Πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη (Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica) και 9 κομματικά στελέχη (ταμίες) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την περίοδο 2005 - 2011, βρίσκονται στον κατάλογο των ονομάτων για τα οποία η Οικονομική Εισαγγελία με σχετική παραγγελία ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων. Η δίωξη αφορά απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, ανά περίπτωση.
Να σημειωθεί ότι η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και ζητάει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης γι' αυτά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι είτε εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται. Εξάλλου, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκείς εξασφαλίσεις γι' αυτά.
Η δικαστική έρευνα, που διενήργησαν οι εισαγγελείς Γ. Δραγάτσης, Γ. Καλούδης και Χρ. Ντζούρας, κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και ηθικής αυτουργίας σε αυτή (για τους ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2005 - 2011) και συγκεκριμένα για δάνεια που ξεπερνούν τα 250 εκατ. και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Σημειωτέον, πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο και ανακινήθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, το 2017.
Οπως είναι γνωστό, η τροπολογία του 2013, των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ουσιαστικά έθετε την υπόθεση στο αρχείο με δύο προϋποθέσεις: Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών (επιτροπών πιστοδοτήσεων), που υπήρχαν, και να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδας για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις. Με βάση το πόρισμα Καλούδη, οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν δεδομένου ότι δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάση τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Ετσι, άλλοτε παρέτειναν το χρόνο αποπληρωμής και άλλοτε εξασφάλιζαν και νέα δάνεια με την ίδια επίδικη δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελική άποψη είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων (σε Πειραιώς ως διαδόχου της Αγροτικής και Attica) έχει καταστεί απαιτητό και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι «κόκκινα».