Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψήφος ενίσχυσης της λαϊκής πάλης η στήριξη στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας

-- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανικές περιοχές και εργοστάσια στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους της περιοχής, για την ανεργία, τους μισθούς τα εργασιακά δικαιώματα;

-- Στην περιοχή της Στερεάς, στη ΒΙΠΕ Χαλκίδας, Θήβας, Οινοφύτων, στη ΒΙΠΕ Λαμίας στην Αταλάντη και στα Ασπρα Σπίτια δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις όλων σχεδόν των κλάδων. Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, η «Αλουμίνιο Ελλάδας» με χιλιάδες εργαζόμενους τόσο από τη Στερεά όσο και από την Αττική.

Στα χρόνια που εξελισσόταν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, όπως άλλωστε και σήμερα, οι αρνητικές επιπτώσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα σοβαρές για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η ανεργία έφτασε στο 30% με το κλείσιμο σημαντικών βιομηχανικών μονάδων όπως της ΑΓΕΤ, της «Νeoset», της «Selman» κ.ά. Είχαμε δραστική μείωση μισθών σε αρκετές επιχειρήσεις και την κατακρεούργηση εργασιακών δικαιωμάτων όπως οι ΣΣΕ, ένταση της εκμετάλλευσης.

Σήμερα, και παρά το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις, που ακόμη και εν μέσω κρίσης είχαν κέρδη όπως π.χ. επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, αλλά συνεχίζεται η εφαρμογή όλου του αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου που διαμόρφωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόσφατα και παλιότερα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.


Οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατά βάση με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σύμβασης λίγων μηνών, θέσεις που καλύπτονται από τη μορφή δουλεμπορίου μέσω εργολάβων με κουτσουρεμένα τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει οδηγήσει σε συνεχή εργατικά «ατυχήματα», εγκλήματα που κάθε χρόνο αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη ΒΙΠΕ Χαλκίδας - Οινοφύτων τα εργατικά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί (ενώ υπάρχουν στοιχεία μη καταγεγραμμένων εργατικών «ατυχημάτων») δείχνουν την αυξητική τάση από το 2016 έως το 2018. Τα στοιχεία είναι από την Τεχνική Επιθεώρηση Εύβοιας, που έχει στην ευθύνη της όλη την Εύβοια και τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων. Το 2016 τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» ήταν 70 με 1 θανατηφόρο, 2017 ήταν 110 ενώ το 2018 εκτοξεύτηκαν στα 238 με 1 θανατηφόρο. Το 2019 ξέρουμε ήδη για 2 νεκρούς εργάτες μόλις σε λιγότερο από 3 μήνες!

Πάνω σε αυτά τα νούμερα της φρίκης χτίζεται λοιπόν η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη, που είναι ανάπτυξη για τους βιομήχανους και τα κέρδη τους.

Σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες εργασίας, αυξάνονται οι επαγγελματικές ασθένειες με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων την ίδια ώρα που το επίπεδο παροχής Υγείας σε όλη τη Στερεά είναι ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοσοκομεία Θήβας, Χαλκίδας, Λαμίας, Λιβαδειάς λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δεν υπάρχει σε όλη τη ΒΙΠΕ Θήβας ούτε ασθενοφόρο.

Στα παραπάνω προστίθεται η μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού που συνεχίζεται παρά τις πομπώδεις δηλώσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για προσπάθεια δήθεν αποκατάστασης και αποτροπής της μόλυνσης. Συμπέρασμα: Οσο κυρίαρχο στοιχείο θα είναι σε αυτήν την περιοχή το κέρδος των επιχειρηματιών η υγεία του λαού θα μπαίνει πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Ετσι αντιλαμβάνονται το μέλλον της εργατικής τάξης στη Στερεά το αστικό κράτος και τα κόμματα που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που αδιαφορεί για τη ζωή των εργαζομένων μπροστά στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τραγικές οι ελλείψεις σε έργα υποδομής

-- Η Περιφέρεια, και ειδικά η Εύβοια, τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί από απανωτές «φυσικές καταστροφές»: Πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα. Τι φταίει για τα τραγικά αποτελέσματά τους και ποιες είναι οι βασικές διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

-- Τα τελευταία χρόνια πραγματικά η Στερεά βρίσκεται στο επίκεντρο των λεγόμενων φυσικών καταστροφών, ωστόσο η αιτία τους δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν και πιο έντονο χαρακτήρα, αλλά το κατά πόσον οι περιοχές που πλήττονται και γενικότερα η Στερεά είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία του λαού. Στην Εύβοια, συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, γεγονότα που αναδεικνύουν τόσο το επίπεδο ανεπάρκειας στην προστασία αλλά και ετοιμότητας αντιμετώπισης φαινομένων από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, της Περιφέρειας και των δήμων.

Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελούν τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για την περιοχή, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες περιοχές παραμένουν για χρόνια απροστάτευτες, όπως για παράδειγμα η κοιλάδα του Σπερχειού, το Ληλάντιο Πεδίο, η περιοχή του Μαντουδίου όπως πρόσφατα αποδείχτηκε, που για χρόνια και εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σε κίνδυνο η ζωή και η περιουσία του λαού. Γνωρίζουμε την αναγκαιότητα για μέτρα αντιπυρικής προστασίας σε όλη την Β/Κ Εύβοια, των ορεινών όγκων της Οίτης, του Παρνασσού και άλλων που σήμερα ή είναι ανύπαρκτα ή πλημμελώς υλοποιούνται μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα έργα που θωρακίζουν σε κάθε περίπτωση από επικίνδυνα καιρικά και άλλα φαινόμενα και σε αυτήν την κατεύθυνση προτάσσουμε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα αντιπυρικής προστασίας και ιδιαίτερα της αντισεισμικής θωράκισης μιας και μιλάμε και για μια περιοχή σεισμογόνα εξαιτίας του ρήγματος της Αταλάντης.

Αυξημένο και επικίνδυνο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή

-- Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Στερεά Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης σε άλλη μια «επιθεώρηση» από αυτές που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα. Ποιοι κλάδοι φαίνεται να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων, που αντανακλούν και το «ενδιαφέρον» του πρέσβη και πώς τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση»;

-- Η επίσκεψη Τζ. Πάιατ στη Στερεά σηματοδοτεί την προσπάθεια που κάνει η αμερικανική πρεσβεία να αμβλύνει τα αντιαμερικανικά αισθήματα που υπάρχουν στον ελληνικό λαό, όπως άλλωστε το ομολογεί και η αντίστοιχη έκθεσή τους, και ταυτόχρονα να προωθηθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Πρόκειται για δραστηριότητα απευθείας συνδεδεμένη με τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στην επικίνδυνη στρατιωτική δράση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, ο Τζ. Πάιατ με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τον Τουρισμό, την Ενέργεια και τις επιχειρήσεις αγροδιατροφής της περιοχής μας, φανερώνει πώς τα παραπάνω διαπλέκονται με τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που βάζει η αστική τάξη της χώρας μας - με δεδομένη βέβαια την αντιλαϊκή επίθεση - και χαρακτήρισε μάλιστα την επίσκεψή του σημαντική, καθώς, όπως είπε, του δίνεται η δυνατότητα «να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στα λαϊκά στρώματα στη χώρα και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν μετά από μια 10ετία κρίσης».

Είναι δεδομένο ότι η Τοπική Διοίκηση με ευθύνη του κ. Μπακογιάννη προωθεί και διευκολύνει, όπως άλλωστε το ομολογεί, την προσέλκυση διαφόρων επιχειρηματιών στο όνομα της ανάπτυξης για επενδύσεις στην περιοχή της Στερεάς. Αλλωστε, για τη δημιουργία αυτού που ονομάζουν «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» ψηφίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σειρά νόμων, οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβαση επιχειρηματιών σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, παραχώρηση εκτάσεων για ΑΠΕ κ.λπ.

Παράδειγμα η πρόσφατη ψήφιση «απελευθέρωσης» της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων σε συνδυασμό με την τουριστική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που υπάρχουν σε Φθιώτιδα και Εύβοια.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός πρέσβης βρέθηκε στην περιοχή, συνδυάζοντας την προσπάθεια να ξεπλύνει τα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα να προσεγγίσει τις δυνατότητες για επενδύσεις από αμερικανικά κεφάλαια με στόχο φυσικά τη μέγιστη κερδοφορία τους.

-- Τι δείγματα γραφής έχουν δώσει οι άλλοι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

-- Σε μία περιοχή όπου το κεφάλαιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ανάπτυξης σειράς κλάδων και επιχειρήσεων, με επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, σίγουρα η επιλογή υποψήφιων περιφερειαρχών για τη Στερεά από την πλευρά των αστικών κομμάτων αντικατοπτρίζει και τις προθέσεις του κεφαλαίου να έχουν τους «δικούς» τους ανθρώπους στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Ολοι τους έχουν δώσει διαπιστευτήρια αποτελεσματικής προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου από διάφορες θέσεις ευθύνης και αυτό θα επιδιώξουν και μέσα από το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι περιφερειάρχης, όπως άλλωστε φάνηκε και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου το σύνολο των παρατάξεων - εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - συντονιζόταν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας του Μπακογιάννη.

Ο Δ. Αναγνωστάκης, που διεκδικεί την Περιφέρεια, προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ηταν δήμαρχος με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκίδα και μετά τη χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ το 2012 πέρασε ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ από τη Βουλή για να καταλήξει τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου της Προστασίας Πολίτη, δείχνοντας τον αυταρχικό χαρακτήρα μιας κυβέρνησης η οποία θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου με κάθε τρόπο. Είναι γνωστή η αυταρχική στάση της κυβέρνησης και του κ. Αναγνωστάκη, ως άμεσα υπεύθυνου, στις κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, στην υπεράσπιση του αγάλματος Τρούμαν.

Από την άλλη, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Φ. Σπανός, αποτελεί συνέχεια του Μπακογιάννη, αφού ήταν ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας σε μία περιοχή δηλαδή όπου διευκολύνεται με κάθε τρόπο η παρέμβαση του κεφαλαίου από τις περιφερειακές δομές κι έχει δώσει δείγματα γραφής υπεράσπισης αυτών των συμφερόντων, φέροντας φυσικά την ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για τον λαό της Εύβοιας (π.χ. οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά κ.λπ.).

Η υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ, Κ. Μπατζελή, ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2009 - 2010, που με τη στάση της έδειξε πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου απέναντι στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνο το χρονικό διάστημα, προωθώντας σαφέστατα την εκδίωξη των μικρών και μεσαίων αγροτών από τη γη τους, ώστε να προωθηθεί η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Ο Απ. Γκλέτσος, που στηρίζεται από τους ΑΝΕΛ, επίσης έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, όπως για παράδειγμα των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Μαλιακού, αφού ως δήμαρχος Στυλίδας διευκόλυνε με κάθε τρόπο την επιχειρηματική δράση και την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην περιοχή.

-- Με βάση τα παραπάνω, με ποιο κριτήριο πρέπει να πάνε οι εργαζόμενοι στην κάλπη;

-- Καλούμε τους εργαζόμενους να φτάσουν μέχρι την κάλπη κρίνοντας με βάση αυτό που ζουν, αλλά και εκτιμώντας τη στάση του ΚΚΕ, των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπροστά σε κάθε λαϊκό πρόβλημα. Βλέποντας τη στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, να αναλογιστούν ότι αυτό που σήμερα έχουν ανάγκη είναι να δυναμώσει με κάθε τρόπο η αντίσταση, η λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που υπηρετούν ΕΕ, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση. Από αυτή την άποψη, αυτό που σήμερα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι εκλεγμένους που θα είναι σύμμαχοι και υποστηρικτές στον αγώνα τους και όχι υπονομευτές του. Οι κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν μαζί μας στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν λείψαμε και δεν λείπουμε από κανέναν μικρό και μεγάλο αγώνα: Στα εργοστάσια της περιοχής, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στη διεκδίκηση έργων υποδομής για να μην πνίγεται ο λαός το χειμώνα και να μην καίγεται το καλοκαίρι, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου από τα μονοπώλια σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή η πάλη μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, και με την ψήφο μας στις επερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org