-- Τη στιγμή που στη γειτονιά μας όλες οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μιλάει για την αποδέσμευση από αυτήν; Δεν θα είναι μειονέκτημα να βγούμε εμείς την ώρα που οι άλλοι θα παλεύουν να μπουν;
-- Πρώτον ότι η προσπάθεια ένταξης κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ είναι θέληση των αστικών τάξεων και των επιχειρηματικών ομίλων αυτών των κρατών και όχι των λαών γενικά. Οι λαοί, όπως έγινε και στη χώρα μας, φλομώνονται με μύθους, ψέματα για τα οφέλη της ένταξης, ακούν για λαγούς με πετραχήλια και την ίδια στιγμή εκβιάζονται ότι εκτός ευρωατλαντικού πλαισίου υπάρχουν το χάος και η καταστροφή.
-- Δεύτερον, σε μια περιοχή βασανισμένη από εθνικιστικές εντάσεις, πολεμικές συγκρούσεις, που έχουν βιώσει το διαίρει και βασίλευε ενορχηστρωμένο από την μπακέτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μεγάλη απάτη να εμφανίζεται η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια ως εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Ας αναρωτηθούμε ποιος έβαλε την υπογραφή του στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ποιος υποδαύλισε εθνικισμούς, ποιος ξαναμοίρασε σύνορα, έφτιαξε προτεκτοράτα κ.λπ. Πολύ περισσότερο που η ένταξη γειτονικών κρατών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ισχυροποίηση της παρουσίας τους στα Βαλκάνια, έναντι των ανταγωνιστών τους, Ρωσίας και Κίνας, που επεκτείνουν τη δράση των μονοπωλίων τους στην περιοχή.
-- Τρίτον, το παραμύθι ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ φέρνουν «ασφάλεια», «ειρήνη» και «εγγυώνται» τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας, αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Η ΕΕ καμιά εγγύηση δεν προσφέρει για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των αμφισβητήσεων της Τουρκίας, ούτε βέβαια έναντι των διεκδικήσεων της επίσης «συμμάχου» Αλβανίας, όπου η αστική της τάξη συνεχίζει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας», συμπεριλαμβάνοντας αλβανόφωνους πληθυσμούς σε Κοσσυφοπέδιο και Βόρεια Μακεδονία. `Η μήπως η ΕΕ «επέλυσε» το Κυπριακό, όπως διάφορες δυνάμεις προπαγάνδιζαν κατά την ένταξη της Κύπρου; Αντίθετα, η τουρκική κατοχή και ο εποικισμός επεκτείνονται στο βόρειο τμήμα και η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει αυξηθεί εν μέσω μεγάλης αντιπαράθεσης στην ΑΟΖ του νησιού, λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων.
-- Τέταρτον, ποια είναι αλήθεια αυτά που θα κερδίσουν αυτοί οι λαοί από την ένταξη στην ΕΕ; Μήπως τον «εργασιακό μεσαίωνα» και το ξεθεμελίωμα των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων; Μήπως τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που οδηγούν στη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων; Μήπως τις πολιτικές στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια που οδηγούν στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση; Μήπως την εποπτεία και τα μνημόνια διαρκείας των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων; Οι μόνοι που θα χάσουν πλεονεκτήματα από την αποδέσμευση απ' την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία είναι οι αστικές τάξεις, που «ισχυροποιούνται» πολύπλευρα από τη συμμετοχή τους σε τέτοιες λυκοσυμμαχίες.