Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικά παιχνίδια σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού

Ενα σόου δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού ενόψει εκλογών, σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με καθυστέρηση τριών ετών ετοιμάζεται να φέρει προς συζήτηση την «Εκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το καλοκαίρι του 2016!

Οπως έχει γνωστοποιηθεί, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με πρόταση που θα καταθέσει προς ψήφιση ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και η οποία θα περιγράφει «τα βήματα» τάχα «της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών» από την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση του Ν. Βούτση θα είναι ουσιαστικά στη βάση των όσων προβλέπει η ίδια η έκθεση, η οποία δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποσιωπά πλήρως τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ όσον αφορά το διά ταύτα κάνει λόγο για ...πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» στα θέματα των γερμανικών οφειλών. Και αφού οριοθετήσει και «χαράξει τις γενικές και επιμέρους κατευθύνσεις και στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο»! Με άλλα λόγια, η διεκδίκηση παραπέμπεται ξανά στις ελληνικές καλένδες.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ στην Επιτροπή κατέθεσε γραπτή δήλωση, ζητώντας αυτή να προστεθεί στο τέλος της σχετικής έκθεσης ως θέση της μειοψηφίας, στην οποία αναδείκνυε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της».

Τόνιζε ακόμη ότι «το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, ο οποίος συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ». Δράση που, όπως γινόταν σαφές, το ΚΚΕ θα συνεχίσει, «αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας».

Θυμίζουμε ακόμη, ως επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου, πως η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στην από 3/11/2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αν διεκδικεί ή όχι τις γερμανικές αποζημιώσεις, συμβάλλοντας στο να «κλείσει» χωρίς συζήτηση η σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει από τις 15/10/2015 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Ακόμα, κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων απλές ...«εκκρεμότητες»! Το στίγμα εξάλλου των προθέσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας είχε φροντίσει να το δώσει πολύ νωρίς, για την ακρίβεια στην πρώτη συνάντησή του με την Αγκ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία. Τότε είχε κάνει λόγο μόνο για «ηθική αποζημίωση».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ