Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενδοαστικές διεργασίες με φόντο τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις

Από τη διαδήλωση στα Τίρανα της Αλβανίας το Σάββατο

Copyright 2018 The Associated

Από τη διαδήλωση στα Τίρανα της Αλβανίας το Σάββατο
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Οξύνεται η ενδοαστική σύγκρουση στην Αλβανία, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Χτες βράδυ οι 44 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, με πρώην ηγέτη τον Σαλί Μπερίσα και σημερινό τον Λουλζίμ Μπασά, και άλλων συνεργαζόμενων κομμάτων ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παραιτηθούν, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα για «διαφθορά» και «αύξηση της φτώχειας». «Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων τους αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους: Αυτή η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2017 και εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε ο Μπασά. Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Εντι Ράμα αστειεύτηκε για «τις απεγνωσμένες απόπειρες» της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διαδήλωση του Σαββάτου τραυματίστηκαν 15 άτομα και συνελήφθησαν άλλα 15 για βιαιοπραγίες κατά αστυνομικών και φθορές σε παρακείμενα κτίρια. Στην κεντρική ομιλία ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λ. Μπασά, τόνισε: «Ενας ολόκληρος λαός, πιο ενωμένος από ποτέ, σε αυτήν την τεράστια διαμαρτυρία, ξεσηκώθηκε εναντίον μίας κυβέρνησης κλεφτών και κατά του επικεφαλής της που κάνει τη χώρα φτωχότερη. Αυτή η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα να κλέβει! Πρέπει να φύγει!».

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21 Φλεβάρη. Ως γνωστόν, πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Ράμα, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διενέργεια εκλογών. Αυτό ήταν άλλωστε και το κεντρικό σύνθημα κατά την επεισοδιακή διαδήλωση που πραγματοποίησαν το Σάββατο στο κέντρο των Τιράνων πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Κόμματα της αντιπολίτευσης επανειλημμένα καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ράμα για διαφθορά και συνεργασία με κυκλώματα του ντόπιου και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Οι κινήσεις αυτές, που εκφράζουν ευρύτερες διεργασίες, δεν είναι φανερό ακόμα τι στηρίγματα έχουν στο εξωτερικό, κάτι που θεωρείται μάλλον βέβαιο, αλλά φαίνεται ότι σχετίζονται με τις διάφορες ευρωΝΑΤΟικές διευθετήσεις που εκκρεμούν στα Βαλκάνια (υπόθεση των συνόρων με το Κόσοβο, σχέδιο «Μεγάλης Αλβανίας») και το ποιος θα τις φέρει πιο αποτελεσματικά σε πέρας. Γι' αυτό και ανακινείται ζήτημα «αλλαγής φρουράς».

Προετοιμασία για το Κόσοβο

Το ίδιο διάστημα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», μετά από σειρά επαφών που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, τόνισε πως «ήρθε η ώρα για μία συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο». Εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο», «πιο δύσκολο και από τη συμφωνία των Πρεσπών» μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την ελεύθερη κίνηση πολιτών και την άρση των δασμών 100% που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσόβου σε προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ωστόσο η παρουσία και του Σέρβου Προέδρου και των Κοσοβάρων Αλβανών ηγετών στη Γερμανία δείχνει ότι προετοιμάζεται το έδαφος και σίγουρα χρησιμοποιείται ως μοντέλο η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη μια αποστολή για τον εγκλωβισμό και άλλων λαών στα ευρωατλαντικά συμφέροντα.

Επίσκεψη του Ν. Παππά στα Σκόπια

Ενα 48ωρο μετά τη βράβευση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στο Μόναχο, ο Ελληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ΕΕ, αλλά και προς την Ελλάδα, σχετικά με τη στήριξη που προτίθενται να προσφέρουν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας: «Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής που είναι φίλος μας. Ερχεται από μία φιλική χώρα για να συνεργαστούμε σε ένα κοινό πρόγραμμα κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους νέους μας να συνεργάζονται σε κάθε πεδίο της οικονομικής ζωής και ιδιαίτερα στην οικονομία». Σήμερα ο Ν. Παππάς αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό για την Κοινωνία της Πληροφορίας και Δημόσιας Διοίκησης, Ντάμιαν Μάντσεφσκι.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η 64χρονη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα είναι τελικά η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απρίλη (α΄ γύρος) και 5 Μάη (β΄ γύρος). Η Σιλιάνοφσκα αναδείχθηκε υποψήφια του VMRO-DPMNE σε συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πόλη Στρούγκα και επικράτησε άνετα μεταξύ άλλων οκτώ υποψηφίων. Τόνισε ότι παρότι «ανεξάρτητη» αποφάσισε να ζητήσει τη στήριξη του VMRO-DPMNE επειδή το τελευταίο διάστημα οι απόψεις της συνέπεσαν με τις θέσεις του κόμματος σε σειρά ζητήματα, όπως η εναντίωσή της στη συμφωνία των Πρεσπών και στο νόμο που διευρύνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ