Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πρώτο βήμα ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας

Και οι εθνικές ασκήσεις στο Αιγαίο θα τελούν υπό την έγκριση του ΝΑΤΟ. Ο γγ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η αμοιβαία γνωστοποίηση των εθνικών ασκήσεων των δύο χωρών. Η αρχή θα γίνει στις 11-12 του Δεκέμβρη στη Νάπολη, στην ετήσια συνδιάσκεψη για τον προγραμματισμό των ασκήσεων

Το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο υπό την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε με την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Την ανακοίνωση έκανε χτες από τις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών Α. Τσοχατζόπουλο και Σ. Τσακμάκογλου, στο περιθώριο της χειμερινής διυπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τις αρχές του Νοέμβρη στην έδρα του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και αφορά την «αμοιβαία γνωστοποίηση» των εθνικών ασκήσεων των δύο χωρών. Ειδικότερα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Β. Κασκαρέλη και Ο. Οϊμέν, μετά από «εντατικές» διαπραγματεύσεις υπό τον λόρδο Ρόμπερτσον συμφώνησαν όπως οι δύο χώρες να αλληλοενημερώνονται στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του ΝΑΤΟ για τον προγραμματισμό των ασκήσεων.

Οπως αναφέρει στη δήλωση του ο γγ του ΝΑΤΟ, αυτή η «αμοιβαία γνωστοποίηση» θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προλαμβάνουν εγκαίρως προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν «από αλληλοεπικαλύψεις χρονικές ή τοπικές». Η πρώτη «αλληλοενημέρωση» θα πραγματοποιηθεί στην επικείμενη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον προγραμματισμό των ασκήσεων, στη Νάπολη της Ιταλίας στις 11-12 του Δεκέμβρη. Ο γγ του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε τη χτεσινή συμφωνία «ενθαρρυντική αρχή» και εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση συμφωνίας και στα υπόλοιπα ΜΟΕ. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, πρόκειται για συμφωνία που θα αφορά τη μείωση των «τριβών» σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι η πρώτη συμφωνία των δύο χωρών, στο πλαίσιο των ΜΟΕ για τα λεγόμενα «υψηλής πολιτικής» θέματα.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε επίσης την ευκαιρία, κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, να επισημάνει τη σημασία της έναρξης από 1 Γενάρη 2001 της επιχειρησιακής ικανότητας της βαλκανικής πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης - την προώθηση της οποίας έχει υποστηρίξει η ελληνική κυβέρνηση - για την περιφερειακού χαρακτήρα «ασφάλεια» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την αξιοποίησή της ιδιαιτέρα στη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε χτες συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του Ο. Κοέν. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό έγινε «εξειδικευμένη συζήτηση» για το θέμα του ρόλου της Ελλάδας στην περιφερειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Οι ΗΠΑ εκτιμούν, είπε, ως καθοριστικής σημασίας την παρεμβατική ικανότητα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτικής περιφερειακής συλλογικής ασφάλειας που προωθούμε, για τις εξελίξεις στην περιοχή». Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιφυλάξεις του Ο. Κοέν σε σχέση με την ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι «είναι λογικό οι ΗΠΑ να έχουν κάποια ανησυχία, σε ποιο βαθμό τελικά η αυτοτέλεια που αποκτάται από την πλευρά της ΕΕ να χειρίζεται θέματα ασφάλειας και αυτοτελώς, στο βαθμό που δεν επιθυμεί το ΝΑΤΟ, μπορεί να οδηγήσει σε κάποια - αν θέλετε - απόσταση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ομως, εκείνο που θα ήθελα να πω είναι, ότι η θέση του κ. Κοέν μέσα στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και οι θέσεις όλων των άλλων χωρών - μελών, δεν άφησαν καμία αμφιβολία, ότι κοινή επιδίωξη όλων μας είναι η ενίσχυση των Ευρωατλαντικών δεσμών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ και του Καναδά».

Η Συνέλευση της ΔΕΕ

Η σημερινή λειτουργία της ΕΕ αποτελεί την εγγύηση για το ότι η Συνέλευση της ΔΕΕ δε θα μεταβληθεί σε μεσάζοντα εμπορίου όπλων στον νέο της ρόλο στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό υποστήριξε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που υπέβαλλε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στα πλαίσια της ομιλίας του υπουργού στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ που διεξάγεται στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, έθεσε στον Α. Τσοχατζόπουλο το ερώτημα «τι πολιτικές εγγυήσεις» διαθέτει η Ελλάδα σχετικά με το ότι η Συνέλευση της ΔΕΕ δε θα μεταβληθεί «σε πλασιέ όπλων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η καλύτερη εγγύηση είναι το δημοκρατικό πολίτευμα και οι διαδικασίες διαφάνειας που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας παράλληλα όμως λόγο για «ισχυρά κέντρα» που επιδιώκουν να επιβάλουν τη θέλησή τους στα ζητήματα των εξοπλισμών.

Στην παρέμβασή του χτες στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ΔΕΕ επίσης, ο υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος - εμμέσως - στην επιδίωξη της Τουρκίας να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑ) σημείωσε ότι την τελική ευθύνη των αποφάσεων για τα θέματα αυτά θα έχουν κατ' αποκλειστικότητα τα μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι χώρες μη μελών θα συμμετάσχουν μόνο στο προπαρασκευαστικό στάδιο των οποίων κινήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ