Ενώ δυναμώνει το παζάρι, ειδικά με τις ΗΠΑ
«Η Τουρκία εξακολουθεί να δίνει μάχες με όλη της τη δύναμη, και σε στρατιωτικό επίπεδο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπροστά στις ιστορικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή της», επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, από μία ακόμα προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του (ΑΚΡ) ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μάρτη.
Με δεδομένες τις πολύπλευρες αντιθέσεις που φουντώνουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της, παζαρεύοντας γερά τις σχέσεις της με συμμάχους και αντιπάλους (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της συνεργασίας Αγκυρας - Ουάσιγκτον), η κυβέρνηση Ερντογάν εντείνει το αλισβερίσι και για Αιγαίο - Κυπριακό, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά, «ζητάτε από εμάς να ανοίξουμε τη Χάλκη (σ.σ. τη Θεολογική Σχολή της), και σας λέω, ελάτε να ανοίξουμε το Τζαμί Φετιχιέ», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. «Είπαν "ανοίγουμε το τζαμί" αλλά είπα, γιατί δεν υπάρχει μιναρές; Μπορεί μια εκκλησία να είναι χωρίς καμπαναριό;». Το κάδρο της τουρκικής επιθετικότητας συμπληρώνουν δημοσιεύματα που επαναφέρουν σταθερά τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο με παλιότερα σχέδια και χάρτες που αναφέρονται στον λεγόμενο 28ο μεσημβρινό, ο οποίος ουσιαστικά εντάσσει στην τουρκική κυριαρχία περιοχές που δεν της ανήκουν, εξαφανίζοντας το Καστελόριζο και αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Ολα αυτά εντείνονται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Φλεβάρη - 8 Μάρτη, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη που έκαναν ποτέ οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ενδεικτική των προστριβών που παραμένουν στις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ ήταν η νέα αναφορά που έκανε εκ μέρους των ΗΠΑ, αυτήν τη φορά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, από τη Διάσκεψη του Μονάχου. «Δεν θα σταθούμε αδρανείς όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης αν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή», είπε, σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην απόφαση των Τούρκων να αγοράσουν συστήματα αεράμυνας «S-400» από τη Ρωσία.
Το θέμα επανέφερε μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και ο γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, που είπε ότι «αυτήν τη στιγμή γίνεται διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σε ζητήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας». Πρόσθεσε βέβαια ότι «κάθε χώρα του ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσει αυτοτελώς για τα είδη των εξοπλισμών τα οποία θέλει να αποκτήσει».
Πάντως, από τη μεριά της Αγκυρας, πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Βολκάν Μποζκίρ είπε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με την αγορά των ρωσικών «S-400», καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας. Συμπλήρωσε δε ότι «σε ό,τι αφορά τους (σ.σ. αμερικανικούς πυραύλους) "Patriot", αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς» και κατέληξε: «Απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία έχει ζητήματα με μια άλλη χώρα, για την οποία νοιαζόμαστε πολύ, δεν θα ήταν σωστό να επιλυθεί το θέμα μέσω της Τουρκίας».