Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιώργος Γκότσης

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «ανακοινώνει με θλίψη το θάνατο του Γιώργου Γκότση, παλαίμαχου αγωνιστή μετανάστη στην Αυστραλία, που "έφυγε" από τη ζωή τα ξημερώματα της 13ης Απρίλη, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ.

Ο κομμουνιστής Γιώργος Γκότσης ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του διεθνούς κινήματος των λιμενεργατών, πρωτεργάτης σκληρών ταξικών αναμετρήσεων στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και στήριξε μεγάλες απεργίες των ναυτεργατών, συνέβαλε αποφασιστικά στους αγώνες ενάντια στη χούντα, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών και των Αυστραλών λιμενεργατών.

Πρωτοστάτησε μέσα από τις γραμμές του Εργατικού Συνδέσμου Ελλήνων Μεταναστών Ατλας στις διεκδικήσεις των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό. Για τη δράση του το αυστραλιανό κράτος τού αρνιόταν για χρόνια την υπηκοότητα. Διακρίθηκε για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη στήριξη των αγώνων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Ο Γιώργος Γκότσης γεννήθηκε το 1930 στον Αετό και την ίδια χρονιά η οικογένειά του μετέβη στο χωριό Δώριο Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, υπεύθυνος του ΕΑΜ στην περιοχή, δολοφονήθηκε στις φυλακές της Κυπαρισσίας τον Δεκέμβρη του '45. Η μητέρα του καταδικάστηκε σε θάνατο κι ο μεγάλος αδελφός του Πάνος σκοτώθηκε πολεμώντας στις γραμμές του ΔΣΕ. Το σπίτι τους κάηκε δυο φορές από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ο Γιώργος Γκότσης, διωκόμενος και αναζητώντας εργασία, μεταναστεύει αρχικά για τρία χρόνια στο Βέλγιο, στα ανθρακωρυχεία, και γυρνώντας στην Ελλάδα παίρνει την απόφαση τον Δεκέμβρη του 1960 να μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Δούλεψε αρχικά σε χυτήρια στο Γούλογκοκ, όπου απολύεται για συνδικαλιστική δράση, ενώ γίνεται μέλος του ΚΚ Αυστραλίας (ΚΚΑ). Διατέλεσε Γραμματέας της ΚΟΒ Ελλήνων μεταναστών του ΚΚΑ και στη συνέχεια μέλος της ΚΕ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστραλίας, του σημερινού ΚΚΑ. Μαζί με τους Ελληνες συντρόφους του δημιουργούν τον Εργατικό Σύνδεσμο "Ηράκλειτο" και το 1964 μεταβαίνει στο Σίδνεϊ για να δουλέψει στο λιμάνι. Το 1965 εκλέγεται οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Συνδέσμου Ατλας και το 1974 πρόεδρος, όπου και παρέμενε μέχρι πρόσφατα, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πρωτομαγιάς του Σίδνεϊ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και τους συντρόφους του ΚΚ Αυστραλίας».

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΠΑΜΕ

Τη θλίψη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας για το θάνατο του βετεράνου αγωνιστή, συνδικαλιστή μετανάστη Γιώργου Γκότση, εκφράζει σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζει τη συμβολή του στο κίνημα των λιμενεργατών και στις ταξικές αναμετρήσεις στο λιμάνι του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου έζησε μετανάστης από το 1960, λόγω των διώξεων που αντιμετώπιζε στην Ελλάδα. Μεταξύ των αγώνων που πρωτοστάτησε, το ΠΑΜΕ ξεχωρίζει τη δράση του μέσα από τις γραμμές «του Εργατικού Συνδέσμου Ελλήνων Μεταναστών Ατλας, στις διεκδικήσεις των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό», καθώς και τη στήριξη των αγώνων και της δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

«Ξεχωριστή ήταν η δράση του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, για τη στήριξη και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας και του ΠΑΜΕ ενάντια στα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τόσο πρακτικά όσο και με την πείρα του και τη συμβουλή του», σημειώνει.

«Ο Γιώργος Γκότσης αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Οι αγώνες του και η δράση του θα είναι οδηγός μας», καταλήγει το ΠΑΜΕ και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και τους συντρόφους του.

  • Τα δικά τους μηνύματα για το θάνατο του Γ. Γκότση έστειλαν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ καθώς και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ