Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη του λαού η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελός του

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή των Ανω Λιοσίων, για διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες έστειλε η μαζική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ», την περασμένη Τετάρτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φυλής, στην καρδιά δηλαδή μίας από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, που οι κάτοικοί της εδώ και χρόνια δεν μπορούν να ανασάνουν από τη συνεχή επέκταση της χωματερής.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολουθούν αποσπάσματα.

***

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. (...)

Με τη διαδικασία αυτή το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια χρυσός για τους λίγους, δηλαδή φτηνή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά «οικονομικά εργαλεία». Σε αυτά περιλαμβάνονται «αρχές», όπως το «ο ρυπαίνων πληρώνει». (...)

«Εργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων


Η πιο μεγάλη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τις περιβόητες ΣΔΙΤ. Με αυτές ο ενδιαφερόμενος μονοπωλιακός όμιλος αναλαμβάνει, μέσω της προσφοράς του στη διαγωνιστική διαδικασία, την εν λευκώ τροποποίηση και υλοποίηση του όποιου γενικότερου σχεδιασμού ή της επιμέρους εγκατάστασης και καθορίζει την τιμή ανά τόνο σκουπιδιού που δέχεται στις εγκαταστάσεις του, για 25 και πάνω χρόνια λειτουργίας. (...) Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε λάβρος τις επιθέσεις του κατά των συμπράξεων αυτών όταν ήταν αντιπολίτευση, όταν έγινε κυβέρνηση κατοχύρωσε στον Εθνικό Σχεδιασμό και αυγάτισε παραπέρα τις πέντε ΣΔΙΤ που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. (...)

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή υποβαθμίζεται δραματικά, παρ' όλες τις κυβερνητικές φανφάρες, και είναι φυσικό, αφού το 50% των σκουπιδιών προβλέπεται να παραμένει σύμμεικτο ώστε να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) των ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την καρκινογόνα καύση των αποβλήτων με δύο τρόπους: Μέσω των ΜΕΑ, το βασικότερο προϊόν των οποίων είναι «καύσιμο σκουπίδι», το λεγόμενο RDF (...) και μέσω των μονάδων καύσης αποβλήτων βιομάζας (έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε όλη την επικράτεια) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παχυλά επιδοτούμενης ως ΑΠΕ. (...)

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση και για το χαράτσι ταφής. Μετονομάζει σε «περιβαλλοντική εισφορά» το «ειδικό τέλος ταφής», το οποίο θα αρχίζει να καταβάλλεται από τον φετινό Ιούλη. (...)

Χωροθετήσεις με ταξικά κριτήρια

Να σταθούμε όμως λίγο παραπάνω σε αυτήν την περίφημη χωροθέτηση. Τι σημαίνει αυτό που ακούτε από την κα Δούρου «Θα χωροθετήσω εγώ»!

Τα κριτήρια καταλληλότητας και τελικής επιλογής των χώρων είναι «κινούμενη άμμος», μαγειρεύονται και στη συνέχεια εφαρμόζονται ώστε να οδηγούν σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις, όπου το ταξικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο, αν όχι καθοριστικό, όπως δείχνει π.χ. η περίπτωση της Αττικής. Αποφάσεις που καθόλου δεν παίρνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης.

Η πολιτική χρήσης γης της αστικής τάξης διαμορφώνεται και υλοποιείται με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι στο πρόβλημα αυτό, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στην απόπειρα χρηματικού εκμαυλισμού δημοτικών αρχών, τοπικών κοινοτήτων και οικισμών, με την κατάπτυστη μέθοδο των χρηματικών αντισταθμιστικών παροχών, όπως εδώ και 54 χρόνια το ζήσαμε εδώ στα Ανω Λιόσια. Αντισταθμιστικά που πέταγαν ένα μεροκάματο στους εργαζόμενους, θησαύριζαν λίγοι και όλοι ζούσαμε μέσα στον καρκίνο. Και αν αυτή η μέθοδος αποτύχει, αξιοποιείται η «χείρα βοηθείας» των ΜΑΤ.

«Εργα και ημέρες» της διοίκησης Δούρου

Την πολιτική αυτή ακολουθεί με συνέπεια και η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Το εμβληματικότερο όλων είναι οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της ότι πρώτη δουλειά της ως περιφερειάρχης θα ήταν το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στα πρώτα κιόλας χρόνια της θητείας της. Τι έκανε όμως; Προχώρησε στην επέκτασή της, εκμεταλλευόμενη κάθε κυβικό μέτρο αέρα, ρίχνοντας σκουπίδια πάνω σε ολοκληρωμένα σφραγισμένα κύτταρα, που περίμεναν τις εργασίες τελικής αποκατάστασής τους.

Και το χειρότερο: Δηλώνει, τώρα, αποφασισμένη να παραμείνει γαντζωμένη στον ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να υλοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που προβλέπει ο αντιλαϊκός της σχεδιασμός, το ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Οσο για το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Ανω Λιοσίων, βασική συνιστώσα της ΟΕΔΑ Φυλής: Υστερα από τεσσεράμισι χρόνια, η ΟΕΔΑ παραμένει στη θέση της ενισχυμένη και μάλιστα διαιωνίζεται. Με το ΕΜΑΚ να αυξάνει την ετήσια παραγωγική δυναμικότητά του στους 400.000 τόνους, από 256.000 το 2017, και τον ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ τον ονομάζουν) να μετατοπίζεται, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς της, τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ επί το ακριβέστερο, μερικές εκατοντάδες μέτρα παραδίπλα, στο λατομείο Μουσαμά.

Το ίδιο έκανε και για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Από ορκισμένος εχθρός του εγκληματικού αυτού έργου έγινε θερμός υποστηρικτής του.

Η θέση του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της αστικής τάξης, το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη:

-- Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. (...)

-- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (...)

β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. (...)

γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων. (...)

δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. (...)

ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί επίσης ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών, λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. (...)

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ προβάλλει ως στόχους διεκδίκησης για την Αττική:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).
  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη.
  • Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις (παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο Οβριόκαστρο Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού) να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου, χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
  • Να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών, στην Αττική και γενικότερα.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αυταπάτες

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται.

Η φιλολαϊκή λύση προϋποθέτει εξουσία και οικονομία που καταργούν τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργούν τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. (...)

Η ελπίδα είναι εδώ, ο δρόμος είναι εδώ. Χώρος και χρόνος για αναμονή, για αυταπάτες, για μεσσίες δεν υπάρχει. Με τη λογική ότι «αυτά που λέτε δεν γίνονται» και «να δούμε κάτι εφικτό» μέσα στα τείχη της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων, φτάσαμε να έχουμε για 60 χρόνια το αίσχος της χωματερής των Ανω Λιοσίων - Φυλής.

Κάνουμε πιο δυνατό το ΚΚΕ, να έχουμε γερή δύναμη υπεράσπισης της ζωής μας, γερή δύναμη να στηρίξει τον αγώνα μας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org