Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Σπεύδει ξανά για διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Τη «χρησιμότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή αναμένεται να αναδείξει ξανά ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ταξιδεύοντας την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην «επετειακή» Υπουργική Σύνοδο των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, επ' ευκαιρία συμπλήρωσης των 70 χρόνων της δολοφονικής δράσης της λυκοσυμμαχίας.

Μεταβαίνει αρχικά στη Νέα Υόρκη, όπου τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Columbia με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια μέρα, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση «επιφανούς δεξαμενής σκέψης» - όπως λένε στο ΥΠΕΞ - με θέμα τον «ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», καθώς και τις σχέσεις ΕE - ΗΠΑ.

Την Τρίτη θα έχει άτυπη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, πρ. ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το ονοματολογικό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΝYU). Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα μετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, N. Ντιμιτρόφ, που διοργανώνουν οι διαβόητες δεξαμενές σκέψης «Atlantic Council», «German Marshall Fund» και «Munich Security Conference».

Το βράδυ θα παραστεί στην επίσημη δεξίωση που παραθέτουν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, προς τιμήν των παριστάμενων υπουργών Εξωτερικών, ενώ την Πέμπτη, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εργασίες της επετειακής Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς και με ομολόγους του άλλων ΝΑΤΟικών χωρών.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο think tank «Transatlantic Leadership Network».

Η επίσκεψη Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, την Παρασκευή 5 Απρίλη, καθώς δρομολογούνται διευθετήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και σε αυτό το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org