Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χονδρόπουλος, ειδικευόμενος γιατρός Θωρακοχειρουργικής στο νοσοκομείο
Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει επιφορτιστεί το ρόλο του «νοσοκομείου αναφοράς» της 1ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αυτοτελούς λειτουργίας για τον ιό, ήδη οι δυο ΜΕΘ, μαζί με δυο κλινικές, λειτουργούν αυτοτελώς, ενόσω τα ΤΕΠ λειτουργούν ταυτόχρονα για ύποπτα κρούσματα και εκτελούν και την εφημερία όπως και πριν.
Ωστόσο, παρά τη βαρύτητα που αποκτά το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, παλιές και νέες ελλείψεις, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, αφήνουν εκτεθειμένους σε κινδύνους το προσωπικό, αλλά και την υγεία του λαού.
Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χονδρόπουλος, ειδικευόμενος γιατρός Θωρακοχειρουργικής στο «Σωτηρία», «το Νοσοκομείο χρόνια στηρίζεται μόνο σε 35 μόνιμους πνευμονολόγους και 30 ειδικευόμενους που έχουν απομείνει και επωμίζονται τη λειτουργία κλινικών με 40 και 50 ασθενείς. Το πρόγραμμα εφημέρευσης βγαίνει χρόνια με δυσκολία. Μια χούφτα ειδικευόμενοι και ειδικοί στα τμήματα που επωμίστηκαν τη νοσηλεία των κρουσμάτων έχουν μείνει χωρίς ενισχύσεις να σηκώσουν και αυτό το επιπλέον καθήκον.
Οι ίδιοι γιατροί καλύπτουν και τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι 1-2 ειδικοί και 1-2 ειδικευόμενοι επιφορτίζονται με το βάρος της εξέτασης τόσο των ύποπτων κρουσμάτων, όσο και όλων των υπολοίπων.
Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα ύποπτα κρούσματα συνωστίζονται. Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν υπάρχει, δειγματοληψίες πραγματοποιούνται μόνο στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες περιστατικά περιμένουν είτε στο διάδρομο έξω από το ιατρείο είτε έξω στο κρύο για ώρες. Σε αυτά δεν μπορεί να γίνει καμία διαλογή, ανάμεσα σε νέους, ηλικιωμένους, ευπαθείς κ.λπ.
Το σύνολο των δειγμάτων πηγαίνουν σε δύο εργαστήρια, στο Παστέρ και την Ιατρική Σχολή. Οσοι πρόκειται να νοσηλευτούν μπαίνουν σε "προτεραιότητα", δηλαδή παίρνουν απαντήσεις μετά από κάποιες ώρες, ενώ όσοι δεν χρήζουν νοσηλείας μπορεί να περιμένουν μέρες για αποτελέσματα».
Το νοσοκομείο δεν διαθέτει επαρκείς κλίνες για απομόνωση. Οι ύποπτοι νοσηλευόμενοι τοποθετούνται σε θαλάμους ανά δύο, σε περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και θάλαμοι με τέσσερις, ενώ περιστατικά που χρειάζονται άμεση διασωλήνωση στα ΤΕΠ, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ είναι στον «αέρα», γιατί δεν μπορεί να αποφασιστεί αν θα μείνουν στο νοσοκομείο ή θα διακομιστούν και δεν υπάρχουν κρεβάτια και προσωπικό για αυξημένη φροντίδα.
Επίσης, το προσωπικό των Επειγόντων καλείται να δώσει τη μάχη με τις ελλείψεις στα υλικά, που υπάρχουν με το σταγονόμετρο, την ώρα που ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για τη στιγμή που αυτά θα εξαντληθούν.
«Οσο απομακρυνόμαστε από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές πρώτης γραμμής, τα μέτρα προστασίας χαλαρώνουν επικίνδυνα, με τις απλές χειρουργικές μάσκες στα τμήματα να δίνονται με το σταγονόμετρο. Αποκορύφωμα κοροϊδίας, η χορήγηση στα τμήματα προστατευτικών στολών από την επιδημία του SARS το 2004, που έχουν λήξει και είναι ακατάλληλες για χρήση», μας λέει ο Ν. Χονδρόπουλος.
Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη εκπαίδευση σε όλες τις λειτουργίες του νοσοκομείου. «Το προσωπικό του νοσοκομείου αναδιατάσσεται για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, αλλά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Επείγοντα χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο, όχι να εκπαιδεύονται τελευταία στιγμή την ώρα που οι ασθενείς αυξάνονται», σημειώνει.
Αναφέρεται επίσης στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν «για τους χρονίως πάσχοντες και καρκινοπαθείς, που με το κλείσιμο χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων βρίσκονται στον αέρα και δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για να μη χάσουν οι ασθενείς την πρόσβασή τους σε φάρμακα και θεραπείες, ακόμη περισσότερο σε χειρουργεία που δεν μπορούν να αναβληθούν».
Ο Ν. Χονδρόπουλος καταλήγει: «Η νοητή γραμμή που τα ενώνει όλα είναι μία: Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της αγοράς, της παράδοσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή. Να μας πείσουν ότι "υπεύθυνη στάση" είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτούς τους όρους και να μη "σπέρνουμε" το φόβο λέγοντας την αλήθεια.
Το φόβο σπέρνουν όσοι εφαρμόζουν πολιτική απαγορεύσεων, κλίνουν την ατομική ευθύνη σε όλες τις πτώσεις και την ίδια στιγμή αρνούνται πεισματικά να πάρουν έστω και την ύστατη ώρα μέτρα που μπορούν να σώσουν ζωές».
Πριν από δύο μέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μετά από αίτημά της, με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη.
Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «οι υπουργοί αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί "επιχειρησιακής ετοιμότητας" του δημόσιου συστήματος Υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. "Ξέχασαν" ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν.
Καμία ουσιαστική δέσμευση δεν υπήρξε ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική "θωράκιση" του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας».
«Ως εδώ με την ατομική ευθύνη!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και επισημαίνει: «Εχει σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση όταν με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν "ενοίκιο" πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Οταν δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκατ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία.
Εχει ευθύνη η κυβέρνηση όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της Υγείας, οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αν δεν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνει το σύστημα Υγείας "οχυρό ζωής". Εχει την ευθύνη να το κάνει τώρα! Πριν να είναι πολύ αργά».
Συγκεντρώθηκαν έξω από τα Επείγοντα και απαίτησαν προσλήψεις και μέσα προστασίας, ζητώντας τη συμπαράσταση του λαού
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία |
Την αγωνιστική πρωτοβουλία πήραν το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καθώς και η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευμένων Γιατρών. Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επόμενες μέρες, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο των κρουσμάτων, αλλά και των αναγκών για τους χρονίως πάσχοντες, που θα χρειαστούν άμεση υποστήριξη στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση όλων στις διεκδικήσεις τους και καλούν το λαό να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και κόστος, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση τα νοσοκομεία.
Απαιτούν από την κυβέρνηση ακόμα και την ύστατη ώρα να δοθούν ουσιαστικές λύσεις με την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ, να εξασφαλιστούν στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας κ.τ.λ.
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει 70 κρεβάτια ΜΕΘ μόνο για κορονοϊό, την ώρα που παραμένουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», γιατρός και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Οπως είπε, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 50 γιατρών και 200-250 νοσηλευτών, την ώρα που οι προσλήψεις που διαφήμισε η κυβέρνηση είναι ελάχιστες.
Από πλευράς των υπόλοιπων εργαζομένων (τραπεζοκόμοι - μάγειρες) καταγγέλθηκε το γεγονός πως βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, αφού το υπουργείο αναλώνεται σε τροπολογίες χωρίς να δίνει τα λεφτά στον εργολάβο για να τους πληρώσει. Τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ εστίασαν και στο θολό εργασιακό τους μέλλον. Οπως είπαν, παρά τις υποσχέσεις για παράταση των συμβάσεων ενός χρόνου, πλέον ειδοποιήθηκαν πως πρέπει στις αρχές Απρίλη να υπογράψουν νέες για μόλις έξι μήνες.
Στο μεταξύ, στη συλλογή υπογραφών προχωράει το Σωματείο στον «Ευαγγελισμό», σε κείμενο - καταγγελία, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων, στο κείμενο που υπογράφουν ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι, αναφέρεται:
«Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το νοσοκομείο μας, που καλείται να υποδεχθεί ως νοσοκομείο αναφοράς μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (...) Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών μας όσο και την ασφάλεια τη δική μας, ως εργαζόμενοι σε χώρους με υψηλό ποσοστό έκθεσης.
Θεωρούμε απαράδεκτη την οδηγία για τους εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να συνεχίζουν να εργάζονται και να υποβάλλονται σε έλεγχο μόνο εάν παρουσιάσουν πυρετό, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 13/3/20.
Ακόμη και τα μέσα ατομικής προστασίας τα βλέπουμε "με το σταγονόμετρο". Καλούμαστε να βγάλουμε 12 ή και παραπάνω ώρες, τόσο στο ΤΕΠ όσο και στα Τμήματα, με τον ίδιο εξοπλισμό. Στις βάρδιες επικρατεί "τρόμος" μήπως σκιστεί η μάσκα ή η προστατευτική στολή, καθώς κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα βρούμε άλλη».
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, εντός και εκτός νοσοκομείου, «που προσπαθούν να μας καθησυχάσουν για "επάρκεια" ή και "αφθονία" υλικών και προσωπικού, ή ακόμα και να παρουσιάσουν τις επιλογές της κυβέρνησης αυτής και των προηγούμενων ως οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων». Τέλος, προβάλλουν τα αιτήματά τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του νοσοκομείου, στη μάχη για την υγεία του λαού.
Νέο «δώρο» 30 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες που... γκρινιάζουν για τις «τεράστιες ζημιές» τους!
Eurokinissi |
Τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις, αλλά η κυβέρνηση μετατρέπει την επιδημία σε ευκαιρία για «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες της Υγείας |
Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων συμφωνιών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έγινε με κριτήριο τα κέρδη των κλινικαρχών και όχι φυσικά τις ανάγκες προστασίας της υγείας του λαού.
Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο εκτινάσσει παραπέρα το ύψος των αποζημιώσεων που θα παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα!
Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ της κυβέρνησης προβλέπεται η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας...
Επιχειρώντας χτες να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για το νέο απαράδεκτο «δώρο» της κυβέρνησης στο κεφάλαιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ισχυρίστηκε ότι δεν υφίσταται ο εν λόγω απαράδεκτος διπλασιασμός, γιατί τάχα η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές... πράγμα που βέβαια δεν ισχύει.
Αργότερα χτες το απόγευμα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία κυβέρνησης - κλινικαρχών για μίσθωση 80 κλινών ΜΕΘ από την αρχή του χειμώνα, ενόψει εποχικής γρίπης, προέβλεπε αποζημίωση 800 ευρώ τη μέρα ανά κλίνη, ενώ τώρα, στη συμφωνία για τη μίσθωση άλλων 55 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ το ποσό διπλασιάστηκε λόγω... «πρόβλεψης για επιπλέον μισθολογικό κόστος». Η «πρόβλεψη» βέβαια έχει να κάνει με το πώς θα βάλουν περισσότερα στην τσέπη οι κλινικάρχες, οι οποίοι παραπονιούνται μάλιστα για την... «τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί» (ανακοίνωση Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών) και όχι με τη μισθοδοσία των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, στους οποίους η εργοδοσία με το «πράσινο φως» των κυβερνήσεων έχει επιβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια - εν μέσω ανόδου της κερδοφορίας της - μειώσεις μισθών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ωράρια - «λάστιχο»...
Αντίστοιχα απατηλός είναι και ο ισχυρισμός που επανέλαβε ο Β. Κοντοζαμάνης ότι από τα παλιά και νέα «δωράκια» προς το κεφάλαιο «δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου οι ασθενείς», αφού οι αποζημιώσεις που δίνει στους κλινικάρχες ο ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Ο δε ισχυρισμός ότι «το ιδιωτικό σύστημα εντάσσεται στο σχεδιασμό του εθνικού» καταρρέει και στο ζήτημα των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα που οι οδηγίες του ΕΟΔΥ καλούν τον κόσμο με ήπια συμπτώματα να μένει σπίτι και να μην κάνει το διαγνωστικό τεστ, την ίδια ώρα που περιορίζουν όλο και περισσότερο τα κριτήρια ορισμού του ύποπτου κρούσματος για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες Υγείας, η κυβέρνηση λέει ανοιχτά ότι όποιος από τους υπόλοιπους θέλει να κάνει το τεστ μπορεί να πάει στα ιδιωτικά κέντρα... Κριτήριο δηλαδή και εδώ είναι η τσέπη του ασθενούς και τα κέρδη των κλινικαρχών, αντί τα διαγνωστικά τεστ να γίνονται σύμφωνα με τις κρατικές κατευθύνσεις και με ενιαία επιστημονικά κριτήρια, με επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα και όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και κιτ που διαθέτουν.
Αντίστοιχα, την ώρα που άνθρωποι με σοβαρά χρόνια νοσήματα αναγκάζονται να μείνουν σπίτι χωρίς απαραίτητες θεραπείες, την ώρα που σοβαρά χειρουργεία αναβάλλονται στο πλαίσιο της προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σε ιδιωτικές κλινικές μέχρι και πριν από λίγες μέρες διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, ακόμα και αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις! Τέτοια... «ένταξη στον εθνικό σχεδιασμό»!
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι εξίσου υποκριτικές καταγγελίες για την απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης - κλινικαρχών, όταν και η δική τους κυβέρνηση διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, ενώ και σήμερα εστιάζουν την κριτική τους στο πόσο... δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά αυτών των άθλιων «δώρων»!
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δίνει «επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους», ενώ, όπως λέει,... «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!
Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τον καβγά για... την ταρίφα και τη «μοιρασιά», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να συσκοτίσουν την ουσία του ζητήματος, τις συνέπειες δηλαδή της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, πλευρά της οποίας είναι και οι τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, στο έδαφος των οποίων «ανθούν» και «μπίζνες» όπως αυτές που επιταχύνονται και διευρύνονται σήμερα με τα ιδιωτικά μεγαθήρια στην Υγεία, με το λαό να μένει εκτεθειμένος.
Ετσι, ενώ η χώρα έχει μόνιμα ανάγκη για τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ, σήμερα, και με την επιδημία να «τρέχει», η κυβέρνηση διαφημίζει τη λειτουργία μόλις 695 δημόσιων κρεβατιών και τη «μίσθωση» άλλων 118 από τον ιδιωτικό τομέα, σύνολο 813. Ενας αριθμός δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει το πλήθος των σοβαρών περιστατικών που αναμένονται τις επόμενες βδομάδες, για την έκβαση των οποίων θα είναι καθοριστική η δυνατότητα θεραπείας σε ΜΕΘ, καθώς και το πόσο άμεσα θα ενταχθούν σε αυτήν...
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του, με τίτλο «Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας τώρα!», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας:
Αντί για αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης, που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα, αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα δώρα προβλέπονται και για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.
Με αυτόν τον τρόπο, τελικά ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά συνεχίζει να το αρμέγει, αφού δεν επιτάσσεται αλλά επιδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ, από πόρους που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι δηλαδή.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει την κριτική του στο ποσό της αποζημίωσης και στο ποιοι όμιλοι ευνοούνται, προσπερνώντας αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, όπως διεκδικούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας τώρα! Κι όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη!».
Απάντηση του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας
Απαντώντας στα ζητήματα που έθετε με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες, επιχειρηματίες από το χώρο της Υγείας στη Λάρισα, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, με δηλώσεις τους σε τοπική εφημερίδα προκαλούν ανοιχτά το λαό, υπερασπιζόμενοι τα κέρδη τους, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται και οι ανάγκες μεγαλώνουν.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας χαρακτηρίζει την πρόταση του ΚΚΕ «νοσηρή σκέψη», προσθέτοντας πως «όσοι την προτάσσουν ή άσχετοι με το χώρο της Υγείας είναι ή επικίνδυνα εμμονικοί με τον ιδιωτικό τομέα».
Προς απάντησή τους, ο Γ. Λαμπρούλης έστειλε το εξής κείμενο: «Είναι προφανείς και αναμενόμενες οι απόψεις των επιχειρηματιών της Υγείας, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν την κοινωνικά επιβεβλημένη ανάγκη συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής λαίλαπας, θέτουν όμως όρους και προϋποθέσεις εμπορευματικής αξιοποίησης και μελλοντικής ανταπόδοσης.
Λένε δηλαδή ότι θα συμμετέχουν με το αζημίωτο, η πανδημία - πανδημία και τα κέρδη - κέρδη, με ειδική για εκείνους και τους ομίλους τους μεταχείριση από το κράτος και από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και με όρους ευκαιριακής - τυχοδιωκτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας για την εγκατάσταση σχέσεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα προς το συμφέρον της τσέπης τους και όχι προς το συμφέρον των πολιτών.
Η ιδιοτελής και εκβιαστική παροχή μερικής και υπό όρους ''βοήθειας'' του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης αντίκειται στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που επιβάλλεται για την αποτελεσματική επίλυση της επιδημίας αλλά και κάθε κοινωνικού προβλήματος, είναι αυτή που θα τεθεί στην κρίση του λαού μας και του ιστορικού του μέλλοντος.
Υστερόγραφο:
Α) Αλήθεια, πώς προκύπτει ότι το ΚΚΕ με τη θέση του για επίταξη του ιδιωτικού ζητά "να πεταχτούν στον Καιάδα οι νοσηλευόμενοι στα ιδιωτικά κέντρα"; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα. Η αισχρή διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία άλλες στοχεύσεις έχει, μεταξύ των οποίων να εγείρει "κοινωνικό αυτοματισμό".
Β) Αντί για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Και για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα, αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα».
Αλλα 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το σύνολο στα 892. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 57 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 54 είναι διασωληνωμένοι, στην πλειοψηφία τους έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι άνδρες. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 26, με μέση ηλικία τα 73 έτη (21 άνδρες, 5 γυναίκες - όλοι εκτός από έναν είχαν υποκείμενο νόσημα). Μέχρι χτες 42 άνθρωποι είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό, δεν φαίνονται «σημάδια εκθετικής αύξησης στη χώρα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί. Είμαστε στην αρχή της μάχης». Παράλληλα αναφέρθηκε ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους.
Από όσους έχουν νοσηλευτεί ή ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ελάχιστοι παρουσίασαν επιδείνωση, ωστόσο είναι σε διαδικασία ελέγχου πόσοι απέκτησαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων που δείχνουν την ανοσία στον ιό για 2 - 3 έτη.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα έναντι της νόσου, τα οποία όμως μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες στην καρδιά, στο ήπαρ, γι' αυτό δεν μπορεί να δίνονται μαζικά στον κόσμο και σε όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων για την εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρεται ότι σε 14 μέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3/100.000 πληθυσμού σε 36,1/100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε και αυξήθηκε η μετάδοση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται επίσης συνεχιζόμενη αύξηση τις επόμενες μέρες και βδομάδες.
Οπως ειπώθηκε, «ο κίνδυνος είναι υψηλός για ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπου θα πρέπει να ελέγχεται. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε ΜΕΘ είναι 4% - 6%». Για τη γρίπη ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πλέον βρίσκεται σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της 97 νεκρούς, με μέση ηλικία τα 67 έτη.
Κείμενο καταγγελίας της πολιτικής που οδήγησε το δημόσιο σύστημα Υγείας στη σημερινή κατάσταση και αιτημάτων για την ουσιαστική προστασία των υγειονομικών και του λαού
Copyright 2020 The Associated |
Με κείμενο που υπογράφουν, αναφέρονται ενδεικτικά σε μια σειρά παραδείγματα ελλείψεων που προϋπήρχαν, στις οποίες πλέον προστίθενται και άλλες, σε μέσα αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Το κείμενο υπογράφουν: Αλατζά Γιώτα, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτειου», Φραμματικοπούλου Αθηνά, νοσηλεύτρια, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Θεαγένειου», Δάγκου Κατερίνα, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Αγ. Δημήτριος», Καραχρήστος Χρήστος, γιατρός, γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Μπακιρλή Ελένη, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος της ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Παντουλάρης Γιάννης, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ, του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Τασιούδης Θανάσης, νοσηλευτής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Παπαγεωργίου», Τεμερτζίδου Συμέλα, Ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Γ. Παπανικολάου», Χαλκιάς Πέτρος, υπάλληλος φαρμακείου, πρόεδρος Εργαζομένων «Γενικής Κλινικής».
Μεταξύ άλλων αναφέρονται στις ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τονίζοντας ότι «σε αρκετά νοσοκομεία, πολλοί εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν μόνοι τους κατάλληλες μάσκες οι οποίες κοστίζουν από 15 έως και 50 ευρώ». Καταγγέλλουν ακόμα και «απειλές σε εργαζόμενους που απαιτούσαν να παραλάβουν μάσκες και στολές για να εξετάσουν ύποπτα κρούσματα».
Επίσης, αναφέρονται στις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:
«Με στοιχεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης περίπου το 30% των οργανικών θέσεων των ιατρών των νοσοκομείων είναι κενές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, όπου στο νοσηλευτικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 826 (σ.σ. με τον ανεπαρκέστατο σημερινό κανονισμό), ενώ υπηρετούν 615 εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας και 78 συμβασιούχοι (16% κενά).
Στο ιατρικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 286, ενώ σήμερα υπηρετούν 201 με μόνιμες σχέσεις εργασίας και 10 επικουρικοί (26% κενά). Στους διοικητικούς οι οργανικές θέσεις είναι 329, υπηρετούν σήμερα 179 με μόνιμες θέσεις και άλλοι 19 με διαφορετικές σχέσεις εργασίας (40% κενά). Στην τεχνική υπηρεσία, τέλος, οι οργανικές θέσεις είναι 77, ενώ υπηρετούν σήμερα 43 (44% κενά).
Ομολογία των ελλείψεων προσωπικού αποτελεί και η οδηγία του ΕΟΔΥ που υποδιπλασιάζει τις μέρες καραντίνας για ύποπτα κρούσματα υγειονομικών (από 14 σε 7 μέρες για τους υγειονομικούς). Σήμερα, το 10% των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στοιχείο που δείχνει πόσο εκτεθειμένοι είναι και πόσο επιτακτική είναι η προστασία τους και η ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό, σε εφεδρείες, για να μην καταρρεύσει».
Αναδεικνύουν επίσης τις μεγάλες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ μειώνει σημαντικά τη θνητότητα δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ τώρα.
«Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, το 20% των κλινών ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστές. Δεν αρκεί να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες, αλλά χρειάζεται τώρα να αναπτυχθούν και πολλές νέες, για να σωθούν ζωές. Η μία μόνο επιπλέον μονάδα ΜΕΘ που δήλωσαν ότι θα ανοίξει στο ΑΧΕΠΑ παραμένει κλειστή, ενώ και το προσωπικό που μόλις ήρθε για να την στελεχώσει, δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί.
Στο "Ιπποκράτειο" για τις όποιες ανάγκες προκύψουν για νοσηλεία παιδιών με κορονοϊό σε ΜΕΘ, διαμορφώνεται ένας θάλαμος στην Παιδοχειρουργική με δύο κρεβάτια. Στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου", που έχει 12 κρεβάτια για ασθενείς με COVID-19, λειτουργούν τα 5, γιατί δεν φτάνει το προσωπικό και το υλικό».
Οι συνδικαλιστές αναδεικνύουν και τα σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και προετοιμασία των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι σκοντάφτει στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα χρόνια.
«Πολύ σοβαρό ζήτημα είναι οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από τη μία πτέρυγα στην άλλη, από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία, από νοσοκομεία σε νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις. Με τις μετακινήσεις αυτές προσπαθούν να καλύψουν μία τρύπα κάπου δημιουργώντας καινούργια αλλού. Αυτό, εκτός του ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους, αυξάνει και τα προβλήματα λειτουργίας πολλών δομών.
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καλούνται συχνά να εργάζονται σε αντικείμενα για τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένοι. Συνολικά η εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».
Καταγγέλλουν ότι η λογική του μπαλώματος, των μετακινήσεων εργαζομένων από δομή σε δομή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις, «είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς που έχουν σήμερα ανάγκες. Π.χ. η Νευροχειρουργική του "Ιπποκράτειου" μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο με πολύ λιγότερα κρεβάτια. Πολλοί ασθενείς παραπέμπονται για εξετάσεις και θεραπείες αλλού, χωρίς να προσδιορίζεται το πού. Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασθενείς. Τι θα γίνει με αυτούς;».
Οι συνδικαλιστές υγειονομικοί προβάλλουν τη μεγάλη σημασία να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «όχι μόνο για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αλλά και για την πιο έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση και ασφαλέστερη διαχείριση των ασθενών COVID-19, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου».
Τέλος, αναφέρονται στα δωράκια της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες της Υγείας, με τις παχυλές αποζημιώσεις για κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργικές επεμβάσεις και καταγγέλλει τους κλινικάρχες, που συνεχίζουν ανενόχλητοι να κάνουν χειρουργεία για μη επείγοντα περιστατικά, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«Εχουν υπάρξει ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα ατόμων που λίγες μέρες νωρίτερα νοσηλεύτηκαν για μη επείγουσες εγχειρήσεις. Ενώ μάλιστα συνέβη αυτό, οι κλινικές δεν πήραν κανένα μέτρο έστω και εκ των υστέρων. Η εργοδοσία σε κάποιους χώρους βέβαια πρότεινε 12 ώρες δουλειά, για λιγότερες μέρες, για να μειώσει τον κίνδυνο διασποράς (!)».
Καταλήγοντας σημειώνουν ότι αποδεικνύεται στην πράξη πως η κυβέρνηση δεν κάνει όλα όσα χρειάζονται για να προστατέψει τους υγειονομικούς και το λαό και ότι η ατομική ευθύνη αξιοποιείται για να κρύψει την κρατική, κυβερνητική ευθύνη. Καλούν τους υγειονομικούς να υψώσουν τη φωνή τους με όποιο μέσο έχουν και να απαιτήσουν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.
Σε χτεσινό δημοσίευμά μας για τις ιδιωτικές δομές Υγείας και τα διαγνωστικά τεστ, υπάρχει λανθασμένη αναφορά σε κλινική με όνομα «Ιασώ General», αντί της σωστής ονομασίας, που είναι «Metropolitan General».
LaPresse |
Η επιδημία έφερε στην επιφάνεια με νέα δύναμη το κοινωνικό πρόβλημα. Η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η ιδιοποίηση του κοινωνικού πλούτου, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την κοινωνική πρόοδο |
Το κρίσιμο ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα βγουν, μέσα απ' όλη αυτήν την περιπέτεια, ενισχυμένες η κοινωνική συνείδηση και η ευθύνη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των γυναικών και των παιδιών τους, για το αύριο, για το μέλλον τους.
Δεν συμβιβάζονται, δεν μπορούν να συνυπάρχουν τα προνόμια των λίγων με τα συμφέροντα των πολλών, χωρίς βαριές κοινωνικές συνέπειες. Συνέπειες που, επαναλαμβάνουμε, αποκτούν σε πολλές περιπτώσεις ανεπίστρεπτο καταστροφικό χαρακτήρα. Τέτοια παραδείγματα είναι οι κυκλικές καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι, η τάση προς σχετική και απόλυτη φτωχοποίηση των εργατικών και λαϊκών μαζών, η καταστροφή στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία κ.ά.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ραγδαία ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων συνοδεύεται από τη θεωρία και την πρακτική της καθολικής σχεδόν ιδιωτικοποίησης των πάντων ως αναγκαιότητας. Δηλαδή, η επέκταση της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου σε κάθε ανθρώπινη ανάγκη και δραστηριότητα.
Στον καπιταλισμό όλα γίνονται εμπόρευμα. Τίποτα δεν μένει έξω από τη σφαίρα δράσης του. Είναι νόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν αλλάζει, δεν τροποποιείται κι όταν ακόμα προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Γι' αυτό είναι φλυαρίες όσα ακούγονται για διορθώσεις, για ΣΔΙΤ κ.ά. Οι καπιταλιστές θα πουλήσουν ακόμα και το σαπούνι και το σκοινί με τα οποία θα κρεμαστούν.
Η επιδημία που περνάει σήμερα ο κόσμος είναι ένα ακόμη επεισόδιο, που πρέπει να προβληματίσει βαθιά κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο.
Δεν πρέπει να μας παρασύρουν τα μεγάλα λόγια που ακούγονται για την προστασία της υγείας του λαού, ακόμα και τα όποια μέτρα παίρνονται αναγκαστικά για την αναχαίτιση και αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δεν αμφισβητούμε την ευαισθησία, τις καλές προθέσεις, την πραγματική ανησυχία αστών παραγόντων, ηγετών, επιστημόνων, οργανισμών κ.ά. Οι ευαισθησίες όμως και οι όποιες καλές προθέσεις ανατρέπονται και τσακίζονται στις μυλόπετρες των νόμων λειτουργίας του καπιταλισμού.
Η τάση αυτή ενισχύεται και στηρίζεται από την εντυπωσιακή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και έρευνας, της φαρμακοβιομηχανίας, τη μαζική παραγωγή σύγχρονων μηχανημάτων και μέσων κ.ά. Η τάση αυτή έχει επίσης ενισχυθεί από τα τεράστια επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, όπου η υγεία όλου του λαού ήταν μια από τις βασικές προτεραιότητες και η κατεξοχήν εκδήλωση του βαθιού ανθρωπισμού της εργατικής εξουσίας.
Πώς αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός αυτήν την ανάγκη; Τρίβει τα χέρια του και ακονίζει τα δόντια του μαζί, από την απληστία της απόκτησης πρόσθετων κερδών. Βλέπει αυτήν τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για τη φροντίδα της υγείας του ως μια ακόμη πηγή κερδοφορίας.
Μετατρέπει και αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη σε εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και το κοινωνικό κόστος. Αυτή η αντίληψη είναι κυρίαρχη. Μάλιστα, θεωρείται από τα επιτελεία των καπιταλιστών ως ένας από τους πιο κερδοφόρους τομείς για επενδύσεις συσσωρευμένων και αναξιοποίητων κεφαλαίων.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι εφοπλιστές, έμποροι οπλικών συστημάτων, άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες δημιούργησαν ή έγιναν μέτοχοι επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας. Ούτε είναι τυχαία η τεράστια συγκέντρωση κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας. Και βέβαια δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά στυγνοί εκμεταλλευτές και κερδοσκόποι. Η κερδοφορία που σημειώνουν, τους κάνει αφάνταστα επιθετικούς. Ούτε είναι παράξενο ότι σχεδιάζουν διαρκώς την επέκτασή τους σε όποια κρατική δομή Υγείας υπάρχει. Ηδη κυριαρχούν σχεδόν καθολικά σε πολύ ευαίσθητους τομείς, που αφορούν τη μητρότητα και το παιδί. Πιέζουν και απαιτούν τον περιορισμό του δημόσιου τομέα Υγείας και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο, άμεσα είτε μέσω ΣΔΙΤ.
Με λίγα λόγια, έχουν διαμορφωθεί τεράστια συμφέροντα και έχουν αναπτυχθεί μια ισχυρότατη καπιταλιστική βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσεις, που διεκδικούν μεθοδικά με στρατηγικό σχέδιο την επέκταση των συμφερόντων τους. Τη μαζική και ληστρική εκμετάλλευση της ανάγκης του λαού για την προστασία της υγείας του. Μέρος της στρατηγικής τους είναι και ο τομέας Εκπαίδευσης και Ερευνας. Ετσι λοιπόν αντιστρατεύονται και πολεμούν κάθε σχέδιο ή προσπάθεια βελτίωσης των συστημάτων Υγείας.
Από τη σκοπιά αυτή όποιες ευαισθησίες σήμερα εκδηλώνονται από κυβερνητικές ή κρατικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να παρασύρουν εργατικά και λαϊκά στρώματα, το μάχιμο ιατρικό δυναμικό, το φοιτητικό κόσμο σε ιατρικές σχολές κ.λπ. ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, όταν περάσει αυτή η λαίλαπα. Προσωρινά και μόνο θα σταματήσει το σχέδιο επέλασης των καπιταλιστών, σε βάρος του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι μόνο.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να υποφέρουν και θα πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες, με σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες στα δικαιώματά τους, στο βιοτικό τους επίπεδο, στη ζωή τους, στην υγεία τους. Σε τελευταία ανάλυση, αποκαλύπτεται σήμερα ακόμα πιο πολύ, σε όλο του το μεγαλείο, το γεγονός ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι μόνο σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και μεγάλη απειλή για τη ζωή και την υγεία τους.
Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και είναι το μόνο κόμμα που έχει επιστημονικά ολοκληρωμένη αντίληψη. Ολα τα άλλα κόμματα είναι μπλεγμένα στα πλοκάμια του κεφαλαίου. Είναι το μόνο κόμμα που είναι κάθετα και οριζόντια αντίθετο στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Είναι το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρωμένο, επεξεργασμένο σχέδιο για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως του θεμέλιου για ένα σύγχρονο σύστημα, με άξονα την πρόληψη, εκεί όπου ακριβώς ζει, εργάζεται, εκπαιδεύεται, αθλείται και γενικά εκεί που δραστηριοποιείται ο πληθυσμός. Στις γραμμές του Κόμματος υπάρχει αξιόλογο, έμπειρο, επιστημονικά συγκροτημένο, με υψηλό ήθος και κύρος ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που σήμερα με χιλιάδες άλλους συναδέλφους του δίνει σκληρό αγώνα στα νοσοκομεία, και αύριο, όταν καταλαγιάσει ο πόλεμος με τον κορονοϊό, θα φωτίσει πιο ολοκληρωμένα αυτήν την ανάγκη, αξιολογώντας τις πρόσφατες εξελίξεις και εμπειρίες, διεθνείς και εγχώριες.
Σήμερα, από καλύτερες θέσεις, ο λαός μας μπορεί να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες για τις τύχες του και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.
Eurokinissi |
Το «σάστισμα» των πρώτων ημερών με την εξάπλωση των κρουσμάτων παγκόσμια αλλά και την εμφάνιση στην Ελλάδα διαδέχτηκαν το κλείσιμο των επισιτιστικών καταστημάτων και ο περιορισμός λειτουργιών τους (take away, delivery), των κέντρων διασκέδασης και των εποχικών καταλυμάτων. Δέκα μέρες μετά ήρθε το κλείσιμο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας.
Η κυβέρνηση, σε ευθυγράμμιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, προχώρησε άμεσα σε «γενναία» μέτρα στήριξης των πολυεθνικών, των μεγάλων επιχειρήσεων, άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης (π.χ. αναστολή πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δανείων και ενοικίων, πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους). Ταυτόχρονα, «απελευθερώθηκε» η δυνατότητα να απολύουν, να μεταβάλλουν μονομερώς τις συμβάσεις, να αναγκάζουν σε αναγκαστικές άδειες χωρίς κανέναν έλεγχο, αφού την ίδια στιγμή παροπλίστηκαν με εντολή της κυβέρνησης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (π.χ. ΣΕΠΕ).
Eurokinissi |
Επειτα ξεκίνησαν οι «προτροπές» στο προσωπικό που απέμεινε, τους «αορίστου χρόνου». Να μπουν κανονικές άδειες, να ληφθούν άνευ αποδοχών, να μεταβληθούν οι συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία, να παραιτηθούν ακόμη ακόμη, καθώς η κατάσταση άρχισε να «σκουραίνει»!!! «Κάτι πρέπει να γίνει, να βάλουμε όλοι πλάτη. Οι ζημιές ήδη συσσωρεύονται! Το παν τώρα είναι να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Να βγούμε γρήγορα από την αναπάντεχη κρίση και να επανέλθουμε στην ομαλότητα! Και τότε "δεν χανόμαστε"! Εδώ θα είμαστε να πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε!!!».
Οσα δηλαδή ακούγαμε κατά την περίοδο της κρίσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για το μεγάλο τουριστικό και επισιτιστικό κεφάλαιο, με τις μειώσεις των μισθών και των δικαιωμάτων μας, με απολύσεις, με το ξεκλήρισμα των Ταμείων και της Ασφάλισής μας. Με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Τα ίδια πάνω - κάτω που επαναλαμβάνονται την τελευταία 7ετία των συνεχόμενων ρεκόρ, προκειμένου να «μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα και ζητάμε πολλά». Για να μη θιχτούν τα δισεκατομμύρια έσοδα, που στην πλειοψηφία τους έγιναν κέρδη και νέες επενδύσεις για πολυεθνικούς ομίλους.
Με το ίδιο επιχείρημα και οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου, σε επιχειρησιακά σωματεία που παρεμβαίνουν και σε χώρους δουλειάς, έσπευσαν να «βοηθήσουν στη διάσωση του καραβιού», να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν τα μέτρα που σχεδίαζαν οι εργοδότες (άδειες, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), να βοηθήσουν τους μεγαλοξενοδόχους να προσπεράσουν τον σκόπελο της υπογραφής ΣΣ στα ξενοδοχεία.
Για πολλοστή φορά στα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό κλήθηκαν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις δικές τους ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών τους, να θυσιάσουν εισόδημα και δικαιώματα για την «εθνική υπόθεση».
Οι προσπάθειες της μεγαλοεργοδοσίας μέσω του ΣΕΤΕ να παρουσιαστεί ως «Μητέρα Τερέζα» αποτελούν πρόκληση. Λίγες μέρες πριν «χτυπήσει» ο κορονοϊός και ενώ οι προβλέψεις ήταν για ακόμη μια χρονιά ιδιαίτερα αισιόδοξες, οι ξενοδόχοι αρνούνταν να υπογράψουν την κλαδική ΣΣ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αν δεν γίνονταν δεκτές οι απαράδεκτες, πρόσθετες απαιτήσεις τους για παραπέρα μειώσεις στους μισθούς με τον υποκατώτατο στους νεοπροσλαμβανόμενους, για πλήρη κατάργηση του 5ήμερου - 8ωρου, για «σπαστά» ρεπό και άλλα. Τότε οι επιχειρηματίες στην εστίαση, στα μεγάλα catering, στις επισιτιστικές αλυσίδες στην πράξη καταργούσαν την ΣΣ των εργαζομένων στον Επισιτισμό με τη μη εφαρμογή της. Οργίαζαν η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία, η μη πληρωμή δεδουλευμένων, η πολυαπασχόληση και τα εργατικά ατυχήματα.
Το ισχυρό επιχείρημα που αξιοποιεί ως διαρκές «μαστίγιο» το κεφάλαιο στον κλάδο είναι πως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι αντικειμενική. Ο Τουρισμός είναι ευάλωτος. «Νεκρώνει» στο πλαίσιο μιας κρίσης πανδημίας, όπως αυτή. Οπως επίσης πλήττεται από την οικονομική κρίση, από διπλωματικά και πολεμικά επεισόδια, πολέμους κ.λπ. Και μάλιστα επειδή ακριβώς ο Τουρισμός είναι ευάλωτη δραστηριότητα, όπως και η διασκέδαση, το «φαγητό έξω» κ.λπ., ακόμη και σε περίοδο ανάπτυξης και θετικών ρυθμών πρέπει να είμαστε - οι εργαζόμενοι - εγκρατείς.
Πίσω από το επιχείρημα του ευάλωτου χαρακτήρα του κλάδου θέλουν να κρύψουν την πραγματική αιτία που καθιστά τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό ευάλωτους και θύματα όλων αυτών.
Σ' αυτήν την αρνητική συγκυρία, αλλά και με την πείρα που έχουν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια, μπορούν να βγουν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Να αποκαλυφθεί ότι ανάπτυξη και κέρδη για τους καπιταλιστές σημαίνει διαρκείς, όλο και πιο επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό.
Σε ένα σύστημα που μοχλός της οικονομίας και επίκεντρο δεν θα ήταν το κέρδος του καπιταλιστή, δεν θα έμπαινε το δίλημμα ποιος θα πληρώσει τη χασούρα από την αναστολή της τουριστικής δραστηριότητας (που προφανώς είναι αντικειμενική σε κάθε τέτοια κατάσταση), αλλά προτεραιότητα θα ήταν η διαρκής κάλυψη των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.
Δεν θα θυσιάζονταν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τα μέτρα προστασίας της υγείας τους επειδή αυτά είναι «κόστος για την επιχείρηση» ή «αρνητική εικόνα».
Σε ένα σύστημα που η Υγεία θα ήταν πραγματικό δικαίωμα και όχι πεδίο κερδοφορίας πολυεθνικών, δεν θα ερχόταν ο λαός αντιμέτωπος με ένα διαλυμένο και απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανίσχυρο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας πανδημίας.
Σε ένα σύστημα που ο Τουρισμός και η αναψυχή δεν θα ήταν εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, η δουλειά για τον εργαζόμενο του κλάδου δεν θα εξασφαλιζόταν «όποτε και για όσο έχει ανάγκη η επιχείρηση», δεν θα είχε εποχικό, πόσο μάλλον «ορισμένου χρόνου χαρακτήρα». Οι επισιτιστικές ανάγκες των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων δεν θα καλύπτονταν όταν, όπως και για όσο συμφέρει τον έναν ή τον άλλο καπιταλιστή του κλάδου.
Σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, μπροστά στις δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που εξελίσσονται σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου και συνολικά του λαού μας, πρωτοστατούμε με κάθε μορφή και τρόπο, ώστε να δυναμώσουν η διεκδίκηση και η πάλη για την προστασία της δημόσιας Υγείας και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Για την εξασφάλιση της επιβίωσης κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας, για την υπεράσπιση των μισθών, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Μέσα από τη συμμετοχή μας στα Συνδικάτα και τα σωματεία του κλάδου, οργανώνουμε την υπεράσπιση, την αλληλεγγύη, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Γνωρίζουμε πως για εκατοντάδες συναδέλφους είμαστε αποκούμπι, πως στρέφονται σε εμάς με εμπιστοσύνη και προσδοκίες. Αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική κατάκτηση για κάθε μέλος και φίλο του Κόμματος, για το Κόμμα μας συνολικά. Με την ίδια εμπιστοσύνη καλούμε να δυναμώσουν τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, τόσο σήμερα όσο και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Να δυναμώσουν μέσα στο εργατικό κίνημα, στα σωματεία του κλάδου μας οι διεκδικήσεις και η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών, με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, με τις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους προβάλλουν ως μονόδρομο τη σημερινή βαρβαρότητα. Οσους επιχειρούν να ορθώνουν αδιέξοδα στη μόνη ρεαλιστική και αισιόδοξη προοπτική, σε αυτό που ακόμη μια φορά προβάλλει ως αναγκαίο για το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού μας. Την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης.
Στους εκατοντάδες απολυμένους εργαζόμενους του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» έρχονται να προστεθούν και οι δεκάδες απολυμένοι του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η «Skyserv», εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη 26/3 στους 16 εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με ανανεωνόμενες μηνιαίες συμβάσεις για κάποια χρόνια στο αεροδρόμιο. Οι προϊστάμενοί τους, τους διαβεβαίωσαν υποκριτικά ότι μετά από αυτήν την κατάσταση θα είναι οι πρώτοι που θα ξαναπάρουν, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν δικαιούνται καν τα 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην «Ellinair» και στην «Αerocandia» υποχρεούνται από τις 27/3 σε αναγκαστική άδεια χωρίς να προσδιορίζεται το πόσο θα κρατήσει αυτή η άδεια και τι θα γίνει με τους μισθούς τους. Ο κατάλογος συνεχίζεται με τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στις επισιτιστικές αλυσίδες του χώρου, στο χάντλινγκ κ.τ.λ.
Τόσο οι απολύσεις για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου όσο και το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για τους αορίστου προβλέπονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.
Ταυτόχρονα, η ρήτρα απολύσεων, η υποχρέωση δηλαδή των επιχειρήσεων να μην κάνουν απολύσεις για να δικαιούνται τα γενναία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ισχύει για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους χιλιάδες που απασχολούνται με καθεστώς «ευελιξίας». Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, που προτείνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης ως μια από τις πολλές εναλλακτικές που διαθέτει η εργοδοσία για να φορτώσει στους εργαζόμενους την όποια «χασούρα».
Τι κι αν η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» αναδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε «Εργο της Χρονιάς 2019»; Ενα έργο που υποτίθεται θα συντελούσε στην αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, θα την μετέτρεπε σε έναν πολύ ελκυστικό προορισμό και κορυφαίο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο... Tι κι αν η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συνολικά 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η «Fraport», σημειώνει έσοδα πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία τους;
Η πραγματικότητα που αναδεικνύεται και στην περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία», παρά τα ωραία, μεγάλα και αισιόδοξα σχέδια, είναι ότι για ακόμη μια φορά το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι είτε την περίοδο της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με την εντατικοποίηση της εργασίας να σπάει κόκαλα, είτε πολύ περισσότερο την περίοδο των τελευταίων βδομάδων.
Γίνεται φανερό ότι, εν μέσω πανδημίας, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά καλούν τους εργαζόμενους να μοιραστούν τις ζημίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, να βάλουν πλάτη για άλλη μια φορά στη μοιρασιά του κόστους. Ο λαός μας έχει αποκτήσει τεράστια πείρα από την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της, αξιοποιώντας ακόμα και το σοβαρό ζήτημα της υγείας, παίρνουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κερδοφορία τους, φορτώνοντας νέα βάσανα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μη συναινέσουν με οποιονδήποτε τρόπο στο περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Ορμητικά και μαχητικά να εμπιστευτούν και να συμπορευτούν με τα ταξικά σωματεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας, της δουλειάς, της ζωής των εργαζομένων.
Χρειάζεται άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να εξασφαλιστούν: Ο συχνός καθαρισμός και η απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων στο αεροδρόμιο. Ποσοτική και ποιοτική επάρκεια απολυμαντικών και άλλων μέσων προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Η καθημερινή κάλυψη του χώρου από τεχνικό Ασφαλείας, γιατρό Εργασίας, νοσοκόμες. Επίσης να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του Γ. Βρούτση
«Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο διά βίου συμβίωσης. Πάντα αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν προσλήψεις - απολύσεις και σε κανονικές περιόδους...!». Αυτά έλεγε χτες σε μία από τις συνεντεύξεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επιχειρώντας προκλητικά να δικαιολογήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με το οποίο οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον 6 μήνες μπορούν να κόβουν στο μισό τον εργατικό μισθό, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να περιορίζουν μέχρι και 50% το χρόνο εργασίας για τους εργαζόμενους.
Στον ίδιο προκλητικό τόνο, ισχυρίστηκε πως δήθεν «όλα τα μέτρα είναι έκτακτα, αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα, για να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας...». Μόνο που η ίδια η διάταξη που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, ειδικά για το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπει την εξάμηνη εφαρμογή του, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, επιβεβαιώνοντας πέρα για πέρα τις ανησυχίες των εργαζομένων, ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σήμερα, αλλά στοχεύουν στο αύριο. Ηρθαν για να μείνουν και όχι για να καταργηθούν, όπως υποκριτικά υπόσχεται η κυβέρνηση.
Ούτε βέβαια το οπλοστάσιο αυτό δίνεται στις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν οι απολύσεις. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει τις θέσεις εργασίας - όπως ισχυρίζεται - θα μπορούσε να απαγορεύσει τις απολύσεις για όσο διάστημα κρατά η κρίση της επιδημίας και να καταστήσει άκυρες τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από τις αρχές Μάρτη. Κάτι που όχι μόνο δεν το κάνει, με αποτέλεσμα κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι να στέλνονται από τους εργοδότες στο σπίτι τους, αλλά διαμορφώνει και το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι που οι επιχειρήσεις να έχουν λυμένα τα χέρια και να κάνουν ό,τι θέλουν με το εργατικό δυναμικό. Να το έχουν δηλαδή στη διάθεσή τους όταν το χρειάζονται, και μάλιστα με τους όρους που το θέλουν, και να απαλλάσσονται απ' αυτό, όταν κρίνουν πως δεν τους χρειάζεται. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς, στο έδαφος των ήδη ψηφισμένων αντεργατικών νόμων.
Την ίδια στιγμή, ο Γ. Βρούτσης ομολόγησε πως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας δεν είναι καινούριο, πως προϋπήρχε της σημερινής κρίσης, όπως και η δυνατότητα για ομαδικές απολύσεις, την οποία σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τη δεκαετία που πέρασε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εξόπλισαν μέχρι τα δόντια την εργοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την εκ περιτροπής εργασία, ενώ η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει την υπογραφή και των δύο κομμάτων.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας για να δικαιολογήσει τα μέτρα κατέφυγε στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.«Δώσαμε τα χέρια με τους κοινωνικούς εταίρους...», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας και αυτός τον ρόλο της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, η οποία ανοιχτά δίνει και αυτές τις κρίσιμες ώρες για την εργατική τάξη την πλήρη στήριξή της προς το κεφάλαιο, προκειμένου να ξεσαλώσει σε βάρος των εργαζομένων.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν σήμερα συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας
Eurokinissi |
Οι απολύσεις αφορούν περίπου 300 εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, φτάνοντας μέχρι και δέκα χρόνια εργασίας. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο ενημερώθηκαν πως χάνουν τη δουλειά τους ήταν με τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα και με τη μαζική αποστολή μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα. Οπως έγραφε η εταιρεία στα μηνύματα «είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ενώ οι μισοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης». Την ίδια τακτική τής εκ περιτροπής απασχόλησης ακολουθεί και η εταιρεία «Goldair Handling».
Κατά τη χτεσινή παρέμβαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, οι εκπρόσωποι της οποίας απουσίαζαν. Σήμερα, Παρασκευή, αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας συνάντηση.
«Στον πόλεμο με τον κορονοϊό, κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν να μας χτυπούν πισώπλατα», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση. Διεκδικούν να γυρίσουν όλοι στις θέσεις τους, εργοδοσία και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία και καλούν τους εργαζόμενους να μην παραλάβουν τα χαρτιά της απόλυσης μέχρι να ενημερωθούν από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Οπως σχολιάζουν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναφέρεται συνεχώς στην «κατάσταση πολέμου», που τάχα πρέπει «όλοι μαζί» να αντιμετωπίσουμε τον «αόρατο εχθρό», μαζί με την εργοδοσία κηρύσσει τον πόλεμο «ενάντια στα δικαιώματά μας και στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους». Ετσι, στο αεροδρόμιο «το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονταν για χρόνια ασταμάτητα και με άθλια μεθόδευση δεν μετατρέπονταν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, βρίσκονται στην ανεργία και μάλιστα με ενημέρωση με μήνυμα στο κινητό...».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να σταματήσει η προκλητική επίθεση και υπενθυμίζουν ότι οι εταιρείες του αεροδρομίου τα προηγούμενα χρόνια έβγαζαν κέρδη στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων, που αμείβονται με μισθούς πείνας και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης. Καλούν την κυβέρνηση «άμεσα να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όπως αυτοδίκαια συμβαίνει σε άλλους παραγωγικούς κλάδους» και να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.
Τις απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια της χώρας καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου.
Να ακυρωθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στις παραπάνω εταιρείες ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, ζητούν μέτρα ώστε να θεωρηθούν παράνομες και άκυρες οι απολύσεις, παράνομη και καταχρηστική η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.
«Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και τα μέτρα που νομοθετεί με τις ΠΝΠ η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της επιδημίας. Η εργοδοσία, τη μείωση της επιβατικής κίνησης εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού τη φορτώνει στους εργαζόμενους», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.
Κοινό ψήφισμα Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Δεκάδες ήδη οι υπογραφές
Από πρόσφατη κινητοποίηση |
Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.
Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτήν τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.
Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.
Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.
Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 40.000 μέσα σε λίγες μέρες, η εντατικοποίηση στα εργοστάσια τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής. Οι χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού, με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν τη συνδικαλιστική δράση.
Αντιθέτως, τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζόμενους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.
Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα.
Στείλτε καταγγελίες αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα, που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:
1. Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
3. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
4. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι".
5. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
6. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
7. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
8. Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
9. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
10. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων».
Τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας, Λέσβου, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ζακύνθου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (ΕΚΒΣΔ) και το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.
Οι Ομοσπονδίες: Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Οικοδόμων, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λαυρεωτικής, Ημαθίας - Πέλλας, Κομοτηνής, Λευκάδας, Αγρινίου, Χανίων, Σάμου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Δράμας, Βόλου, Λάρισας, Ηλείας, Κω. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Καρδίτσας. Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας.
Τα Σωματεία Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας, Ναούσης «Η Κλωθώ», Λάρισας, Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ».
Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», Λήμνου, Καλύμνου, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Λήμνου.
Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Αττικής (ΣΕΜΙΣΕΑ).
Τα Συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Λήμνου, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Περάματος, Ηλιούπολης, Ελευσίνας - Ασπροπύργου, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Βόρειας Εύβοιας, Λάρισας, Καλύμνου, Μαγνησίας, Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Πειραιά, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.
Τα Σωματεία Εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό Θήρας, Λευκάδας, Λήμνου, Χανίων, Ζακύνθου, Κω και στα ξενοδοχεία «GRAND RESORT Lagonissi», «Zafolia».
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης, Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θεσσαλίας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Χανίων.
Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Λαυρεωτικής, Μεσσηνίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Λάρισας, Πάτρας, Λήμνου, Ρεθύμνου, Καβάλας, Λευκάδας, επαρχίας Ελασσόνας, Αιτωλοακαρνανίας, Σκοπέλου, Χανίων, Καλύμνου. Τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Αττικής, Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.
Τα Σωματεία Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής - Πειραιά και Νήσων, Εύβοιας - Βοιωτίας και περιοχής Αυλώνα.
Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Μετάλλου Μαγνησίας, Μετάλλου Εύβοιας.
Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Forthnet - Netmed», «Wind» (ΠΑΣΕ «Wind»), «Cosmote - e-Value» Αττικής, «Vodafone - 360 Connect».
Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ Ν. Ηλείας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).
Τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Αττικής, Αργολίδας, Λάρισας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ημαθίας - Πέλλας, Ηρακλείου, Εύβοιας, Τρικάλων, Χανίων, Ιωαννίνων, Αρτας - Πρέβεζας, τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΕΒΓΑ», «Tasty Foods», «ΦΑΓΕ», «Παυλίδης», «Λειβαδίτης - Ζούρας - ΒΙΟΚΟΤ - ΕΛΙΖΑ - ΑΛΚΟΤ» (ΖΑΒΕΛ).
Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης.
Τα Νομαρχιακά Τμήματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.
Τα Σωματεία Συνταξιούχων Λήμνου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) Μαγνησίας, ΙΚΑ Καρδίτσας, ΙΚΑ Κω, ΙΚΑ-ΟΚΑ Κέρκυρας.
Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, με θέμα «Tα κυβερνητικά μέτρα εν μέσω πανδημίας που τσακίζουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Οι πρώτες καταγγελίες που υπάρχουν από κλάδους και χώρους δουλειάς».Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στη 1 μ.μ. μέσα από το site του ΠΑΜΕ (https://pamehellas.gr/).
Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει:
«ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να καταργηθούν τα μέτρα των Πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου που τσακίζουν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις!
Πίσω από τις μεγάλες κουβέντες και τα διαγγέλματα που αναδεικνύουν την ατομική ευθύνη ως βασική αξία, λύση και διέξοδο απέναντι στην πανδημία, ώστε να κρύβονται οι κυβερνητικές ευθύνες που αφήνουν ανυπεράσπιστο τον λαό, πέρα από τα μέτρα ανεπαρκούς στήριξης των εργαζομένων που νομοθετούνται με πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση, υπάρχουν και τα πιο ψιλά γράμματα που δεν έχουν το θάρρος να τα ανακοινώνουν στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και στις συνεντεύξεις Τύπου.
Μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιβάλλει εν μέσω πανδημίας μόνιμη θηλιά στους εργαζόμενους με νέες σαρωτικές ανατροπές στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.
Δίπλα στο άγριο κύμα απολύσεων, που δεν έχει κοπάσει, η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία τη δυνατότητα να επιβάλλει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς μειώσεις στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες. Πέρα από τις αναστολές των συμβάσεων, δυναμώνει την ευελιξία και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να επιβάλλει μισθούς που θα αντιστοιχούν σε 10 μέρες δουλειά το μήνα.
Οι εργαζόμενοι μέσω της "κρατικής προστασίας" καλούνται να ζήσουν με μισθούς των 300 ευρώ - 400 ευρώ, με δραματική μείωση που μπορεί να επιβάλλει μονομερώς η εργοδοσία. Η "ατομική ευθύνη" δυστυχώς δεν τρώγεται ούτε καλύπτει τις ανάγκες μιας οικογένειας ούτε απαλλάσσει τους εργαζόμενους από τα χρέη τους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση από τις αρχές του Μάρτη ήταν ξεκάθαρη στις προτεραιότητές της! Πρώτα έπαιρνε μέτρα για τις επιχειρήσεις και άφηνε το πεδίο ελεύθερο για να κάνουν ό,τι θέλουν και στη συνέχεια έφερνε συνοδευτικά μέτρα ανεπαρκούς στήριξης για τους εργαζόμενους. Με βάση αυτήν τη γραμμή, η εργοδοσία πρόλαβε να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους (πολύ πάνω από 40.000) σε 10 μέρες, επέβαλε μονομερή αλλαγή σε εργασιακές σχέσεις, τσάκισε εργασιακά δικαιώματα, ωράρια, την κανονική άδεια των εργαζομένων.
Σήμερα με πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται η "σφαγή του Δράμαλη" στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία καθημερινά από εργαζόμενους, για αξιώσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, ξεπερνούν κάθε πρόκληση. Εμείς από αύριο θα τις δημοσιεύουμε όπως ακριβώς έρχονται.
Οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούν τη σφαγή τους».
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την εργοδοσία. Βροχή οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας και κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στους χώρους δουλειάς
Την εργοδοσία της πολυεθνικής «Teleperfomance» καταγγέλλει ακόμα μια φορά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «αυτήν τη φορά ξεπέρασε τα όρια, ενημερώνοντας εργαζόμενους που θα δουλεύουν από το σπίτι ότι θα παρακολουθούνται μέσω κάμερας»!
Για να δικαιολογήσει αυτήν την εντολή χρησιμοποιεί «το πρόσχημα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πελατών». Το σωματείο σημειώνει: «Εναρμονισμένοι και εμπνευσμένοι από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης, θέλουν να μετατρέψουν τον προσωπικό μας χώρο σε ένα ιδιότυπο Γκουαντάναμο για όλους μας!
Δεν φτάνει που τόσο καιρό τα κτίριά της ήταν υγειονομικές βόμβες με κόσμο να στοιβάζεται και να ρισκάρει την υγεία του, τώρα έρχονται με θράσος να μπούνε και στα σπίτια μας επικαλούμενοι την προστασία δεδομένων. Δεν φτάνει που δεν έχουν εξασφαλίσει καν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τηλεργασία (σύνδεση ίντερνετ, κόστος ρεύματος, κατάλληλη υποδομή για εργασία μπροστά σε οθόνη, διαλείμματα κ.ά.) - πράγματα που είναι ευθύνη της εταιρείας - ρίχνουν ουσιαστικά άλλο ένα βάρος στους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να βάλουν τον εργοδότη τους δεσμοφύλακα στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι τους. Τα προσωπικά δεδομένα του πελάτη, όμως, είναι μόνο αφορμή για να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της παραγωγής για την εταιρεία με το μικρότερο δυνατό κόστος.
(...) Προειδοποιούμε σε όλους τους τόνους την εργοδοσία να μην τολμήσει να εισβάλει στις ζωές των εργαζομένων! Ερχόμαστε σε επαφή με το Συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ. Ο μόνος δρόμος για να αντισταθούμε σε αυτήν τη λαίλαπα είναι η συλλογική πάλη και δράση!».
Σε συμβολικό κλείσιμο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Μεσσηνίας προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων, ενάντια στην εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να βρίσκονται από χτες όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εγκυκλίους για μείωση - ελαχιστοποίηση του προσωπικού.
«Καθιστούμε υπεύθυνο τον περιφερειάρχη για ό,τι τυχόν συμβεί, αν θα νοσήσει, ή νοσηλευθεί, ή το χειρότερο χάσει τη ζωή του συνάδελφός μας λόγω της μη εφαρμογής των μέτρων και της ανυπαρξίας προστατευτικών μέσων», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Επίσης, την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων με καθυστέρηση και σε δόσεις από την επιχείρηση «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Σημειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει επίσης ότι εργοστάσια, εργοτάξια, βιοτεχνίες και συσκευαστήρια, ιδιαίτερα τροφίμων, της περιοχής δουλεύουν «στο φουλ» αυτές τις μέρες, καθώς «το "μένουμε στο σπίτι" δεν ισχύει εκεί που η βιομηχανική παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη για να αυγατίσουν τα κέρδη».
Να μη δεχτούν να θυσιάσουν τα δικαιώματα και την υγεία τους για να θωρακίσουν οι επιχειρήσεις τα κέρδη τους, καλούν τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, αφού η εντατικοποίηση στα καταστήματα και τις αποθήκες τσακίζει κόκαλα.
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στην πιθανή εφαρμογή από τους εργοδότες του κλάδου των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ.
Σε μαζικές απολύσεις έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό. Καταγγελίες ναυτεργατών αναφέρουν ότι μέσα σε δύο μέρες (24 και 25 Μάρτη) η εταιρεία του εφοπλιστή Ηλιόπουλου έδιωξε από 13 ταχύπλοα περίπου 150 ναυτεργάτες, βγάζοντάς τους σε υποχρεωτική άδεια για 15 μέρες, με άγνωστη συνέχεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελία των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ η ναυτιλιακή εταιρεία «ATTICA GROUP» ακινητοποιεί πλοία της και μειώνει οργανικές συνθέσεις. Στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «OLYMPUS» (εταιρεία «SEA SPEED FERRIES»), «η εταιρεία με εκβιαστικές μεθοδεύσεις ενημέρωσε τα μέλη του πληρώματος ότι περιμένει κρατική επιδότηση και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις», ενώ οφείλει δεδουλευμένα.
Στην ίδια καταγγελία τα σωματεία αναφέρουν ότι για το πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ΑΝΕΚ έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, στην οποία καθορίζεται ότι από τα πάνω από 60 μέλη πληρώματος «μόνο τα 32 μέλη να έχουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση». Το πλοίο θα εκτελούσε δρομολόγια Ισπανία - Τυνησία και ακυρώθηκαν λόγω της επιδημίας. Ανάλογες επαίσχυντες Υπουργικές Αποφάσεις είχαν εκδοθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας ναυτεργάτης ανυπεράσπιστος στους εργοδοτικούς εκβιασμούς», τονίζουν τα σωματεία.
Την ικανοποίηση των αιτημάτων για την προστασία των εξαρτημένων, των πρώην εξαρτημένων και των ανθρώπων που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης όπως αυτά διατυπώνονται από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτοντας ως Αναφορά το κείμενο του φορέα στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.
Το ΕΣΥΝ απαιτεί μεταξύ άλλων:
Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει και επιστολή εργαζόμενου στην εφημερίδα μας
Αποψη του εργοταξίου στον «Πτολεμαΐδα 5» |
Τα σωματεία καταγγέλλουν τις επικίνδυνες για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο της υπό κατασκευής Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» και καλούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα επιτόπιο έλεγχο. Στο υπόμνημα τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες της ανάδοχου εταιρείας που συνεχίζει να κρατάει το εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» ανοιχτό και τις εργασίες σε εξέλιξη, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα.
«Δεν έχει εξασφαλιστεί πως ο κάθε εργαζόμενος θα έχει σε καθημερινή βάση γάντια, φόρμες μιας χρήσης, μάσκα, πως θα αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τη μονάδα, αν υπάρχουν αποδυτήρια και παροχή νερού για την καθαριότητα των εργαζομένων, τουαλέτες κ.λπ. που έπρεπε να υπάρχουν για να θωρακίζουν έως ένα βαθμό τους συναδέλφους απέναντι στην εξάπλωση του ιού», καταγγέλλουν τα σωματεία.
Τις καταγγελίες τους επιβεβαιώνει και η επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας εργαζόμενος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τις τελευταίες βδομάδες (...) παρακολουθούμε ένα "παιχνίδι" σχετικά με τη λειτουργία της υπό κατασκευή μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για παιχνίδι αντισφαίρισης, στο οποίο ο ένας αρμόδιος πετάει το μπαλάκι στον άλλον προκειμένου να πάρει την οικονομική ευθύνη που θα έχει η προσωρινή παύση εργασιών στο εργοτάξιο.
Η ανάδοχος εταιρεία πετάει το μπαλάκι στη ΔΕΗ, η τελευταία στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση στην ανάδοχο εταιρεία. Ολο αυτό το παιχνίδι όμως παίζεται την ώρα που μέσα στο εργοτάξιο εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, κάποιοι απ' τους οποίους προέρχονται από την Κοζάνη, κάποιοι από την Πτολεμαΐδα και κάποιοι άλλοι από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ολο αυτό το παιχνίδι παίζεται την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας στην 5η μονάδα είναι ελλιπή και προσπαθούν να τα καλύψουν κάπως με πρόχειρες λύσεις και προβάλλοντας προς τα έξω ότι όλα δουλεύουν όπως θα έπρεπε. Ολοι περιμένουν να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα μέσα στο εργοτάξιο για να πάρουν την απόφαση να παύσουν προσωρινά τις εργασίες. Ωστόσο, κανένας τους δεν αναλογίζεται τις συνέπειες που θα έχει αυτό.
Ο τρόπος εργασίας είναι τέτοιος που εάν ένας νοσήσει από τον ιό, θα τον μεταδώσει σίγουρα σε άλλους 3, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κολλήσουν κι άλλους (...).
ΥΓ. Σε παρόμοια κατάσταση με την υπό κατασκευή μονάδα 5 βρίσκονται και άλλα εργοτάξια της Ελλάδας στα οποία εργάζονται συνάδελφοι που επίσης αγωνιούν για την υγεία τους, δίχως να μπορούν κι αυτοί να εκφράσουν την ανησυχία τους δημόσια, καθώς όλοι γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους. Ο νοών νοείτω».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στις πρυτανικές αρχές την αρμοδιότητα να επιλέξουν ποιοι οικότροφοι δεν πρέπει να μετακινηθούν, δίνοντας ωστόσο οδηγίες μόνο για αλλοδαπούς και ορφανούς φοιτητές που δεν έχουν σπίτι να μείνουν, ενώ προέβλεψε δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των υπόλοιπων οικότροφων στα σπίτια τους με τα μεταφορικά μέσα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (σε κάποιες εστίες αυτό έχει ήδη προχωρήσει), χωρίς καμία πρόβλεψη για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσων χρειάζεται να μετακινηθούν σε νησιά. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ήδη διακοπεί η λειτουργία της σίτισης μέσα στις εστίες και οι οικότροφοι σιτίζονται σε άλλες λέσχες, που παραμένουν ανοιχτές.
Σε ανακοίνωσή του για τον αγώνα των εστιακών φοιτητών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:
«Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών σε όλες τις εστίες της χώρας ενάντια στην απαράδεκτη οδηγία της κυβέρνησης να τις κλείσει και να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες φοιτητές!
Η κυβέρνηση να ακούσει και να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Είναι απαράδεκτη η στάση της, αφού ακόμα και οι νέες της οδηγίες - μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών - δεν καλύπτουν το σύνολο των οικοτρόφων, δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ασφαλή μεταφορά των φοιτητών, για την εξασφάλιση της μη διασποράς του ιού. Ουσιαστικά αφήνει ξεκρέμαστους εργαζόμενους φοιτητές, φοιτητές που έχουν οικονομική δυσκολία να μετακινηθούν στα σπίτια τους (καθώς δεν καλύπτει τα ακτοπλοϊκά έξοδα μεταφοράς τους), φοιτητές που χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα, είτε επειδή είναι ευπαθείς ομάδες είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή έχουν και οι ίδιοι συμπτώματα.
Οι αγωνίες των φοιτητών γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργούς, υφυπουργούς, πρυτανείες και διοικήσεις εστιών. Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι εκβιασμοί ότι θα κόψουν το ρεύμα, το νερό και τη σίτιση, όπως γίνεται σε ορισμένες εστίες.
Η αδιέξοδη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση για την υγεία των εστιακών φοιτητών, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η λεγόμενη "ατομική ευθύνη" δεν μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα στις δομές της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Μέριμνας. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες επιβάλλει άμεσα μέτρα χρηματοδότησης, προσλήψεων σταθερού προσωπικού καθαριότητας, τακτικών απολυμάνσεων, υγιεινής, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ ήδη πρωτοστατούν στον αγώνα των φοιτητών σε κάθε εστία της χώρας και θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά.
Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους φοιτητές που είναι στον αέρα. Κανένας φοιτητής μόνος του!
Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς και δωρεάν διαμονής των φοιτητών που είναι αναγκαίο να παραμείνουν στις εστίες, εξασφάλιση της μετακίνησης για όσους φοιτητές μπορούν και θέλουν να μετακινηθούν, με το κράτος να καλύπτει το σύνολο των εξόδων και των μέσων μεταφοράς τους».
Τηλεφωνική επικοινωνία του υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ με την υπουργό Παιδείας
Eurokinissi |
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ΠΓ έχει τοποθετηθεί έγκαιρα και για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης - ήδη από τις 13 Μάρτη - και με αίσθηση ευθύνης ως εξής:
«Επιπρόσθετα μέτρα χρειάζεται να παρθούν στο χώρο της Εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κρατική ευθύνη μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από την αναγκαία απόφαση για κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών. Προέχει να προστατευτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, που δημιουργεί άνισους όρους πρόσβασης, οι οποίοι ενδεχομένως θα οξυνθούν σε αυτές τις συνθήκες».
Σήμερα, με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πιο συγκεκριμένα:
Αναδεικνύονται σοβαρότατα προβλήματα με τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πάρα πολύ οι εγγραφές εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών.
Ακόμα και η διαδικασία της ασύγχρονης διδασκαλίας προχωρά με δυσκολίες. Για τη σύγχρονη δε τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους μαθητές και συνολικότερα με τις οικογένειες που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (γρήγορο Ιnternet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.).
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των φορέων της Εκπαίδευσης, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν.
Αυτό σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.
Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.
Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
Να ληφθεί υπόψη ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, κάθε περιττή αναμονή ή διαφορετική τοποθέτηση για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων επιτείνει το άγχος και την ανασφάλεια χιλιάδων νέων και οικογενειών.
Απαιτείται άμεσα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τοποθετηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτέμβρη.
Οταν ανοίξουν τα σχολεία, το πρώτο ζήτημα είναι να κατανοηθεί από όλους ότι οι μαθητές δεν ήταν σε διακοπές. Θα χρειαστεί ομαλή μετάβαση στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Θα χρειαστεί να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι πληγές της κρίσης.
Να στηριχθούν ολόπλευρα κοινωνικά, ψυχολογικά και παιδαγωγικά οι μαθητές, ιδιαίτερα εκείνοι των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα λόγω της πανδημίας (απολύσεις, μειώσεις μισθών, κ.λπ.).
Να παρθούν μέτρα για τηλεοπτικά προγράμματα (π.χ. στα κρατικά και με επίταξη ζώνης στις συχνότητες των ιδιωτικών), ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.λπ. που θα σχετίζονται με τη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου, τα ενδιαφέροντα των μαθητών και με τα σχολικά αντικείμενα.
Γενικά, θεωρούμε ότι πρέπει - με δεδομένο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στην καλύτερη περίπτωση μετά το Πάσχα - να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Δεν είναι αυτό που θα λείψει φέτος για να χαρακτηρίσουμε μια σχολική χρονιά ολοκληρωμένη.
Εννοείται ότι τα κενά που αντικειμενικά θα προκύψουν στη γνώση πρέπει να αντιμετωπιστούν κεντρικά σχεδιασμένα, με κρατική ευθύνη και κυρίως με ορθό παιδαγωγικό τρόπο.
Τέλος, το ΚΚΕ επισημαίνει δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα: α) Να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση το ζήτημα της αποζημίωσης από τις ακυρωμένες πλέον εκδρομές των σχολείων και β) τη συνέχιση της παροχής σχολικών γευμάτων σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Και στην περίπτωση των νέων που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας μας αναδεικνύονται σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες υποδομές που υπάρχουν για την ουσιαστική λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Αυτή η κατάσταση εντείνει τις ήδη άνισες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση.
Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι και οι υποδομές των ιδρυμάτων αδυνατούν να σηκώσουν τόσο μεγάλο βάρος, για να λειτουργήσουν ταυτόχρονα online όλα τα μαθήματα του προγράμματος για κάθε Τμήμα και έτος.
Επίσης, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το γεγονός ότι η συζήτηση για την ολοκλήρωση του εξαμήνου πρέπει να λαμβάνει υπόψη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ότι μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν έχουν πάρει τα συγγράμματά τους για να μπορούν να διαβάσουν, ενώ και οι βιβλιοθήκες είναι κλειστές.
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ τοποθετείται ως εξής:
Είναι ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική και ισότιμη για όλους τους φοιτητές ολοκλήρωση του εξαμήνου. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες και κατά περίπτωση προσαρμογές, να ολοκληρωθούν ουσιαστικά και όχι κατ' επίφαση μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, πρακτικές, ασκήσεις πεδίου κ.λπ.
Να αξιοποιηθεί ο χρόνος μετά την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας για να ολοκληρωθούν μαθήματα και εργαστήρια.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αναπλήρωσης, μετά την άρση της αναστολής. Να λειτουργήσουν πολλαπλά τμήματα, φροντιστήρια κ.λπ., παράλληλα με τα εργαστήρια, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών, για όλα τα μαθήματα των εξαμήνων.
- Να προσληφθεί άμεσα όλο το διδακτικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται, τόσο για τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν, όσο και για να καλυφθούν τα ούτως ή άλλως τεράστια κενά που υπήρχαν και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας.
- Να παραταθούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων διδασκόντων για όσο χρειαστεί, με κανονική καταβολή μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.
- Να μην πληρώσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δίδακτρα.
- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι δεν θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι φοιτητές και οι λαϊκές οικογένειες το κόστος για όσο επιπλέον διάστημα ενδεχομένως απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του εξαμήνου (π.χ. επιδότηση ενοικίου κ.λπ.).
- Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή στις εστίες για τους οικότροφους που το έχουν ανάγκη.
Την ώρα που κάνει πως κόπτεται για τη δημόσια υγεία
Ενα βήμα πριν να λάβει την οριστική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την καύση των καρκινογόνων απορριμματογενών καυσίμων RDF - SRF, βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ». Πριν από μερικές βδομάδες το υπουργείο ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει και η τελική υπογραφή για να γίνει Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός φάκελος με το σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων στάλθηκε στη Μητροπολιτική Επιτροπή (ΜΕ) Θεσσαλονίκης, στις 13/3, και στη συνέχεια η ΜΕ στις 23/3 ενημέρωσε το δήμο Παύλου Μελά.
Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ την υλοποίηση του φιλομονοπωλιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενός κλάδου που αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο, σε εφαρμογή των σχετικών Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ». Παρουσιάζοντας αναλυτικά το πώς προετοιμάζεται το έδαφος σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνει πως ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας «προτείνει σχέδια για τη γενικευμένη ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών της Β. Ελλάδας ως τη "διέξοδο" από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία».
Τονίζει επίσης: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση βγαίνει μπροστά ως υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον του λαού μας, την ίδια στιγμή νομοθετεί με fast - track διαδικασίες τον καρκίνο του λαού και της εργατικής τάξης, την καταστροφή του περιβάλλοντος, αδειοδοτώντας τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε πετ κοκ και σκουπίδια δίπλα στις γειτονιές μας! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλες αυτές τις εξελίξεις καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η "ατομική ευθύνη" (...) Φοβούνται τη λαϊκή κατακραυγή και αντίδραση και γι' αυτόν τον λόγο "τρέχουν" τους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς τώρα, σε μια συγκυρία όπου ο λαός βρίσκεται σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».
Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ
Η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό στις δομές Υγείας του νομού ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και να δημιουργηθεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΓΝ Χαλκίδας. «Ουσιαστική ανάσα στη Χαλκίδα και σε όλη την Εύβοια θα δώσει η επίσπευση της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου με πλήρη στελέχωσή του», σημειώνει. Με βάση το οργανόγραμμα, άλλωστε, οι κενές θέσεις του ΓΝ Χαλκίδας είναι 290, εκ των οποίων 65 γιατροί και 145 νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργήσει το νέο ΓΝ Χαλκίδας θα χρειαστούν άλλοι περίπου 200 υγειονομικοί, συνολικά περίπου 500. «Και μόνο αυτό δείχνει ότι οι 2.000 προσλήψεις που πραγματοποιεί τώρα η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό! Θα αρκούσαν αν μιλούσαμε για την πλήρη κάλυψη μόνο των δομών Υγείας στην Εύβοια», αναφέρει η ΤΕ, απαιτώντας επίσης τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας, Μαντουδίου και Αλιβερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Ιστιαία και Αλιβέρι δεν μπορεί να βγει ούτε ακτινογραφία, ενώ σε αυτό του Μαντουδίου δεν γίνονται βασικές αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις! Η ΤΕ Εύβοιας τονίζει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και απαιτεί στελέχωση των μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας (ΚΥ Ψαχνών, ΤΟΜΥ Βασιλικού και Δροσιάς και τα πρώην ιατρεία ΙΚΑ στη Χαλκίδα) με 24ωρη λειτουργία.
Σε σχέση με τη διάγνωση, η ΤΕ Εύβοιας επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Καρύστου και Κύμης, καθώς και στο ΚΥ Ιστιαίας. Τέλος, απαιτεί τη στελέχωση του υποβαθμισμένου ΕΚΑΒ, για τη γρήγορη μεταφορά επειγόντων περιστατικών από κάθε περιοχή της Εύβοιας, καθώς και εξασφάλιση για όλο το 24ωρο πλοίου στην Αιδηψό, για τη μετάβαση από τη βόρεια Εύβοια προς τη Λαμία, όπου βρίσκεται το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για την Περιφέρεια Στερεάς.
Τις σοβαρές ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης και συνολικά της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 600.000 κατοίκους και τώρα είναι νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση.
Σύμφωνα με τα βεβαιωμένα στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ λείπουν 400 νοσηλευτές, πάνω από 50 τραυματιοφορείς, δεν υπάρχει Μονάδα Λοιμωδών παρόλο που είχε σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα τα λοιμώδη νοσήματα να περιθάλπονται στις κοινές κλινικές, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δεν λειτούργησε ποτέ αν και υπάρχουν ο χώρος, τα μηχανήματα και 15 κρεβάτια, ενώ και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, που υπήρχαν από το 2003, κλείστηκαν για να δημιουργηθεί η Παιδοψυχιατρική. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους.
Ολα αυτά, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, σε ένα νοσοκομείο το οποίο «πλέον έχει και ρόλο νοσοκομείου αναφοράς εξαιτίας της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού».
Με τα μέτρα - μπαλώματα που πήρε η κυβέρνηση επιχείρησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα νοσοκομεία, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει «καλή πληροφόρηση», ενώ στο διά ταύτα επιβεβαίωσε τις ελλείψεις του νοσοκομείου, λέγοντας ότι «σίγουρα η αριθμητική του επάρκεια είναι ελεγχόμενη». Αναφέρθηκε σε κάποια ημίμετρα που λαμβάνονται και στην ουσία αυξάνουν τους κινδύνους, όπως ότι για τη «Μονάδα Ανοσοκατασταλμένων Κορονοϊού» υπάρχουν «δύο θάλαμοι αρνητικής πίεσης εντός της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής»!
Εκανε λόγο για πρόσληψη 77 εργαζομένων, από τους οποίους 21 είναι γιατροί, 35 νοσηλευτές ΤΕ, 13 υποχρεωτικής εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι βιολόγοι και βοηθητικό προσωπικό, όταν τα κενά είναι 400. Κάλυψε δε πλήρως τη διοίκηση του νοσοκομείου όσον αφορά την επίθεση στο σωματείο, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές συμπεριφορές διασποράς ψευδών ειδήσεων».
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για μέτρα - μπαλώματα και μεταφορά των διαχρονικών ευθυνών που έχουν όλες οι κυβερνήσεις στην «ατομική ευθύνη», προσθέτοντας ότι αυτή είναι «πουκάμισο αδειανό» όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο. Περιοριζόμενη στο «μείνετε σπίτι», συνέχισε, η κυβέρνηση όχι μόνο καλύπτει τις ευθύνες τις δικές της και όλων των προηγούμενων για το χάλι της δημόσιας Υγείας, αλλά ουσιαστικά ακόμα και τώρα δουλεύει για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού στην πράξη στέλνει τον κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στις κλινικές για να δουν αν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, πληρώνοντας από 250 μέχρι 400 ευρώ, ενώ προσφέρει σε αυτούς τους επιχειρηματίες και 30 εκατ. ευρώ από πάνω.
Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, και να σταματήσει να στέλνει κόσμο με ήπια συμπτώματα στα ιδιωτικά κέντρα για τεστ.
Ανακοίνωση με αφορμή την καραντίνα στο δήμο Μύκης
Σε καραντίνα το χωριό Εχίνος της Ξάνθης |
Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, η απόφαση επιβολής καραντίνας ήταν πολύ σωστή, καθώς υπάρχει αυξημένος επιδημιολογικός πολλαπλασιαστικός κίνδυνος, ο οποίος, ωστόσο, «είναι αποτέλεσμα της υιοθέτησης της λογικής αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης στους εκατοντάδες εργαζόμενους που η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει στείλει σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης».
Η ανακοίνωση προσθέτει πως αν και αναδείχθηκε από τον τοπικό Τύπο έγκαιρα ο κίνδυνος από την επιστροφή εκατοντάδων εργαζομένων και φοιτητών από το εξωτερικό στην Ξάνθη, «τα πάντα αφέθηκαν στην ατομική ευθύνη», ενώ επισημαίνεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Κάλλιστα θα μπορούσαν να επιταχθούν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και να μπουν εκεί σε καραντίνα και να ελέγχονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό», συνεχίζει η ΤΕ Ξάνθης και προσθέτει πως «τώρα, έστω κι αυτήν τη στιγμή πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξουν τα παρακάτω άμεσα μέτρα κρατικής ευθύνης πέρα από το αυτονόητο της ατομικής ευθύνης της απομόνωσης:
-- Να σταλούν τώρα όσο περισσότερες κινητές μονάδες κατ' οίκον διενέργειας των τεστ, για να ελεγχθούν όσοι ήρθαν από το εξωτερικό, με ευθύνη του κράτους.
-- Τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών όλης της χώρας και με βάση αυτά να στελεχωθούν πλήρως όλες οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας (Νοσοκομείο, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό στο οποίο θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Τώρα να επιταχθούν και να ενταχθούν σε κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης του προβλήματος οι ιδιωτικές υποδομές Υγείας και το έμπειρο ιατρικό προσωπικό της πόλης. Να προετοιμαστούν κι άλλοι χώροι σε περίπτωση που χρειαστεί.
-- Να επιταχθούν τα ξενοδοχεία της πόλης και όσοι έρχονται από το εξωτερικό να διαμένουν σε αυτά.
-- Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, άμεσα να αρθεί η απόφαση για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων και ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ που θα οδηγούσε σε μετακίνηση φοιτητών από την Ξάνθη σε διάφορες περιοχές της χώρας, θέτοντας, πέρα από όλες τις υπόλοιπες διαστάσεις του ζητήματος, σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
-- Πλήρης στήριξη με ευθύνη του κράτους των κατοίκων των περιοχών που μπαίνουν σε καραντίνα».
LaPresse |
Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων στα δημόσια συστήματα Υγείας και να τους εκπαιδεύσουν, όπως και να εφαρμόσουν συστήματα εντοπισμού κάθε ύποπτου κρούσματος, εντατικοποιώντας τους ελέγχους.
Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το 1/3 των κατοίκων του πλανήτη) σε περίπου 70 χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα ή/και έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης των ρυθμών εξάπλωσης.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές:
Στην Ιταλία, κρούσματα και θύματα είχαν ανέβει σε 74.982 και 7.503.
Γοργοί παρέμεναν οι ρυθμοί εξάπλωσης και στην Ισπανία, όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 59.197 και τα θύματα τα 4.145.
Στη Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν τα 41.519 και τα θύματα τα 239. Στη Γαλλία τα 25.233 και 1.331 (χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία).
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Ελβετία 11.575 και 172 (από 10.456 και 145). Βέλγιο 6.235 και 220, από 4.937 και 178. Ολλανδία 7.431 και 434.
Στο Ιράν 29.406 και 2.234.
Στην Ασία, όπου ξέσπασε η επιδημία το Δεκέμβρη: Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 81.285 και τα θύματα τα 3.287. Στη Νότια Κορέα τα 9.241 και 131. Τα νέα κρούσματα στις περισσότερες ασιατικές χώρες προέρχονται στην πλειοψηφία τους (αν όχι όλα) από επαναπατρισμούς και θεωρούνται «εισαγόμενα», συντηρώντας την ανησυχία για μια πιθανή νέα δεύτερη φάση της επιδημίας στην περιοχή.
Στις ΗΠΑ επίσης αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, καθώς έφτασαν τα 74.982, και τα θύματα τα 1.078. Οι περισσότεροι νεκροί και ασθενείς εντοπίζονται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία είναι τραγική: Οι ασθενείς περιμένουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 7 ώρες μέχρι να τους δει γιατρός, ενώ παραμένουν μεγάλες οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, καθώς και σε γάντια και μάσκες προφύλαξης για γιατρούς και νοσοκόμους.
Στην Ιταλία, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών στις βόρειες επαρχίες - που έχουν πληγεί περισσότερο - κατήγγειλαν χτες ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία. Για παράδειγμα, στην κοινότητα του Νέμπρο (κοντά στο βιομηχανικό κέντρο του Μπέργκαμο στη Λομβαρδία), με 12.000 κατοίκους, επίσημα έχουν καταγραφεί 31 θύματα από την επιδημία, ωστόσο σύμφωνα με τον τοπικό υπεύθυνο υγειονομικών υπηρεσιών, Λούκα Φορέστι, και τον δήμαρχο, Κλαούντιο Καντσέλι, αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος ακόμα και από τον μέσο όρο των θανάτων τα προηγούμενα χρόνια, στο διάστημα από Γενάρη μέχρι Μάρτη. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος της Μπρέσια, Εμίλιο ντελ Μπόνο, δήλωσε ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα «διότι υπάρχουν και πολλοί κατ' οίκον νοσούντες», η εξέλιξη της υγείας των οποίων δεν είναι γνωστή. Ακόμα, ο ιολόγος Ρομπέρτο Μπουριόνι επισήμανε ότι ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων «δεν είναι πλήρως αξιόπιστος», αφού δεν συνυπολογίζονται οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Τέλος, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Καμπανίας (νότια Ιταλία, στη Νάπολη), Βιτσέντσο ντε Λούκα, είπε ότι η περιοχή του θα ζήσει «το επόμενο 10ήμερο μία πραγματική κόλαση», καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν απέστειλε υλικά και μέσα υγειονομικής προστασίας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Κόντε κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ανάγκη της ενότητας» και με φόντο ορισμένες εκτιμήσεις ότι πιθανώς πλησιάζει η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα, ετοιμάζει μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο την «επόμενη μέρα», όταν θα φορτώσει πολλαπλά νέα βάρη στις πλάτες του λαού για να «ανακουφιστούν» οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Εξαιτίας των μη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των υγειονομικών - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση των νοσοκομείων - οι θάνατοι γιατρών έφτασαν χτες τους 36. Ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, που αν και συνταξιούχοι έσπευσαν να βοηθήσουν, παρότι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, μπροστά στην εγκληματική άρνηση της κυβέρνησης Κόντε να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία, με το έμπειρο προσωπικό, τον εξοπλισμό τους κ.λπ. Στη βόρεια Ιταλία βρίσκεται και η αποστολή των 52 υγειονομικών από την Κούβα, ενώ προσωπικό και υλικό στέλνουν επίσης η Κίνα και η Ρωσία. Ειδικά για την τελευταία, έχει σηκωθεί θέμα για «γεωπολιτική παρέμβαση», κάτι που απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο. Πάντως και στον Τύπο γίνεται κριτική για την ελάχιστη βοήθεια που δίνει η ΕΕ.
Γοργά εξαπλώνεται η επιδημία και στην Τουρκία, όπου μέχρι χτες είχαν καταγραφεί 2.433 κρούσματα και 59 θύματα. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί κι αυτή να κρύψει τις ευθύνες για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που τώρα ξεμπροστιάζεται ακόμα περισσότερο. Η ένωση των γιατρών, TTB, κάλεσε σε χορήγηση αδειών μετ' αποδοχών σε όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς.
Τέλος, στο Ισραήλ η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό καταφύγιο για να στεγάσει το «Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης» της επιδημίας.
Καταγγελίες για μονάδες που δουλεύουν στο φουλ και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό, με πολλαπλάσιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία
Εκτός από την απουσία μέτρων προφύλαξης των εργαζομένων, πολλοί βιομήχανοι - επικαλούμενοι αβεβαιότητα στην αγορά και πτώση παραγγελιών - όχι απλά επιμένουν να λειτουργούν τεράστιες μονάδες παραγωγής με εκατοντάδες και χιλιάδες προσωπικού αλλά από πάνω αξιοποιούν και τις νέες ρυθμίσεις για μειώσεις προσωπικού (π.χ. το καθεστώς της «τεχνητής ανεργίας» στο πλαίσιο του οποίου οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται με ένα μόνο μέρος του κανονικού τους μισθού με κάλυψη απ' τα κρατικά ταμεία, δηλαδή των φορολογουμένων). Αυτό όμως απειλεί πολλαπλά τη δημόσια υγεία, με δεδομένο ότι πρόκειται για βιομηχανικές μονάδες των οποίων η λειτουργία - εξαιτίας του αντικειμένου τους - απαιτεί τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC CGT) καταγγέλλει σε ανοιχτή επιστολή της ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ανατροφοδοτούν την επιθετικότητα των μεγαλοβιομηχάνων που επιμένουν να κρατούν ανοιχτά μεγάλα εργοστάσια και τονίζει: «Την ώρα που ο περιορισμός (των μετακινήσεων) παραμένει αναγκαίος, τα εργοστάσια ειδικά στη χημική βιομηχανία λειτουργούν, ορισμένα στο φουλ (αλλά) με μειωμένο προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, αλλά και όλον τον πληθυσμό...». Και συνεχίζει: «Πώς ζητάμε από τον πληθυσμό από τη μια πλευρά να μη βγαίνει και από την άλλη τον στέλνουμε στη δουλειά με μόνο επιχείρημα την οικονομική ασφάλεια της εταιρείας; Τι θα γίνει με την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους;».
Επισημαίνει δε ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός σχετικά με την επικινδυνότητα των εργοστασίων αυτών που ανήκουν στην κατηγορία SEVESO (σ.σ. βιομηχανίες με ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για τις οποίες προβλέπονται ειδικοί κανόνες ασφάλειας), που μάλιστα συχνά ήδη αξιολογούνται ότι λειτουργούν στο (ανώτατο προβλεπόμενο) όριο, όπως και σχετικά με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος, αφού το προσωπικό είναι εξαντλημένο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το κράτος και οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η FNIC ζητά να σταματήσει η λειτουργία όλων των βιομηχανιών που δεν είναι απαραίτητες την παρούσα περίοδο για τη χώρα, αλλά και να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος βιομηχανικών ατυχημάτων, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη δημόσια υγεία και ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε προχτές την έναρξη μιας ακόμα επιχείρησης, με τη συμβολή του στρατού αυτήν τη φορά, με τον κωδικό «Resilience» («Ανθεκτικότητα»). Η επιχείρηση «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία». Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η Γαλλία θα αναπτύξει ελικοπτεροφόρα κοντά σε υπερπόντιες κτήσεις της (π.χ. στο νότιο Ινδικό Ωκεανό). Πάντως, ειδικευμένα και έμπειρα τμήματα εργαζομένων (όπως π.χ. οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα) εξακολουθούν να μην αξιοποιούνται για υπηρεσίες πολύτιμες για τον πληθυσμό, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.
Copyright 2020 The Associated |
Η Ισπανία «μέτρησε» χτες σχεδόν 500 νέους θανάτους από τον κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 4.145. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 56.197, δηλαδή 8.578 περισσότερα από την Τετάρτη.
«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μια αλλαγή στην τάση», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ιγια, σημειώνοντας πως παρότι η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων είναι κοντά στο 20%, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων έπεσε για πρώτη φορά από την περασμένη βδομάδα, με 83 λιγότερους θανάτους από αυτούς που καταγράφηκαν την Τετάρτη. Πάντως, 3.700 άτομα παραμένουν στις ΜΕΘ.
Στο μεταξύ, τα ταχέα τεστ κορονοϊού που αγόρασε η ισπανική κυβέρνηση από την Κίνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπολογιστούν οι πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στην Ισπανία, δεν λειτουργούν και είναι τελείως αναξιόπιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μικροβιολογικών εργαστηρίων των μεγάλων ισπανικών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι διαθέτουν βαθμό ακρίβειας 30%, τη στιγμή που έπρεπε να υπερβαίνει το 80% και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Οπως διαβεβαίωσε χτες η κινεζική κυβέρνηση, η εταιρεία «Bioeasy», με έδρα το Σεντζέν, «δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας»...
Παράλληλα, όλο και περισσότερες πλευρές της τραγωδίας στα γηροκομεία της Ισπανίας, με δεκάδες ηλικιωμένους να πεθαίνουν αβοήθητοι, χτυπημένοι από τον κορονοϊό, βγαίνουν στην επιφάνεια. Μια ομάδα νέων, σε μια πόλη της νότιας Ισπανίας, επιτέθηκε σε ασθενοφόρα που μετέφεραν 28 ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και οδηγούνταν σε ένα ίδρυμα που θα τους αναλάμβανε, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές.
Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρονταν σε ένα ίδρυμα της πόλης επειδή ο οίκος ευγηρίας στον οποίο διέμεναν, σε άλλη κοινότητα, επρόκειτο να απολυμανθεί. Στην Ισπανία, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε γηροκομεία τις τελευταίες μέρες. Ο στρατός, που έχει αναλάβει τις απολυμάνσεις σε αυτά τα ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις βρήκε γέροντες νεκρούς στα κρεβάτια τους, όπως αποκάλυψε η υπουργός Αμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.
Οι αιτίες της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, η εν λόγω πόλη βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ, μαστίζεται από υψηλή ανεργία και είναι γνωστό κέντρο λαθρεμπορίου τσιγάρων και ναρκωτικών. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη επειδή εκείνοι που πουλούν παράνομα τσιγάρα ή χασίς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς δικαιολογία», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Η κορύφωση της πανδημίας και η μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων βρίσκονται μπροστά, εκτιμάει το υπουργείο Υγείας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό μέσα σε μια μέρα ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία (πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 41.519, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 239).
Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εκτίμησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα κλιμακωθεί η επιβάρυνση νοσοκομείων και εργαστηρίων, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα «ηρεμία πριν από την καταιγίδα». Συνέχισε πως «είναι απαραίτητο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές».
Στη Γερμανία, τις τελευταίες δυόμισι βδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400.000 τεστ για κορονοϊό, όπως ανέφεραν γιατροί στη συνέντευξη Τύπου. Ειπώθηκε ακόμη ότι η Γερμανία διαθέτει περίπου 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ - σημαντικά περισσότερα από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία - όμως το ζήτημα είναι η ανεπάρκεια των υγειονομικών, σύμφωνα με την Ζουζάνε Χέρολντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκίσεν. Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστά αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ. Γι' αυτό, επιστρατεύονται και εκπαιδεύονται σε αναπνευστήρες φοιτητές της Ιατρικής, αναστέλλονται οι γονικές άδειες γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να αυξηθεί η στελέχωση των νοσοκομείων.
Στο μεταξύ, ήδη οι επιστημονικοί σύλλογοι των νοσοκομειακών γιατρών δίνουν οδηγίες «διαλογής» ασθενών προς τους γιατρούς, στην περίπτωση που τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).
Στο έγγραφο επτά Ιατρικών Εταιρειών σημειώνεται πως «εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή. Θα απορρίπτονται ασθενείς που βρίσκονται «σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση», ενώ ακόμη και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε ΜΕΘ, είναι πιθανό να χάσει τη θέση του. Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται ιεράρχηση με ηλικιακά ή «κοινωνικά κριτήρια».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Εκκληση για «διεθνή συνεργασία» με στόχο την εξεύρεση εμβολίου και αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής για την πανδημία κορονοϊού απηύθυνε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Υποσχέθηκε πως θα διαθέσει 210 εκατ. στερλίνες, για να χρηματοδοτήσει την ανακάλυψη εμβολίου, ωστόσο, πλέον η πανδημία στη Βρετανία τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, δοκιμάζοντας τα όρια του κατακερματισμένου (από τις συνεχείς μειώσεις δαπανών) δημόσιου συστήματος Υγείας.
Τα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες λίγες μέρες δέχονται «τσουνάμι» ασθενών, ενώ χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό προστασίας της υγείας τους (μάσκες, γάντια κ.ά.). Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αδυνατούν επίσης να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ή μασκών οξυγόνου.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας και αρκετοί οικονομολόγοι στο Λονδίνο προβλέπουν βαριές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία, όπως οικονομική ύφεση 10% τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και μείωση του ΑΕΠ κατά 15% έως 20% στη διάρκεια των μέτρων καθολικής απαγόρευσης κίνησης και αναστολής της λειτουργίας εκατομμυρίων επιχειρήσεων (εάν η πανδημία αντιμετωπιστεί και περιοριστεί σύντομα...).
Στο Λονδίνο ανακοινώθηκαν επίσης νέες «ποινές» στους παραβάτες της καραντίνας όπως πρόστιμο 60 λιρών σε γονείς που δεν καταφέρνουν να επιβάλουν οικιακή καραντίνα στα παιδιά, ή φυλάκιση έως 2 ετών σε όσους βήχουν επίτηδες σε αστυνομικούς.
ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με προεδρεύοντα τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.) διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως αποφάσισαν να διαθέσουν 5 τρισ. δολάρια στην «παγκόσμια οικονομία» στο πλαίσιο στοχευμένης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και άλλων οικονομικών μέτρων για περιορισμό όχι μόνον των σοβαρών χρηματοπιστωτικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν «γρήγορα» με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. για την προώθηση ενός «πακέτου ισχυρής οικονομικής υποστήριξης» σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Μερικές ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 η αμερικανική Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πολυνομοσχέδιο μέτρων στήριξης μονοπωλίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρατικών και πολιτειακών δομών, χρηματοδότησης των οργανωμένων συμφερόντων ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσω της διοχέτευσης 2,2 τρισ. δολαρίων. «Ψίχουλα» από το πρωτοφανές αυτό πακέτο μέτρων θα πάρει μέρος των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ετοιμάζονται εφάπαξ επιταγές - φιλοδώρημα της τάξης των 1.200 δολαρίων ανά άτομο (+500 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο), προσωρινά επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή που αυτή κορυφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οπως ανακοινώθηκε χτες, την περασμένη βδομάδα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί!
Το βράδυ της Τετάρτη και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) είχαν τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της επιδημίας. Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα για την εξάπλωση του κορονοϊού, μιλώντας για «ιό της Γουχάν». Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν να ζητάνε «διεθνή συνεργασία». Πάντως, ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.
Αμεση ήταν και η απάντηση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, να σημειώνει ότι «ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας».
Η στάση της σουηδικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να ακολουθεί την τακτική της «ανοσίας της αγέλης», χωρίς ωστόσο να το αναφέρει επίσημα, δείχνει και τον πολιτικό της προσανατολισμό.
Ετσι, βασική της προτεραιότητα είναι η αποφυγή της «στασιμότητας» ή «κατάρρευσης» της οικονομίας, ακόμα κι αν αυτό είναι σε βάρος της προστασίας της υγείας του σουηδικού λαού. Στα ΜΜΕ της χώρας έχει ανοίξει συζήτηση από «ειδικούς», οικονομολόγους, αλλά και υγειονομικούς για το αν πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει ανάμεσα στις ζωές ορισμένων ανθρώπων και στη χειροτέρευση της ζωής του υπόλοιπου πληθυσμού. Στη χώρα που προβάλλεται ως «πρότυπο» ακούγονται χωρίς αντιδράσεις ακόμα και κυνικά σχόλια του τύπου «πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε 500 νεκρούς και 500.000 χιλιάδες απολυμένους».
Τα μόνα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 500 ατόμων, όλων των αθλητικών γεγονότων και των συναυλιών. Για όλα τα υπόλοιπα γίνονται συστάσεις που επιδέχονται (παρ)ερμηνείες, εκτός από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στους οποίους συστήνεται να παραμείνουν σπίτια τους. Οσοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι συστήνεται να το κάνουν, κατόπιν «συνεννόησης» με τον εργοδότη, σύσταση που υλοποιείται ανάλογα με το τι συμφέρει τον εργοδότη και την κερδοφορία του.
Για να «διευκολύνει» τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται, η σουηδική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα δεν έπαιρνε μέτρα για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, με πρόσχημα ότι οι σχετικές αποφάσεις παίρνονται από την εκάστοτε τοπική διοίκηση. Την προηγούμενη βδομάδα ο νόμος αυτός άλλαξε και προβλέπει δυνατότητα της κυβέρνησης να αποφασίζει για το κλείσιμο των σχολείων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - κάτι το οποίο δεν έχει αποφασίσει μέχρι τώρα παρά μόνο για τα λύκεια και πανεπιστήμια.
Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχει και η πρόβλεψη τα παιδιά των εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς (Υγεία, Μεταφορές, Ενέργεια, στρατός κ.λπ.), που θα χρειαστεί να λειτουργούν, να μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή σχολείο και τα παιδιά από τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων να είναι στο σπίτι. Εξέλιξη που μπορεί να φαίνεται θετική με μια πρώτη ματιά, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την πλήρη κατηγοριοποίηση των σχολείων την «επόμενη μέρα», με βάση την ειδικότητα και το επάγγελμα του γονέα.
Στη Σουηδία σήμερα λειτουργούν 526 κρεβάτια ΜΕΘ (ενώ το 1993 λειτουργούσαν 3.774!), κάτι που μεταφράζεται σε 4,89 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 90 ΜΕΘ στη Στοκχόλμη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 1.000 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης οι θέσεις των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας είναι μόλις 2,4 ανά 1.000 κατοίκους και παρ' όλα αυτά η Περιφέρεια Στοκχόλμης σκόπευε (πριν από την πανδημία) να μειώσει κατά εκατοντάδες τις θέσεις των υγειονομικών στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Καρολίνσκα».
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μόνο η Περιφέρεια Στοκχόλμης αποφάσισε να επιτάξει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κάτι που δεν γίνεται στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Ενώ η κυβέρνηση, «τρέχοντας» να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επίταξε και το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της χώρας, το Stockholmsmassan, για την πλήρωσή του με άλλες 30 κλίνες ΜΕΘ με ευθύνη του στρατού, αριθμός που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα καλύψει σε καμία περίπτωση ούτε το 50% των αναγκών νοσηλείας.
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της γύμνιας του συστήματος Υγείας της χώρας είναι ότι τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση σε εργαστήρια της χώρας να παραδώσουν ό,τι έχουν από ιατρικό υλικό, όπως μάσκες, αντισηπτικά, ποδιές μίας χρήσης και αναπνευστήρες. Το «Καρολίνσκα» είχε ξεμείνει από ποδιές μίας χρήσης και μάσκες τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Ελλείψεις υπάρχουν εδώ και μέρες και στα αντιδραστήρια για τα διαγνωστικά τεστ.
Τα νοσοκομεία έχουν ζητήσει από το προσωπικό που είναι ακόμα υγιές να δουλεύει έξτρα ώρες και μέρες μέσα στη βδομάδα, για να μπορέσει να «αντέξει» το κύμα των ασθενών, που όπως προβλέπουν θα είναι μεγάλο τις επόμενες δυο βδομάδες. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε τις υπερπροσπάθειες που κάνουν οι γιατροί και στη Σουηδία, κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες, να ανταποκριθούν στον όγκο της μεγάλης, επίπονης και εντατικής εργασίας τους.
Τα όποια «πυροσβεστικά» μέτρα αναγκάζεται να πάρει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις, και αυτό θα το πληρώσει ακριβά ο σουηδικός λαός.
Την προηγούμενη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου σουηδικών κορονών (100 δισ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με άτοκα δάνεια και τραπεζικές εγγυήσεις. Η δε συζήτηση γύρω από την επιχορήγηση των επιχειρήσεων με άφθονο χρήμα συνεχίζεται καθημερινά από όλα τα αστικά κόμματα της χώρας.
Για τους εργαζομένους, από την άλλη, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, με τις απολύσεις να πλησιάζουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα τις 20.000. Επιπροσθέτως, πλέον θα μπορεί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας από το 100% στο 40%, με το 90% του μισθού, με κάλυψη από το κράτος στο 50%. Το κράτος επίσης ανέλαβε την πληρωμή των επιδομάτων ασθενείας μέχρι και 2 βδομάδες, κάτι που πλήρωνε ο εργοδότης μέχρι σήμερα, ενώ από τη 15η μέρα και μετά θα συνεχίσει να τα πληρώνει το κράτος (δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι), όπως τα πλήρωνε και προηγουμένως...
Οσο για τις διαπραγματεύσεις για νέες Συλλογικές Συμβάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων ηγεσιών των Ομοσπονδιών παγώνουν μέχρι και τις 31 Οκτώβρη, ανοίγοντας δρόμο για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις από κυβέρνηση και εργοδοσία.
Στον κλάδο των αερομεταφορών, η SAS, η μεγαλύτερη σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι σταματά να εργάζεται το 90% του προσωπικού της, ήτοι 10.000 θέσεις εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση η «Norwegian Air» βάζει σε διαθεσιμότητα 7.300 εργαζόμενους, επίσης το 90% του προσωπικού της.
Η «Swedavia», η εταιρεία που κατέχει τη λειτουργία και τη συντήρηση των αεροδρομίων στη Σουηδία, αντίστοιχη της «Fraport» στην Ελλάδα, απολύει 800 εργαζόμενους και βάζει σε διαθεσιμότητα άλλους 1.900.
Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η «Volvo» κλείνει όλα τα εργοστάσιά της στη Σουηδία και οι 20.000 εργαζόμενοί της μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από την επόμενη βδομάδα. Αλλοι 9.000 εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση στη «Scania».
Στον Τουρισμό, η κεντρική εργοδοτική οργάνωση, «Visita», ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί προειδοποιήσεις απόλυσης σε 25.000 εργαζόμενους.
Οι όμιλοι ξενοδοχείων «Scandic» και «Nordic Choice» ανακοίνωσαν επίσης χιλιάδες απολύσεις.
Στον Επισιτισμό, λόγω της πτώσης της κίνησης οι εργοδότες έχουν μειώσει δραστικά το εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και σε αυτόν τον κλάδο.
Στον κλάδο των ναυτιλιακών εταιρειών, η «Stena», από τις μεγαλύτερες στη χώρα, έβγαλε σε διαθεσιμότητα 1.000 εργαζόμενους.
Στο Εμπόριο, η πολυεθνική Η&Μ, σουηδικών συμφερόντων, έδωσε προειδοποίηση απόλυσης σε 2.000 εργαζόμενους στα καταστήματά της στη Νορβηγία.
Σαν «κερασάκι στην τούρτα», ήρθε και ο αντιπρόεδρος της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας, Kerstin Hessius, να δηλώσει ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα υπάρχουν «δυσάρεστες εξελίξεις» για τους εργαζόμενους, με το επίπεδο της ανεργίας να φτάνει στο 20% - 40%.
Τέλος, η δραματική για το σουηδικό λαό κατάσταση το επόμενο διάστημα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τους συνταξιούχους, με εκατομμύρια συντάξεις να μειώνονται, αφού μέρος των αποθεματικών των συντάξεων είναι τοποθετημένα σε μετοχές στο χρηματιστήριο και σε funds, που ως γνωστόν θα αποδειχθούν «ευάλωτα» ως προς το σκέλος των παρεχόμενων στους εργαζόμενους - όχι συντάξεων αλλά - «χρηματοπιστωτικών προϊόντων», ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα ξαναθησαυρίσουν και με κρατική εγγύηση...
Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού, και βασικά στηρίζουν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Η αδυναμία αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων παγκοσμίως φανερώνει συνολικά την αδυναμία όλων των καπιταλιστικών χωρών να σχεδιάσουν κοινωνικές δομές που να παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία της ζωής και του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων.
Η απάντηση του σουηδικού λαού πρέπει να είναι ο αγώνας για απαίτηση προστασίας της δημόσιας υγείας και ούτε σκέψη για καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών με αφορμή τον κορονοϊό.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Σουηδία και μέσα από τους φορείς και τα συνδικάτα όπου συμμετέχουν, στους χώρους εργασίας τους, μαζί με το Σουηδικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του, καλούν τον σουηδικό λαό και τους Ελληνες μετανάστες στη χώρα να παλέψουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:
Πραγματική διέξοδος και στη Σουηδία σημαίνει ο λαός, οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων μεταναστών, με την πάλη τους να αντιπαλέψουν και σήμερα, σε συνθήκες κορονοϊού, την αντιλαϊκή πολιτική. Να εναντιωθούν στα κηρύγματα περί «ομοψυχίας» από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πιστέψουν στη δύναμή τους και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, ώστε να μην πληρώσουν και αυτήν την κρίση.