρνιάς από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Ταυτόχρονα, το Γιούρογκρουπ στη χτεσινή ανακοίνωσή του δίνει σήμα παραπέρα επιτάχυνσης του αντιλαϊκού «έργου» αφού τονίζει πως «η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης. Καλούμε λοιπόν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης».

Επιπλέον, το Γιούρογκρουπ υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους αξιοποίησης των κεφαλαίων που θα διοχετευθούν προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης», «εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης», ενώ θυμίζει και τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής συμφωνίας αναφορικά με τις υπόλοιπες «αδυναμίες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κρατικής διοίκησης, στη διαχείριση των δημόσιων εσόδων και στην εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Μεταξύ άλλων η έκθεση της Κομισιόν εστιάζει στην ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, στην «επαναξιολόγηση» του φόρου περιουσίας, εκτιμώντας ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων θα είναι έτοιμες έως το Μάρτη και ο ΕΝΦΙΑ για το 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εστιάζει στην «πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση της μείζονος μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Παράλληλα η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμιση της αφερεγγυότητας». Αφορά την έκδοση σειράς Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει ειδική αναφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των επενδυτών και την «επιτυχή κατάληξη» των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία.

Να σημειωθεί ότι η 9η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το Φλεβάρη του 2021.

Σε ανάρτησή του χτες για την απόφαση ο πρωθυπουργός μίλησε για «καλά νέα σήμερα από το Eurogroup, καθώς η δήλωσή του συμφωνεί πως η αφοσίωσή μας στις μεταρρυθμίσεις είναι ακλόνητη και πως τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης που εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι «επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021», εστιάζοντας στη «βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, περιλαμβάνεται μπαράζ από νέες συνδυασμένες αντιλαϊκές δράσεις σε ολόκληρη την γκάμα της οικονομικής πολιτικής. Σε αυτό ενσωματώνονται οι δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας», οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και βέβαια οι πάγιες αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με βάση και τη λεγόμενη έκθεση Πισσαρίδη.

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

Η τηλε-συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συνεχιζόταν το βράδυ χτες με θέματα την ενίσχυση της Τραπεζικής Ενωσης και τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), ζητήματα γύρω από τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί.

Μεταξύ άλλων ο ESM προβλέπεται να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, ενώ σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (π.χ. ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.).

Η Τραπεζική Ενωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», με φόντο και το σχέδιο για τη διαμόρφωση «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων(2021-11-30 00:00:00.0)
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής(2021-09-29 00:00:00.0)
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό(2020-08-29 00:00:00.0)
Πακτωλός στο κεφάλαιο και ομοβροντία αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων(2020-06-13 00:00:00.0)
Πακτωλός στο κεφάλαιο, μπαράζ αναδιαρθρώσεων στις πλάτες του λαού(2020-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ