Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Η πώληση πυραύλων «Πάτριοτ» κάνει πιο σύνθετο το παζάρι

Το Πεντάγωνο περιγράφει την Τουρκία ως «ουσιαστικό στοιχείο των προσπαθειών μας να ανταγωνιστούμε άλλες δυνάμεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή»

Η περιπλοκότητα των διμερών σχέσεων αναδείχτηκε και στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβρη (φωτ.)

Copyright 2018 The Associated

Η περιπλοκότητα των διμερών σχέσεων αναδείχτηκε και στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβρη (φωτ.)
Το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία επιβεβαίωσε η έγκριση που έδωσε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών) στην πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ» στην Αγκυρα, παρά τις επίμονες επιφυλάξεις που εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης για την «αφοσίωση» της Τουρκίας στη διμερή συνεργασία.

Σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Πενταγώνου (Defense Security Cooperation Agency), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι η συμφωνία για την πώληση «Πάτριοτ» στην Τουρκία «θα συνεισφέρει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της πολιτικής για την Εθνική Ασφάλεια (της χώρας) βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός κρίσιμου συμμάχου στο ΝΑΤΟ στις πρώτες γραμμές του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Με το βλέμμα στραμμένο πρώτα απ' όλα στην αναμέτρηση με τη Ρωσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η Τουρκία «αποτελεί μέλος της εκστρατείας (μας) για να ηττηθεί το "Ισλαμικό Κράτος" και κρίσιμη πλατφόρμα ενεργοποίησης (για αυτόν το στόχο) αλλά και παραμένει ουσιώδες συστατικό στοιχείο των προσπαθειών της στρατηγικής μας για την Εθνική Ασφάλεια και την Εθνική Αμυνα να ανταγωνιστούν (άλλες) μεγάλες δυνάμεις και στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή».

Η σχετική έκθεση κάνει ειδική αναφορά και στο σύστημα ραντάρ «TPY-2» που «φιλοξενεί η Τουρκία», σημειώνοντας ότι αυτό έχει ειδική σημασία και για την «προστασία συμμάχων και εταίρων ενάντια στις αυξανόμενες βαλλιστικές απειλές του Ιράν», για να καταλήξει μεταξύ άλλων ότι η νέα δρομολογούμενη πώληση (των «Πάτριοτ») «συμφωνεί με τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ να παράσχουν σε κρίσιμους συμμάχους σύγχρονα συστήματα ικανά να διασυνδεθούν για την υπεράσπιση της περιφερειακής σταθερότητας», αλλά και ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθιστώντας την έναν πιο πολύτιμο εταίρο σε μια αυξανόμενη σημαντική περιοχή του κόσμου».

Ολα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία, παρά την προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας και τις σημαντικές διαφωνίες ΗΠΑ - Τουρκίας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Κουρδικό, η Συρία, η στάση απέναντι στο Ιράν κ.τ.λ.

Σημειωτέον ότι η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους «Πάτριοτ» ήρθε ενώ η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, για την οποία τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ενστάσεις, χωρίς ωστόσο να κάμψουν τη στάση της Αγκυρας.

Στο κάδρο και ο Γκιουλέν

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και για την υπόθεση Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη που η Αγκυρα κατηγορεί ως πρωτεργάτη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ζητά επανειλημμένα να εκδοθεί από τις ΗΠΑ όπου μένει αυτοεξόριστος.

Μια μέρα μετά τις (ανώνυμες) «διαβεβαιώσεις» Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν ισχύουν τα περί έρευνας του FBI για τον Γκιουλέν, η Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι ΗΠΑ «θα εξετάσουν» την πιθανότητα έκδοσης του Γκιουλέν, χωρίς άλλη δέσμευση.

Πάντως, στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε χτες πως η πώληση των αμερικανικών «Πάτριοτ» στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία Μόσχας - Αγκυρας για τους ρωσικούς «S-400» (που προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό σε ΗΠΑ και ΕΕ). «Το σχέδιο και το συμβόλαιο για τους "S-400" βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά «S-400», ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, με την οποία υπάρχουν συμφωνίες για να μη μεταβιβαστούν σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους «S-400».

Τέλος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος του Ιράν (που οι ΗΠΑ θεωρούν τη βασικότερη «απειλή» στη Μέση Ανατολή) Χασάν Ροχανί ξεκίνησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Στην ατζέντα των επαφών του βρίσκονταν η ολόπλευρη ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η Συρία κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ