Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο στο μέτωπο

Αν στην προ - ΟΝΕ εποχή σάς δώσαμε αρκετά, υποσχόμαστε στη μετα - ΟΝΕ εποχή να σας δώσουμε πολύ περισσότερα. Αυτό είναι σε ελεύθερη μετάφραση το, καθαρό, μήνυμα, που έστειλε προχτές ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης. Αποδέκτες του ήταν το εκλεκτό ακροατήριο των Ελλήνων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών που παρακολουθούσαν την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Με την ομιλία του αυτή, ο πρωθυπουργός φρόντισε να καθησυχάσει το εκλεκτό ακροατήριό του, από το ενδεχόμενο χαλάρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας, τώρα που η Ελλάδα εντάσσεται στην ΟΝΕ, επικαλούμενος σαν δείγμα γραφής την τόλμη και αποφασιστικότητα με την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση τα μέτρα και τις «συνταγές» των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας. Εφτασε μάλιστα στο σημείο, να επικαλεστεί τα εύσημα που απέσπασε η κυβέρνησή τους, από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ) που σχολιάζουν ευνοϊκά τα «επιτεύγματα» στην οικονομία.

Αφού διατύπωσε την άποψη πως με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν έχουν εξασφαλιστεί και οι «κατάλληλες συνθήκες» για την ανύψωση της ευημερίας του ελληνικού λαού - επιτεύχθηκε μόνο η ονομαστική σύγκλιση - μπήκε στο «ψητό». Σκιαγραφώντας τις κυβερνητικές προθέσεις για την οικονομική πολιτική στην «εντός ΟΝΕ» εποχή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι καλύτερες μέρες για τον εργαζόμενο λαό προϋποθέτουν την «πραγματική σύγκλιση». Καλώντας, λοιπόν, τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη συνέχιση της πολιτικής που υποβαθμίζει το βιοτικό τους επίπεδο και εξασφαλίζει προκλητικά κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως «τώρα, πρέπει, όχι μόνο να παγιώσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα (σ.σ. δηλαδή συνθήκες σταθεροποίησης και παραπέρα αύξησης της υψηλής κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων) αλλά και να θέσουμε ως νέα προτεραιότητα την ικανοποίηση εκείνων των συνθηκών που θα συνδράμουν στην πραγματική σύγκλιση σε εθνικό, περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο».

Προαναγγέλλοντας και στην «εντός ΟΝΕ» εποχή τη διεύρυνση των προνομίων και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, με το «πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες μέρες», ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δημόσια να προωθήσει - όπως και μέχρι τώρα - «με τόλμη και αποφασιστικότητα» τα νέα μέτρα και τις συνταγές που του συνιστούν οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας. Στα πλαίσια αυτά, δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα: α) Τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, με πρόσχημα την προσαρμογή του φορολογικού συστήματος στα δεδομένα της νέας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. β) Τα διαρθρωτικά μέτρα (ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα ενέργειας). γ) Το χτύπημα των «συντεχνιακών συμφερόντων» με την επίσπευση των διαδικασιών «επίλυσης του προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας» (διάβαζε εκποίηση ή κλείσιμο), την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κλπ.

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει την άρχουσα τάξη, ότι θα επιδιώξει να ανατρέψει εκ βάθρων τις μακροχρόνιες κατακτήσεις των εργαζομένων στα εργασιακά (8ωρο, περιορισμοί στις απολύσεις κλπ.) και στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, δυο μέρες πριν την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων (που θα πραγματοποιηθεί σήμερα), ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι είναι αποφασισμένος να... αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας, με το νομοσχέδιο για τα «εργασιακά» (επιδιώκει την ανατροπή λαϊκών εργατικών κατακτήσεων και την επιβολή συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα), δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις επιδιώξεις των βολεμένων». Στην «ιερά συμμαχία» που έχουν συνάψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους βιομήχανους και γενικά τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας του πλούτου, οι εργαζόμενοι δίνουν σήμερα τη δική τους απάντηση. Τόσο, μετέχοντας μαζικά στη σημερινή πανελλαδική απεργία όσο και με την ανάπτυξη του δικού τους μετώπου αγώνα για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ