Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, όπου χαιρέτισαν οι Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Βουρλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτής του ΚΚΕ, Στέλιος Σοφοκλής, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος Κισσάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε πορεία στην πόλη και στο ενετικό λιμάνι και στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Εκεί, αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα που απαιτεί το κλείσιμο και την απομάκρυνση της βάσης του θανάτου από το νησί.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, Πορείες Ειρήνης έγιναν την Κυριακή σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Με κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Λάρισας και Βόλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας. Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία ποιήματος του Παλαιστίνιου ποιητή Σαμίχ Αλ Κάσεμ από τον Βασίλη Καρμίρη.

ΑΚΤΙΟ
ΑΚΤΙΟ
Στην ομιλία της, η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, αναφέρθηκε στη μετατροπή της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την εγκατάσταση αεροσκαφών των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης και ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, σημειώνοντας πως «μετατρέπουν τη Λάρισα και τη χώρα μας σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε περίπτωση εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια».

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι την 1η Στρατιά, όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Παραβρέθηκαν οι Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, και ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι μικρότερων δήμων της περιοχής.

Στα Τρίκαλα, η πορεία ξεκίνησε, υπό καταρρακτώδη βροχή, από το χωριό Μεγαλοχώρι. Με στάση στο στρατόπεδο που βρίσκεται στην είσοδο των Τρικάλων, η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο κέντρο της πόλης, όπου μίλησαν οι Λάζαρος Τσουμάνης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, και Μελίνα Σκαμπαρίνα, μέλος του ΔΣ.

ΑΡΑΞΟΣ
ΑΡΑΞΟΣ
Στην Καρδίτσα, η πορεία ξεκίνησε από το Μνημείο της Αντίστασης στην είσοδο της πόλης, όπου μίλησε ο Στράτος Ροδίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, και κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζικό, μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στη βάση του Αραξου πραγματοποιήθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Το συλλαλητήριο είχε αίτημα να μη μετατραπεί η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση με επίκεντρο την Ανδραβίδα και τον Αραξο για τα συμφέροντα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χαιρετισμούς στην αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση απηύθυναν ο Αλέκος Θανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας, ο Γιώργος Καραπάνος, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας, ο Δημήτρης Σπαρτινός, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Διονύσης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας.

Στη βάση του Ακτίου, στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης καθώς και πολλοί φορείς της περιοχής, χαιρέτισαν ο Χρήστος Μπρίκος, μέλος του Συντονιστικού Μαθητών Πρέβεζας, η Βιβή Σταματέλλου εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, και ο Πελοπίδας Αντωνάκος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου, ενώ διαβάστηκε και ψήφισμα το οποίο στη συνέχεια επιδόθηκε στους υπευθύνους της βάσης του Ακτίου.

ΣΟΥΔΑ
ΣΟΥΔΑ
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας η οποία κατέληξε στο δημαρχείο. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας και υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής.

Στην Αλεξανδρούπολη

«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», απαίτησε ο λαός και η νεολαία της περιοχής, που την Κυριακή συμμετείχαν μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο και στην πορεία στους δρόμους της πόλης παραβρέθηκαν ο Διονύσης Κλάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Παπατολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιοχή. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στη Σάμο

ΣΑΜΟΣ. Μετανάστες και πρόσφυγες καθώς ακούν το μήνυμα της πορείας
ΣΑΜΟΣ. Μετανάστες και πρόσφυγες καθώς ακούν το μήνυμα της πορείας
Μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Σάμο, μετά από κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Σημείο εκκίνησης ήταν η έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης Σάμου, όπου από νωρίς είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Την απαγόρευση προσέγγισης στο χώρο μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου κατήγγειλε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και μίλησε ο Τίμος Χατζηλαγός, μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Η πορεία έκανε στάση μπροστά από το άθλιο hot spot, όπου διαβάστηκε το μήνυμα της ΕΕΔΥΕ στα Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Η υποδοχή των οδοιπόρων της Ειρήνης και η αποδοχή του μηνύματος ήταν συγκινητικές, με εκατοντάδες πρόσφυγες να ακούνε με προσοχή και να επευφημούν διαρκώς. Θέλησαν μάλιστα να ακολουθήσουν μαζικά την πορεία, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει την έξοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου χαιρετισμό εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου απηύθυνε ο Σταμάτης Τριπύλας και μίλησε η Ρούλα Στεφανάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα φιλίας των λαών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου(2022-05-31 00:00:00.0)
«Εφυγε» από τη ζωή ο Αγις Παπαστεργίου(2022-02-22 00:00:00.0)
Θλίψη για το θάνατο του σ. Γιάννη Νόβα(2019-11-05 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης(2012-03-24 00:00:00.0)
Πανσαμιακή φιλειρηνική φωνή(2006-05-17 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2001-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ