Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μπορούμε και καλύτερα

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι από το 15ο Συνέδριο έως σήμερα έχουν γίνει μια σειρά θετικά βήματα στη δράση και στη συνολική κατάσταση που βρίσκεται το Κόμμα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει με εγκυρότητα ότι προχώρησαν κάποιες επεξεργασίες, έγιναν βήματα στο ζήτημα του διεθνούς συντονισμού και αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό ο προβληματισμός στις γραμμές μας για το τι πρέπει να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες, πώς θα μπορέσουμε να βαθύνουμε στα ζητήματα της οικοδόμησης του ΑΑΔ Μετώπου. Από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να δούμε και τις Θέσεις για το 16ο Συνέδριο. Πρόκειται για ένα ακόμη θετικό βήμα που προσπαθεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα που προέκυψαν από τη δράση του Κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, με κύριο την οικοδόμηση του μετώπου, την τακτική συσπείρωσης της εργατικής τάξης, τη λεπτομερέστερη περιγραφή των καθηκόντων που προκύπτουν από τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου και του προγράμματος στις σημερινές συνθήκες. Με αυτή την έννοια συμφωνώ με τις Θέσεις και ένας βασικός λόγος γι' αυτό είναι ότι συμφωνώ με το 15ο Συνέδριο και το πρόγραμμα του Κόμματος.

Η γενική αυτή συμφωνία δεν αναιρεί το γεγονός ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχουν σήμερα μια σειρά προβλήματα στη δράση του Κόμματος, ορισμένα αρκετά σημαντικά, τα οποία βγήκαν σε ένα βαθμό και σε αυτό το διάλογο. Θα μπορούσαν να έχουν τεθεί με ακόμη πιο χρήσιμο τρόπο αν οι συνθήκες του διαλόγου δεν επηρεάζονταν από την αντικομματική συμπεριφορά των 4 πρώην συντρόφων. Σε συνθήκες χτυπήματος του Κόμματος με δυσκολία στέκεται κανείς σε ζητήματα και απόψεις που ο ταξικός αντίπαλος μπορεί σκόπιμα να διαστρεβλώσει και να χρησιμοποιήσει για να διευρύνει το χτύπημά του ή να πριμοδοτήσει την αντικομματική δράση ορισμένων, ταυτίζοντας την ειλικρινή και τίμια άποψη συντρόφων που παλεύουν για τη βελτίωση της κομματικής δουλιάς με όσους χτυπούν πισώπλατα το Κόμμα. Είναι γεγονός ότι και οι Θέσεις της ΚΕ κάνουν προσπάθεια να τοποθετηθούν πάνω στα προβλήματα της κομματικής δουλιάς με σωστές διαπιστώσεις. Αυτό όμως δε διασφαλίζει τη λύση των προβλημάτων. Σωστές διαπιστώσεις σε πρακτικό και πολιτικό - ιδεολογικό επίπεδο γίνονταν πάντα. Ας θυμηθούμε το 12ο Συνέδριο που όλοι συμφωνούσαμε στα προβλήματα της κομματικής δουλιάς και ομόφωνα αποφασίσαμε την ποιοτική στροφή στη δουλιά των ΚΟΒ. Η ομοφωνία που δε συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα και αλλαγές, ποτέ δε στάθηκε εμπόδιο στις αρνητικές εξελίξεις.

Το κείμενο των Θέσεων τοποθετεί σωστά το θέμα της κατάστασης των ΚΟΒ. Απαντά όμως μόνο με την οδό των παραινέσεων, της ανάγκης θυσιών, την ηρωική διάσταση της προσφοράς του κομμουνιστή στις σημερινές συνθήκες. Τα ζητήματα τοποθετούνται σωστά αλλά η εδώ και χρόνια συνεχής επίκλησή τους δε φαίνεται από μόνη της να βελτιώνει αισθητά την κατάσταση των ΚΟΒ. Η λειτουργία τους είναι συχνά χωρίς περιεχόμενο και προσανατολισμό, η όποια δουλιά δεν εντάσσεται πάντα σε μια συνολική προοπτική. Η ιδεολογική δουλιά παραμένει φτωχή.

Αντίστοιχα σωστά επισημαίνονται ζητήματα σχετικά με την ανάδειξη των στελεχών με βάση τις σημερινές απαιτήσεις. Οσο όμως και αν συμφωνούμε και αναπαράγουμε τις σωστές εκτιμήσεις, δε λύνουμε το πρόβλημα κάποιων αναποτελεσματικών και άνευρων στελεχών.

Οι ΚΟΒ πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τη σημερινή κατάσταση. Να γίνεται συστηματική ιδεολογική δουλιά με σύγχρονα επιχειρήματα. Να εξειδικεύεται η γραμμή του Κόμματος σε τοπική δράση με στόχους πάλης, κρίκους και προτεραιότητες στη βάση των δυνατοτήτων της κάθε οργάνωσης. Οι ΚΟΒ θα πρέπει να νιώθουν συνεχώς ότι η γνώμη τους πιάνει τόπο. Πόσοι σύντροφοι πιστεύουν πραγματικά ότι αν π.χ. βάλουν θέμα για την υποψηφιότητα κάποιου βουλευτή μας, αυτό θα απασχολήσει την ΚΕ και θα βαρύνει στην τελική επιλογή; Πόσα στελέχη μας, εμπνέουν τη δράση των ΚΟΒ όχι μόνο με το προσωπικό τους παράδειγμα, που είναι απαραίτητο και ευτυχώς υπάρχει πολύ συχνά, αλλά και με την επάρκειά τους και τις πολιτικές ικανότητές τους;

Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η δουλιά των καθοδηγητικών οργάνων. Είναι χωρίς αντίκρισμα η καθοδήγηση με απλή αναπαραγωγή του «Ριζοσπάστη», ή η στείρα απαρίθμηση μιας λίστας καθηκόντων. Η δράση των καθοδηγητικών οργάνων αποκτά στις μέρες μας ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέτωπο. Τα καθοδηγητικά στελέχη πρέπει να κρίνονται από το προχώρημα της διαδικασίας οικοδόμησης του μετώπου στο χώρο τους.

1) Είναι αναγκαίο τα στελέχη μας να αυτομορφώνονται με τρόπο που το αποτέλεσμα να είναι εμφανές στη βελτίωση συνολικά των ιδεολογικών και πολιτικών ικανοτήτων τους. Δε μας χρειάζεται αυτομόρφωση φιλολογικού χαρακτήρα.

2) Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο σχέδιο δράσης στον κάθε χώρο με τρόπο που να εμπλουτίζει με δημιουργικότητα και πρωτοβουλία τις γενικές κατευθύνσεις.

3) Εχουμε ανάγκη από το δέσιμο της πολιτικής με την ιδεολογική δουλιά. Να σταθούμε σε ορισμένα απλά ερωτήματα. Πόσο αναδεικνύουμε την καπιταλιστική εκμετάλλευση μέσα από ανάλυση με πολιτικό βάθος των επιμέρους πλευρών της καθημερινής πραγματικότητας; Προκύπτει η ανάγκη της σοσιαλιστικής προοπτικής σαν η μόνη τελικά ρεαλιστική και συνολική λύση στα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, ο σοσιαλισμός σαν η μόνη δυνατότητα να αξιοποιηθούν προς όφελός του η τεχνολογική πρόοδος, οι νέες δυνατότητες από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και τα νέα συστήματα στην οργάνωση της παραγωγής και της διανομής;

4) Εχουμε επιτακτική ανάγκη, το σύνολο των καθοδηγητικών στελεχών να καλλιεργούν την πρωτοβουλία των συντρόφων. Ο απλός επιμερισμός ενός καθηκοντολoγίου παρατείνει την άνευρη λειτουργία των ΚΟΒ, αδυνατίζει ακόμη περισσότερο τα αποθέματα πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας που διαθέτουν οι κομματικές μας δυνάμεις.

5) Βασικό κριτήριο σήμερα για την ανάδειξη των στελεχών και για την αξιολόγηση της δουλιάς των καθοδηγητικών οργάνων θα πρέπει να είναι εκτός των άλλων και η πολιτική ικανότητα στην οικοδόμηση του μετώπου, η συμβολή στην ανάπτυξη συνολικά της πολιτικής και ιδεολογικής δουλιάς ολόκληρου του Κόμματος.

Ολα τα παραπάνω δε λέγονται με σκοπό την αναπαραγωγή μιας συνηθισμένης γκρίνιας που συχνά συνοδεύει τη «φτώχεια», τα γνωστά προβλήματα δηλαδή που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και σήμερα. Αυτά είναι εν πολλοίς γνωστά και πολυσυζητημένα σε ό,τι αφορά τις γενεσιουργές τους αιτίες. Εκείνο που χρειάζεται είναι να δούμε αν μπορούμε να πάμε καλύτερα και πώς. Δεν έχουμε σήμερα τα περιθώρια να διατηρούμε στη δουλιά μας οτιδήποτε είναι αναποτελεσματικό, οτιδήποτε κουράζει, αποθαρρύνει και απογοητεύει. Είναι για μας απαραίτητο να κοιτάμε κατάματα τα προβλήματα χωρίς διάθεση να τα υποτιμήσουμε, να τα δικαιολογούμε εύκολα ή να αποφεύγουμε να αναλάβουμε και τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας. Ο ταξικός αντίπαλος δε χαίρεται όταν βλέπει να αναγνωρίζουμε ότι έχουμε δυσκολίες στην οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης, όταν μας βλέπει να αναγνωρίζουμε ότι έχουμε σοβαρές δυσκολίες στην οργανωτική οικοδόμηση ή όταν με γενναιότητα αναγνωρίζουμε ότι η δουλιά μας στη νεολαία δεν είναι όσο πρέπει αναπτυγμένη σε βάθος και πάνω σε στέρεες βάσεις. Ο ταξικός αντίπαλος χαίρεται όταν μας βλέπει σε επανάπαυση, όταν χαϊδεύουμε τα αυτιά μας, όταν είμαστε ευθυνόφοβοι και όταν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά μέτρα.

Το 16ο Συνέδριο του Κόμματος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει αποφασιστικά την παραπέρα πορεία μας. Οι όποιες αδυναμίες, υπάρχουν για να ξεπερνιούνται και εμείς έχουμε την ιστορική πείρα και τη δύναμη της θέλησης για να το κάνουμε. Το επερχόμενο Συνέδριο θα αφήσει, όπως πάντα συμβαίνει, πολλά που θα είναι το ζητούμενο να λυθούν από την επόμενη μέρα. Εχουμε τη γνώση να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και θα το κάνουμε με την ορμή και την επιτυχία που το κάναμε πάντα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

ΚΟΒ Παλ. Φαλήρου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ