Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Οχι στα σχέδια για Θεσσαλονίκη - ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

MotionTeam

Μαχητική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων δόθηκε και στη Θεσσαλονίκη, από τη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, το Σάββατο 13 Απρίλη. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το 3ο Σώμα Στρατού - όπου εδρεύει και το αρχηγείο NRDC-GR του ΝΑΤΟ - και κατέληξε στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που μετατρέπεται και πάλι σε βάση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύλλογοι γυναικών, εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι. Ακόμα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, καθώς και υποψήφιοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο ξεκίνησε με συναυλία από τον Κώστα Καρμπά. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 78 μέρες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, που οδήγησαν στην οριστική διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, και αναφέρθηκε στους ανταγωνισμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή μας, με κίνδυνο για τους λαούς.

Ακολούθησε μαχητική πορεία με ενδιάμεσο σταθμό το προξενείο των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών, μαύρη συμμαχία των ιμπεριαλιστών».

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Μπάμπης Βέλλης, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, κάλεσε το λαό και τη νεολαία, όπως και την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα, να ξεσηκωθούν. Μαζί με τους λαούς των Βαλκανίων να βάλουν φραγμό στα επικίνδυνα σχέδια των αστικών τάξεων της περιοχής. Να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου έχουν τοποθετηθεί πλακέτες προς τιμήν των αγωνιστών που εναντιώθηκαν στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας το 1999.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ