Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Χαιρετίζει την «ασυμβίβαστη στάση» της Τουρκίας

Επειδή επιμένει στην αγορά των «S-400»

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε την Τουρκία, με αφορμή την επιμονή της για την υλοποίηση της συμφωνίας για τους ρωσικούς πυραύλους «S- 400». Μιλώντας σε ρωσικό δίκτυο ο Πεσκόφ περιέλαβε τη Ρωσία και την Τουρκία στις «χώρες που δρουν ανεξάρτητα», σχολιάζοντας ότι «η πίεση που ασκείται (από αντίπαλες πλευρές) είναι πρωτοφανής... Καλωσορίζουμε τη σθεναρή και ασυμβίβαστη στάση του Ερντογάν».

Οι δηλώσεις Πεσκόφ έγιναν με φόντο τις εντεινόμενες ενστάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την τουρκική αγορά των ρωσικών «S-400», στην οποία η Αγκυρα επιμένει ότι θα προχωρήσει αν και οι πιέσεις των δυτικών συμμάχων της εντείνονται σε πολλά επίπεδα.

Σε αυτό το φόντο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, που παραβρέθηκε στην 37η Συνδιάσκεψη για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις (που διοργάνωσαν το Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας - DEIK, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας - ΗΠΑ και το Αμερικανο- τουρκικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον) υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας «έχουν μια ιδιαίτερη θέση» αλλά και ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα την τελευταία διετία. «Χωρίς αμφιβολία, έχουμε (σημαντικά) θέματα να αντιμετωπίζουμε, αλλά θεωρώ ότι αυτού του είδους οι πλατφόρμες (συνεργασίας) και οι συναντήσεις προσφέρουν βάσεις για την επίλυσή τους». Επέμεινε δε ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βασίζονται σε κοινά συμφέροντα, αξίες και στόχους.

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας τις αμερικανικές αντιδράσεις για τους «S-400» υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι «το πώς μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να στέλνει νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας». Ακόμα, τόνισε ότι «τη συμμαχία (στο ΝΑΤΟ) την ορίζει το άρθρο 5, και δεν υφίσταται κανένα άρθρο με αναφορά στα "F-35" (σ.σ. στων οποίων τη συμπαραγωγή η Ουάσιγκτον θέτει ενστάσεις εξαιτίας των "S-400")».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ