Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οι αγρότες και ο παραγωγικός συνεταιρισμός

Το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ γίνεται σε μια περίοδο που τα λαϊκά προβλήματα συνεχώς οξύνονται, τα εθνικά θέματα επιδεινώνονται, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, εκτός του ΚΚΕ, ουσιαστικά συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα με την πολιτική του στέκεται αντιμέτωπο στην καταστροφική πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τη ριζική αλλαγή της πολιτικής, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να βρει τη λύση του. Η συγκρότηση του λαϊκού Μετώπου, που προτείνει το ΚΚΕ, είναι η βασική προϋπόθεση για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Είναι ο μονόδρομος για το λαό και τη χώρα.

Οι αγρότες, στην κυριολεξία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Τα μονοπώλια και η πλουτοκρατία τους αποσπά την παραγωγή σε τιμές απαράδεκτα χαμηλές, ενώ τους δίδει τα εφόδια σε υψηλές τιμές. Ετσι τους οδηγεί στη φτώχεια και τη χρεοκοπία.

Η ΑΤΕ με την Τράπεζα Γης, καθώς και άλλους μηχανισμούς, τους αποσπά τα κτήματα. Ετσι άρχισε η διαδικασία της απόσπασης των χωραφιών από τους αγρότες. Το ΚΚΕ στο 16ο Συνέδριο προτείνει τη δημιουργία του Παραγωγικού Συνεταιρισμού, ώστε οι αγρότες από κοινού να παράγουν, από κοινού να προμηθεύονται τα εφόδιά τους, να κάνουν κοινή επεξεργασία των προϊόντων τους και να κάνουν κοινή διάθεση των προϊόντων.

Για να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, που στην πραγματικότητα θα υποστηρίζει τους αγρότες και θα στρέφεται κατά των εκμεταλλευτών βιομηχάνων και μονοπωλίων, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή λαϊκή εξουσία. Θα πρέπει να έχει προχωρήσει η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

Οι προτάσεις αυτές του ΚΚΕ, όπως είναι επόμενο, δε φθάνουν στο λαό, στους αγρότες από τα ΜΜΕ, γιατί αυτά ενδιαφέρονται κυρίως να προβάλλουν τις απόψεις της ομάδας των Κωστόπουλου - Θεωνά και να αποσιωπούν τις θέσεις του ΚΚΕ.

Προϋποθέσεις απαραίτητες για να προχωρήσουν αυτές οι λύσεις, είναι η δημιουργία αξιόμαχου Κόμματος, καθώς και η δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου. Μόνον έτσι θα επιβληθεί ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός, που δε θα έχει καμιά σχέση με τον χρεοκοπημένο σημερινό Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Σήμερα η ΑΤΕ που αποσπά τα χωράφια των αγροτών αποφεύγει να προκαλέσει το κοινό αίσθημα και προσπαθεί όσο γίνεται με χαμηλότερους τόνους να κάνει τη δουλιά της. Ετσι τους τα ενοικιάζει και πάλι τα χωράφια που τους απέσπασε και στην κοινωνία του χωριού δε γίνεται αντιληπτή η μεταβολή. Είναι προφανής ο φόβος της κυβέρνησης μην ξεσπάσουν διαμαρτυρίες, γι' αυτό συνιστά όσο γίνεται ήπια μεταχείριση για την απόσπαση των χωραφιών. Αργότερα θα προχωρήσει στο μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών.

Οι κομμουνιστές πρέπει να αποκαλύψουν στους αγρότες τα σχέδια της ΑΤΕ, της κυβέρνησης, της ΕΕ που θέλουν να προωθήσουν τους σύγχρονους τσιφλικάδες.


ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Καρδίτσα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες μεθοδεύσεις για ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»(2004-08-05 00:00:00.0)
Ανάγκη η κοινή πάλη αγροτών - εργατών(2002-06-08 00:00:00.0)
Ενάντια στο ξεκλήρισμα(2002-02-23 00:00:00.0)
Αρπάζει και πουλάει το βιος των αγροτών(2000-05-06 00:00:00.0)
Αγωνιστικός σταθμός το Κιλελέρ(1998-02-25 00:00:00.0)
Πραγματικές αποζημιώσεις και έργα υποδομής(1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ