Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αίτηση «επείγουσας έγκρισης» σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη «Moderna»

Ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 63 εκατ. και οι θάνατοι τα 1,4 εκατ.

Ξεπέρασαν χτες τα 63,1 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,466 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 παγκοσμίως, ως συνέπεια της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας και ενίσχυσης των υγειονομικών υπηρεσιών από τις κυβερνήσεις.

Στην πρώτη θέση σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 13,7 εκατ. κρούσματα και 273.000 νεκρούς μέχρι χτες, ενώ οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τους 90.000, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του αφότου ξέσπασε η πανδημία και ορισμένα ιατρικά κέντρα βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους. Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς θα αρρωσταίνουν σταδιακά εκείνοι οι άνθρωποι που συγχρωτίστηκαν με φίλους και συγγενείς την Μέρα των Ευχαριστιών, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ακολουθούν η Ινδία, με πάνω από 9,4 εκατ. κρούσματα και 137.000 θανάτους, η Βραζιλία, με περίπου 6,3 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 173.000 θανάτους, η Ρωσία με σχεδόν 2,3 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 40.000 θανάτους, η Γαλλία με περίπου 2,2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 52.000 θανάτους.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» αναμενόταν να καταθέσει χτες αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης 3, που δείχνουν αποτελεσματικότητα 94,1%, χωρίς σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

«Εχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της «Moderna».

Σύμβουλοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) θα συνέλθουν στις 17 Δεκέμβρη για να εξετάσουν τα δεδομένα της έρευνας της αμερικανικής εταιρείας, ενώ θα έχει προηγηθεί ανάλογη συνεδρίαση στις 10 Δεκέμβρη για το εμβόλιο των «BioΝTech»/«Pfizer».

Οταν λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση, η «Moderna» σχεδιάζει το εμβόλιό της να μεταφερθεί σε καθορισμένα σημεία διανομής στις ΗΠΑ μέσω της «Operation Warp Speed» και της «McKesson Corp», εταιρείας διανομής φαρμάκων που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η διανομή του εμβολίου της αναμένεται να είναι ευκολότερη από των «BioΝTech»/«Pfizer», διότι δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης.

Τα δύο πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζαρ, μετά την ανακοίνωση της «Moderna».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία σχεδιάζει να εμβολιάσει τουλάχιστον 400.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αναφέροντας πως 2.500 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού έχουν εμβολιαστεί ήδη και αναμένεται συνολικά να φτάσουν τις 80.000 μέχρι τα τέλη του έτους.

Η ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Hetero» θα κατασκευάσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», μετά από συμφωνία με το Ταμείο Ρωσικών Αμεσων Επενδύσεων (RDIF). Επιπλέον, το Ινστιτούτο «Vector» της Σιβηρίας, που αναπτύσσει το «EpiVacCorona», το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, ανέφερε πως η ανοσία δεν θα διαρκεί για όλη τη ζωή και πως επιπλέον εμβολιασμοί θα απαιτηθούν 6-10 μήνες μετά τους δύο πρώτους και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια. Το Ινστιτούτο Vector είναι έτοιμο να παράγει έως 5 εκατ. δόσεις τον χρόνο.

Στο μεταξύ, αυτήν τη βδομάδα, η Ρωσία θα επιτρέψει σε Ούγγρους γιατρούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες να παρατηρήσουν τη διαδικασία παραγωγής του «Sputnik V» και θα στείλει ποσότητα από τα εμβόλια στη Βουδαπέστη, κάτι που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της απόφασης των ουγγρικών υγειονομικών αρχών σχετικά με ενδεχόμενη χρήση του «Sputnik V» στην Ουγγαρία, τη μόνη χώρα της ΕΕ που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να παράξει και να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «περιπλοκή» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού(9/4/2021)
Συμπράξεις και κόντρες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων(10/3/2021)
Παζάρια για την παραγωγή των εμβολίων και «διαρροές» για τις μυστικές συμφωνίες(19/2/2021)
Πιέζουν για επίσπευση της έγκρισης εμβολίου(16/12/2020)
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ(15/12/2020)
Στο «κόκκινο» ο ανταγωνισμός για τα εμβόλια(11/11/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org