Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο το Μέτωπο μας σώζει...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αρχή έγινε από τον έχοντα...«κλείσει τον κύκλο του» Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έσπευσε πρώτος να μοιράσει αδίστακτα με μία κίνηση στους «παίκτες» (εννοείται στους μεγάλους) της Σοφοκλέους, πάνω από 500 δισ. δρχ.! Πώς έγινε αυτό; Πρώτα απ' όλα με τη μείωση στο μισό του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, από 6 τοις χιλίοις στο 3 τοις χιλίοις. Μόνο με αυτό το μέτρο οι τζογαδόροι του ΧΑΑ, οι οποίοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχουν καταληστεύει τις αποταμιεύσεις των μικροεπενδυτών και έχουν κερδίσει αρκετά τρισεκατομμύρια τον προηγούμενο χρόνο, κερδίζουν τουλάχιστον 150 δισ. δρχ. (!). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις - ψίχουλα του 2,2% που δίνουν στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό μόλις 90 δισ. δρχ... Τα χριστουγεννιάτικα δώρα όμως της κυβέρνησης Σημίτη για τη «βελτίωση του κλίματος» στο χρηματιστήριο δε σταματούν εδώ. Στο πακέτο Παπαντωνίου περιλαμβάνονται υποσχέσεις ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων (!), ότι οι αρνητικές υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια των εταιριών θα ρυθμιστούν... σε βάθος χρόνου, ενώ οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών «απελευθερώνονται» από τον κρατικό εναγκαλισμό... Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε την επομένη ο Κ. Σημίτης και τους εγγυήθηκε ότι θα πάρουν τα πάντα μέσα από τις περιβόητες «διαρθρωτικές αλλαγές» και ακόμα ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% τα επόμενα χρόνια! Συμπέρασμα; Πάση θυσία πρέπει όχι μόνο να επιτύχει η σημερινή απεργία, αλλά να κλιμακωθούν οι αγώνες και να δυναμώσει το Λαϊκό Μέτωπο. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα.

Αναλλοίωτα «ιδανικά»

Αν υπήρχαν κάποιοι αφελείς, που πιθανόν πίστευαν ότι η επίσημη συμμετοχή της ΝΔ στη γιορτή μίσους στο Μακρυγιάννη ήταν μια «άστοχη κίνηση», ήρθε ο Πρ. Παυλόπουλος και διέλυσε όλες τις αυταπάτες. «Η ΝΔ - είπε - το αισθάνθηκε σαν χρέος μιας παράταξης, η οποία την εποχή εκείνη και μέχρι σήμερα υπερασπίστηκε τα ίδια ιδανικά και δεν άλλαξε καθόλου. Ιστορικά δικαιώθηκε»! Φυσικά και δεν άλλαξε σε τίποτα η ΝΔ και κυρίως δεν άλλαξε «τα ιδανικά» της. Δηλαδή, τον αντικομμουνισμό, τη μισαλλοδοξία, τη δουλοπρέπεια, την υποτέλεια, κ.ο.κ.

Οι αυταπάτες και οι συνέπειές τους

Ετσι συμβαίνει, συνήθως, με όσους αυταπατώνται ότι μπορούν εσαεί να πατούν σε δυο βάρκες. Η ηγεσία του ΣΥΝ, δέσμια των «ευρωπαϊκών προσανατολισμών» της, είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει θετική την απόφαση του Ελσίνκι. Κι ας ήταν ολοφάνερες οι ασάφειές της - τουλάχιστον - ιδιαίτερα στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού. Τώρα που οι ασάφειες εκείνες αποκαλύφθηκαν ακόμη περισσότερο, με αφορμή τη διατύπωση της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας και έγινε ακόμη περισσότερο φανερό πως κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται η θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, στα πλαίσια της ΕΕ, η ηγεσία του ΣΥΝ κόβει και ράβει την πραγματικότητα όπως τη βολεύει και μιλάει για «μη αξιοποίηση των αποφάσεων του Ελσίνκι», κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση από τα δεξιά.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά η χτεσινή «Αυγή» κάνει λόγο και για «αμήχανο ΚΚΕ, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως άλλωστε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου». Είναι φανερό πως εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια...

Ας διαβάσουν και λίγο Μαρξ

Οι δήθεν τεράστιες και πολύμορφες δυνατότητες αυτοαπασχόλησης, που προσφέρουν η «νέα οικονομία», οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, προβάλλονται πολύ συχνά από τα ΜΜΕ. Μάλιστα, οι εγχώριοι κυβερνώντες έχουν ισχυριστεί ότι η αυτοαπασχόληση - με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών - μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο στη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, ενώ κάποιοι ...φιλοσοφούντες έσπευδαν να προεξοφλήσουν τη χρεοκοπία των εκτιμήσεων των κλασικών του μαρξισμού.

Ελα, όμως, που η ζωή κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Στατιστικής για την Απασχόληση, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», η αυτοαπασχόληση στις ΗΠΑ - χώρα όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν βρει τη μεγαλύτερη εφαρμογή - μειώνεται και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού, ενώ αυξάνεται η μισθωτή εργασία και, μάλιστα, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι τελευταίες και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, με περισσότερους των 1.000 εργαζομένων, εμφανίζουν ταχύτερη ανάπτυξη από το 1994, ενώ το ποσοστό των ατόμων, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με λιγότερους των 25 εργαζομένων έχει μειωθεί στο 29% από το 30,1%. Στην ίδια χρονική περίοδο, το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων - πλην των απασχολουμένων στο γεωργικό τομέα - μειώθηκε από το 10,9% στο 9,9%.

Και μπορεί, βέβαια, ο καθηγητής των Οικονομικών στο Ντάρτμουθ Κόλετζ, Ντέιβιντ Μπλαντσφάουλερ, να δηλώνει έκπληκτος και αδύναμος να εξηγήσει το φαινόμενο, αλλά πολλά θα μπορούσε να εξηγήσει, αν διάβαζε και λίγο Μαρξ...

Τα ... ενημερωτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΠΑΛΙ, με τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων θα ασχοληθούμε. Να μας συγχωρείτε, δηλαδή, που γινόμαστε μονότονοι, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε πως έχουμε εντυπωσιαστεί...

Και πώς να μην εντυπωσιαστούμε; Για παράδειγμα, το «ΜΕΓΚΑλο» δελτίο ειδήσεων είχε χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ως πρώτο του θέμα, τη σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Ναι, βέβαια... Ούτε λέξη δεν είπε. Τουλάχιστον, από τις 7.30 που ξεκίνησε μέχρι τις 8.15. Παραπέρα, δεν αντέξαμε να δούμε...

Πάντως, τα όσα είδαμε πρόσφεραν τα ...μέγιστα στην ...ενημέρωσή μας. Για παράδειγμα, μπορεί στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής να συζητήθηκαν δυο πολύ σοβαρά νομοσχέδια, το «Μέγκα», όμως, προτίμησε να μας ...ενημερώσει για τις προθέσεις του προέδρου της, να επεκτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος και στους εκτός της αίθουσας των συνεδριάσεων χώρους.

Είμαστε πανέτοιμοι, επίσης, να παίξουμε στο «στοίχημα», αφού ακούσαμε τις ...ασφαλείς προβλέψεις γνωστής καλλιτέχνιδας, σχετικά με τον αγώνα Λίβερπουλ - Ολυμπιακού...

Αραγε, συμφωνούν οι συντελεστές της παραγωγής αυτού του ...δελτίου ειδήσεων, με αυτό το χάλι; Δεν αισθάνονται ντροπή οι υπεύθυνοί του; Απλώς αναρωτιόμαστε, δηλαδή...

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ...έπαινος ενημέρωσης ανήκει δικαιωματικά στο «Βήμα». Διαβάστε το χτεσινό του πρωτοσέλιδο τίτλο: «Εντυπωσιακές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη - Μείωση της φορολογίας μισθωτών και επιχειρήσεων - Αλλάζει ριζικά εντός του 2002 το φορολογικό σύστημα. Ως το 25% (από το σημερινό 35%) υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια».

Κι όλ' αυτά γράφονται, για την προχτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου ο πρωθυπουργός, μόνο τεμενάδες δεν έκανε στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία, αποδεχόμενος όλες τις αξιώσεις της.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το μόνο συγκεκριμένο στον προαναφερόμενο τίτλο είναι και το μόνο αληθινό. Μιλάμε, για τη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν είπε, βέβαια, ο Κ. Σημίτης το 25%. Προφανώς, αυτή είναι η ...συμβουλή του «Βήματος»...

Σχέση υπόλογων «εταίρων»

Η «εταιρική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας βρήκε ξανά τη μονίμως πανηγυρίζουσα κυβέρνηση με τη «σημαία της επιτυχίας» στο χέρι. Τώρα, με την «εταιρική σχέση» - είπε ο πρωθυπουργός - το πολιτικό κείμενο που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι παίρνει «επιχειρησιακό χαρακτήρα», το οποίο - συνέχισε ο Κ. Σημίτης - καθορίζει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ και τις άλλες χώρες. Και δεν έχει άδικο ο πρωθυπουργός στην περιγραφή της κατάστασης. Πράγματι, εδώ έχουμε να κάνουμε με την «επιχειρησιακή» εξειδίκευση του Ελσίνκι. Εκεί, όμως, που έχει άδικο (για την ακρίβεια εκεί που λέει ψέματα ο κ. Σημίτης) είναι ότι ο «δρόμος» αυτός αποτελεί, δήθεν, «θετικό» μονοπάτι για τα ελληνικά συμφέροντα.

Αντίστοιχα ψεύτικη και υποκριτική είναι η στάση της ΝΔ και βεβαίως του ΣΥΝ. Ο δεύτερος, μάλιστα, ενώ πέρσι το Δεκέμβρη είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ των αποφάσεων του Ελσίνκι, τώρα διαπίστωσε ότι η «εταιρική σχέση» είναι «κακή». Γιατί; Διότι, όπως ισχυρίζεται, αν και το Ελσίνκι ήταν «καλό» το πράγμα... στράβωσε από τους μετέπειτα «ατυχείς» κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: Η «εταιρική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας αντανακλά πιστά τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα των αποφάσεων του Ελσίνκι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η «εταιρική σχέση» έρχεται να επιβεβαιώσει την αρνητική για τα ελληνικό λαό βάση, επί της οποίας στηρίζεται. Και αυτή η αρνητική βάση δεν είναι άλλη από τος τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση πανηγυρίζει και ενώ ΝΔ και ΣΥΝ, οι επίσης υπόλογοι «εταίροι» της κυβέρνησης, θέλουν να καμώνονται τους Πόντιους Πιλάτους μήπως ξεχαστεί για ποιο πράγμα πανηγύριζαν πέρσι από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, αξίζει να θυμηθούμε τι σημαίνει Ελσίνκι.

Πρώτον, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ελσίνκι αναφέρεται σχετικά με την Τουρκία και τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ (παράγραφος 4): Η ΕΕ «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυσηκάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων». Καλεί δε, «να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου» και επισημαίνει ότι «το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά»...

Είναι τόσο σαφή τα παραπάνω που δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία: Η κυβέρνηση, αφ' ης στιγμής υπέγραψε τόσο τις αποφάσεις του Ελσίνκι, όσο και την «εταιρική σχέση», στην ουσία υπέγραψε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα (!) της Τουρκίας να εγείρει θέμα «συνοριακών διαφορών» με την Ελλάδα, η επίλυση μάλιστα των οποίων - πέρα από τη Χάγη - τίθεται και υπό τη δικαιοδοσία, την κηδεμονία και την «επιδιαιτησία» της ΕΕ!

Δεύτερον, η κυβέρνηση, πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αισθάνεται «ευτυχής» επειδή η «εταιρική σχέση» επενεργεί «θετικά» - όπως λέει - και στο Κυπριακό. Μια ματιά να ρίξει κανείς στην απόφαση του Ελσίνκι (σημείο 9) θα αντιληφθεί την απάτη: «Η απόφαση για την προσχώρηση (της Κύπρου στην ΕΕ) θα παρθεί χωρίς το παραπάνω (σ.σ: η λύση δηλαδή στο πρόβλημα της εισβολής και κατοχής) να αποτελεί προϋπόθεση»!

Αυτό λέει το Ελσίνκι. Αυτό υπέγραψε ο κ. Σημίτης. Οσο για την «εταιρική σχέση», στο πλαίσιό της το Κυπριακό ενέχει χαρακτήρα θέματος του στιλ «κουβέντα να γίνεται». Καμία δέσμευση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, καμία δέσμευση της ΕΕ να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό!

Κατά τ' άλλα, ο κ. Σημίτης, αν και υπέγραψε τον ενταφιασμό του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος, αν και η κυβέρνηση φέρνει πιο κοντά τη διχοτόμηση του Νησιού με τη σφραγίδα της ΕΕ, εντούτοις πανηγυρίζει...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στο όνομα των γκάλοπ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το 'χει κάνει σύστημα πλέον η κυβερνητική προπαγάνδα το «επικοινωνιακό» κόλπο για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων της: Τα εμφανίζει ως λαϊκή απαίτηση και ανάγκη! Πώς; Με ένα γκάλοπ. Αυτό επιχειρεί και το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την απογευματινή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου παρουσίασε χθες δημοσκόπηση που έκανε το «Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών», το γνωστό 1464 (αλήθεια, στην εξυπηρέτηση των πολιτών εντάσσεται και η υπόδειξη του τι θα «ψηφίζουν»;), σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών τάσσεται υπέρ του μέτρου. Την ίδια στιγμή, όμως, άλλη δημοσκόπηση που έγινε στους υπαλλήλους δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα απαντούν πως, εάν είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα στο να δουλεύουν λιγότερες ώρες στο απογευματινό ωράριο και στο να δουλεύουν όπως σήμερα στο πρωινό ωράριο, το 66,9% επιλέγει το δεύτερο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δε γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Ομως, αυτές δε μετράνε μπροστά στη «λαϊκή απαίτηση», που εμφανίζει το γκάλοπ και επικαλείται η κυβέρνηση, για να επιβάλει την απογευματινή λειτουργία. Το πώς θα το εφαρμόσει τώρα αυτό το μέτρο, είναι άλλη ιστορία...

«Ελευθέρας»...

Μετά τα «καλά» της προηγούμενης ΝΑΤΟικής άσκησης, στο πλαίσιο της οποίας τουρκικά αεροσκάφη αναχαίτιζαν - με την άδεια του ΝΑΤΟ - τα ελληνικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο, μας έρχεται κι άλλη άσκηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή η νέα ΝΑΤΟική άσκηση, που θα γίνει στη Λάρισα, θέλει την Ελλάδα μαστιζόμενη από την τρομοκρατία και το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει για να επιβάλει τα δέοντα...

Για όλα τα παραπάνω, ρωτήθηκε χτες ο υφυπουργός Τύπου. Και ξέρετε πώς αντέδρασε ο Τηλ. Χυτήρης; Οχι μόνο δε διανοήθηκε να τα διαψεύσει, αλλά συνέστησε στους δημοσιογράφους να μη δίνουν στο θέμα και τόσο σημασία, γιατί - όπως είπε - προχτές είχε δει μια αμερικανική ταινία με θέμα την απαγωγή του Αμερικανού Προέδρου! Αφού, λοιπόν, το Χόλιγουντ έχει «ελευθέρας» να κάνει ταινίες με θέμα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, γιατί και το ΝΑΤΟ να μην έχει «ελευθέρας» να κάνει πολεμικο-τρομοκρατικά παιχνίδια με θέμα την Ελλάδα!

Ιδού η λογική της κυβέρνησης της ...«ισχυρής» Ελλάδας!

Εύγλωττα γεγονότα

Πολλές φορές τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Ενα τέτοιο είναι και οι εξελίξεις στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, μετά τη διαγραφή από το Κόμμα του Σωκράτη Μαντζουράνη. Αναφέρουμε, λοιπόν, τα σχετικά γεγονότα:

Η ΕΣΚ ζήτησε από τον Σ. Μαντζουράνη, να παραιτηθεί από τη θέση στο ΔΣ της ΟΣΠΑ, αφού η τελευταία ανήκε στην ΕΣΚ. Οταν αυτός αρνήθηκε, γνωστοποίησε στην Ομοσπονδία με υπόμνημά της, ότι ο Σ.Μ. δεν την εκπροσωπεί πλέον και ως εκ τούτου θα έπρεπε να καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου, που ανήκε στην ΕΣΚ, ένας οριζόμενος από την παράταξη συνδικαλιστής. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον Σ.Μ. να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου. Ο τελευταίος, αντί να παραιτηθεί έθεσε το θέμα στην κρίση του ΔΣ. Στην κρίση, δηλαδή, των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ.

Παρ' όλ' αυτά, το ΔΣ απάλλαξε τον Σ. Μ. από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου και στη θέση του εκλέχτηκε ο Γ. Φιλίππου, γραμματέας της ΕΣΚ. Στην επόμενη, όμως, συνεδρίαση του ΔΣ, η ΠΑΣΚΕ παραίτησε από τη θέση του αναπληρωτή ταμία ένα σύμβουλό της και στη θέση του πρότεινε τον Σ. Μ. όπου και εκλέχτηκε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Αγωνιστική... αλλεργία

Σιγά, ρε παιδιά, μην υποστηρίζετε τόσο πολύ τη σημερινή απεργία, θα πάθετε τίποτε... Για την «Αυγή» μιλάμε, την «πρωινή εφημερίδα της Αριστεράς», όπως γράφει στον τίτλο της, η οποία, στη χτεσινή πρώτη της σελίδα, δεν ανέφερε καν τις λέξεις «πανελλαδική απεργία» και η μόνη σχετική αναφορά ήταν σ' ένα μικρό αναγγελτικό και, μάλιστα, με τον παρακάτω τίτλο και περιεχόμενο «Χωρίς συγκοινωνίες αύριο η πρωτεύουσα - Για 24 ώρες θα παραμείνουν ακινητοποιημένα όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της πρωτεύουσας (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και μετρό), ενώ προβλήματα θα σημειωθούν και στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών».

Μα, τόση πολλή αλλεργία σας προκαλούν οι αγώνες, άραγε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο στο μέτωπο

Αν στην προ - ΟΝΕ εποχή σάς δώσαμε αρκετά, υποσχόμαστε στη μετα - ΟΝΕ εποχή να σας δώσουμε πολύ περισσότερα. Αυτό είναι σε ελεύθερη μετάφραση το, καθαρό, μήνυμα, που έστειλε προχτές ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης. Αποδέκτες του ήταν το εκλεκτό ακροατήριο των Ελλήνων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών που παρακολουθούσαν την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Με την ομιλία του αυτή, ο πρωθυπουργός φρόντισε να καθησυχάσει το εκλεκτό ακροατήριό του, από το ενδεχόμενο χαλάρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας, τώρα που η Ελλάδα εντάσσεται στην ΟΝΕ, επικαλούμενος σαν δείγμα γραφής την τόλμη και αποφασιστικότητα με την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση τα μέτρα και τις «συνταγές» των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας. Εφτασε μάλιστα στο σημείο, να επικαλεστεί τα εύσημα που απέσπασε η κυβέρνησή τους, από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ) που σχολιάζουν ευνοϊκά τα «επιτεύγματα» στην οικονομία.

Αφού διατύπωσε την άποψη πως με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν έχουν εξασφαλιστεί και οι «κατάλληλες συνθήκες» για την ανύψωση της ευημερίας του ελληνικού λαού - επιτεύχθηκε μόνο η ονομαστική σύγκλιση - μπήκε στο «ψητό». Σκιαγραφώντας τις κυβερνητικές προθέσεις για την οικονομική πολιτική στην «εντός ΟΝΕ» εποχή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι καλύτερες μέρες για τον εργαζόμενο λαό προϋποθέτουν την «πραγματική σύγκλιση». Καλώντας, λοιπόν, τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη συνέχιση της πολιτικής που υποβαθμίζει το βιοτικό τους επίπεδο και εξασφαλίζει προκλητικά κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως «τώρα, πρέπει, όχι μόνο να παγιώσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα (σ.σ. δηλαδή συνθήκες σταθεροποίησης και παραπέρα αύξησης της υψηλής κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων) αλλά και να θέσουμε ως νέα προτεραιότητα την ικανοποίηση εκείνων των συνθηκών που θα συνδράμουν στην πραγματική σύγκλιση σε εθνικό, περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο».

Προαναγγέλλοντας και στην «εντός ΟΝΕ» εποχή τη διεύρυνση των προνομίων και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, με το «πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες μέρες», ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δημόσια να προωθήσει - όπως και μέχρι τώρα - «με τόλμη και αποφασιστικότητα» τα νέα μέτρα και τις συνταγές που του συνιστούν οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας. Στα πλαίσια αυτά, δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα: α) Τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, με πρόσχημα την προσαρμογή του φορολογικού συστήματος στα δεδομένα της νέας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. β) Τα διαρθρωτικά μέτρα (ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα ενέργειας). γ) Το χτύπημα των «συντεχνιακών συμφερόντων» με την επίσπευση των διαδικασιών «επίλυσης του προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας» (διάβαζε εκποίηση ή κλείσιμο), την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κλπ.

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει την άρχουσα τάξη, ότι θα επιδιώξει να ανατρέψει εκ βάθρων τις μακροχρόνιες κατακτήσεις των εργαζομένων στα εργασιακά (8ωρο, περιορισμοί στις απολύσεις κλπ.) και στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, δυο μέρες πριν την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων (που θα πραγματοποιηθεί σήμερα), ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι είναι αποφασισμένος να... αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας, με το νομοσχέδιο για τα «εργασιακά» (επιδιώκει την ανατροπή λαϊκών εργατικών κατακτήσεων και την επιβολή συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα), δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις επιδιώξεις των βολεμένων». Στην «ιερά συμμαχία» που έχουν συνάψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους βιομήχανους και γενικά τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας του πλούτου, οι εργαζόμενοι δίνουν σήμερα τη δική τους απάντηση. Τόσο, μετέχοντας μαζικά στη σημερινή πανελλαδική απεργία όσο και με την ανάπτυξη του δικού τους μετώπου αγώνα για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.

«Εκσυγχρονισμός»

Επιμένει

στο χαβά του

και σε όλα

τα στραβά του

βήμα πίσω, λέει,

δεν κάνω

στου «εκσυγχρονισμού

το πλάνο...

*

- Αντε χάσου

κατεργάρη,

που τη χήνα

κάνεις ψάρι,

που ονομάζεις,

με κομπίνα,

εκσυγχρονισμό

την πείνα!

*

Επιμένει

στο βιολί του

δε γυρίζει

η κεφαλή του

θα τ' αλλάξω, λέει

όλα

κι αμολάει

«μέτρα»... φόλα.

*

- Στον καθρέφτη

τη μορφή σου,

μπαγαπόντη, δες

και φτύσου,

που δεν ντρέπεσαι

διόλου

για τον εκσυγχρονισμό

του ...ώλου!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ