Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΖΑΕΦ
Βραβεύτηκαν για τις υπηρεσίες τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με το βραβείο «Ewald von Kleist» τιμήθηκαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ζ. Ζάεφ, σε μια έμπρακτη αναγνώριση της αφοσίωσης και της στράτευσής τους στην υπόθεση της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια.

Οι υπηρεσίες που προσέφεραν - «υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας» ώστε η δεύτερη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - αναγνωρίστηκαν απ' τον ιμπεριαλισμό, με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μ. Σέντερ να απονέμει μαζί με το βραβείο και τα συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα και σας συγχαίρω γι' αυτήν την επιτυχία».

«Ελπίδα» των ιμπεριαλιστών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη βράβευσή του, σε μια προσπάθεια να πάρει και το βραβείο του ξεπλύματος των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, είπε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα. Οχι την ελπίδα ως αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή προοπτική, βασισμένη σε ρεαλιστικές λύσεις και συμβιβασμούς. Ελπίδα βασισμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική...».

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί κρίκο στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και «πρότυπο» άλλων αντίστοιχων διευθετήσεων, πρόσθεσε πως «πιστεύω ακράδαντα ότι, αυτές τις μέρες, έχουμε θέσει τη βάση για αυτό το νέο μέλλον μεταξύ ημών, αλλά και μεταξύ όλων των άλλων χωρών στα Βαλκάνια, γιατί αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μοντέλο για την πρυτάνευση της ειρήνης στα Βαλκάνια».

Μιλώντας εξάλλου το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου και εκφράζοντας εκ νέου την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησής του να μπει μπροστά για την υλοποίηση όλων των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, σημείωσε ότι «η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν τις μεγάλες αλλαγές και να σταθούν - παρά τις όποιες αντιδράσεις - στη σωστή πλευρά της ιστορίας», ενώ μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή λύση και πρόσθεσε ότι «αυτή η διαμάχη αποτελεί case study για το πού μπορεί να οδηγήσει η εθνική περιχαράκωση και ο απομονωτισμός» και αυτοεγκωμιάστηκε λέγοντας ότι «δεν επιλέξαμε την αδράνεια (...) καταλήξαμε σε μια συμφωνία, που ήταν η καλύτερη για τη χώρα μας, για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη».

Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε ότι «η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία, που προστατεύουν το διεθνές δίκαιο», υπεραμύνθηκε της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και είπε πως «φτάσαμε κοντά στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», καθώς και ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο και στο διάλογο που ξεκινήσαμε με την Αλβανία. Μια χώρα που χρειάζεται να έχει ευρωπαϊκή προοπτική στη βάση σχέσεων καλής γειτονίας και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε πως «προσπαθούμε, επίσης, να κάνουμε το ίδιο και με την Τουρκία» και ότι «παρά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την αποτρόπαιη απόπειρα πραξικοπήματος, δεν αποδεχτήκαμε ότι το μέλλον του Αιγαίου είναι αυτό των εντάσεων και της στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι «προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018», τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κατάστασης στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, «οι γερουσιαστές εκθείασαν το ρόλο της Ελλάδας επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ εξήραν τις προσπάθειες της κυβέρνησης τόσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όσο και ως προς την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας».

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων με Αμερικανούς κατά βάση αξιωματούχους είχε και ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, που μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ν. Μπερνς (ο οποίος το Φλεβάρη του 1996 δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια»), με τον διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική, στρατηγό Τ. Βάλντχαουσερ, και με τον διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστράτηγο Κ. Καβόλι.

Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τους Αντ. Πικ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ναύαρχο Τζ. Φόγκο, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Γ. Κοέν, υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ επί Κλίντον, Γ. Παλτί, διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, με τον ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ και με την υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Τα Βαλκάνια του ΝΑΤΟικού «μέλλοντος»

Στο δικό του χαιρετισμό μετά τη βράβευση, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας παρουσίασε τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής ως «τα Βαλκάνια του μέλλοντος», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα γίνονται ένα. Τα Βαλκάνια ως ένας νέος τόπος ελπίδας, σταθερότητας, συνεργασίας», ενώ στο ίδιο πνεύμα με τον πρωθυπουργό πρόσθεσε πως «είναι καιρός ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον εθνικισμό. Είναι καιρός επιλογής: Μπροστά ή πίσω».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στους «Financial Times», ο Ζ. Ζάεφ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα έχουμε μια θέση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ (...) Είναι μεγάλη τιμή για εμάς», ενώ προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τόσο εκείνος όσο και ο Αλ. Τσίπρας φοβόντουσαν ότι η συμφωνία θα τους έκανε «πολιτικά νεκρούς», αλλά, όπως εκτιμάει, το κλίμα αυτό αλλάζει και «οι πολίτες ακολουθούν τους ηγέτες που λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σημειώνει ότι «δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν περιμένω να συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ