Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμφίβολη η συνέχεια των συνομιλιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι εάν ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προσέλθει στις συνομιλίες, τότε το θέμα θα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ενημερωθεί, αλλά και για να λάβει αποφάσεις.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Νίκαια όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπό ένταξη χωρών με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι η στάση του Ντενκτάς θα θεωρηθεί ως έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε παρατήρηση ότι η Αγκυρα επέτρεψε στον Ντενκτάς να πει όχι στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε πως δεν είναι τόσο βέβαιο ότι η Τουρκία επέτρεψε αυτό στον Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι αυτό θα διαφανεί προσεχώς και δε θα ήταν χρήσιμο αυτή τη στιγμή να σχολιάσει το θέμα περαιτέρω.

Ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι 80% του τουρκικού Τύπου επέκρινε την αποχώρηση του Ντενκτάς από τις συνομιλίες.

Επίσης συμπλήρωσε, εάν έχει την υποστήριξη της Τουρκίας θα θεωρηθεί ότι η Τουρκία παραβαίνει αυτό το οποίο περιλαμβάνει η εταιρική σχέση και θα καταλογιστεί η ευθύνη.

Σε ερώτηση εάν θα αποτελέσει αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη εάν αυτός κληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε καθόλου και επισήμανε ότι το άρθρο 39 δίνει το δικαίωμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ακούσει άτομα τα οποία εκπροσωπούν κάποια σύνολα, όχι όμως κράτος.

Ο Αλβάρο ντε Σότο

Αναχώρησε χτες το πρωί για τη Νέα Υόρκη ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο.

Σε δηλώσεις του ο Α. ντε Σότο είπε ότι οι παράμετροι παρέχουν αρκετό χώρο για διευθέτηση στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης μεταξύ των δυο πλευρών. Οι παράμετροι αυτοί, τόνισε, δεν αλλάζουν. Ο Α. ντε Σότο απέφυγε να απαντήσει κατά πόσον μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες σχετικά με την εταιρική σχέση της Τουρκίας, ο Ντενκτάς θα μεταβάλει την απόφασή του και θα προσέλθει στις συνομιλίες.

Προβλέπεται, πάντως, είπε, στην επόμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, αρχές Γενάρη, για να προετοιμάσει τον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

Η απεργία στα Κατεχόμενα

Συνεχίστηκε χτες για τρίτη μέρα στα Κατεχόμενα η επ' αόριστον απεργία στην οποία κατήλθαν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή από την Τουρκία της δέσμης οικονομικών μέτρων.

Στα κατεχόμενα λιμάνια Αμμοχώστου και Κερύνειας, αρκετά πλοία περιμένουν να εκφορτώσουν εμπορεύματα για να αποπλεύσουν. Από χτες το απόγευμα έχουν σιγήσει τα τηλέφωνα λόγω βλάβης, αλλά και της άρνησης των απεργών να τη διορθώσουν.

Η απεργία είχε αποτέλεσμα και την αναβολή της συζήτησης που θα διεξήγετο χτες στην ψευδοβουλή με θέμα το Κυπριακό. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, σημειώθηκαν χτες επεισόδια μεταξύ «αστυνομικών» και διαδηλωτών. Τα επεισόδια άρχισαν όταν η «αστυνομία» έστησε οδοφράγματα σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει τους απεργούς να συνεχίσουν την πορεία τους προς την ψευδοβουλή.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Αγκυρας και του Ντενκτάς για αποχώρηση από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Προς ματαίωση η αγορά ελικοπτέρων «Μπελ»

Προς ματαίωση οδηγείται η αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων «Μπελ» για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και οι Σοσιαλδημοκράτες τάσσονται εναντίον της αποδέσμευσης των κονδυλίων για την αγορά των ελικοπτέρων, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Το ΑΚΕΛ έχει επιφυλαχτεί για την τελική του τοποθέτηση, ύστερα και από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με τον υπουργό Αμυνας, αλλά έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί τελικά εναντίον της αποδέσμευσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του, αφού άκουσε τα επιχειρήματα του υπουργού Αμυνας απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης. Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να ζητηθούν ξανά προσφορές με προδιαγραφές, οι οποίες θα καθοριστούν από τους αρμοδίους και θα συνάδουν προς τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Ο πρόεδρος του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, τοποθετούμενος αρνητικά, είπε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών, θα πρέπει να επιρριφθούν σε εκείνους, οι οποίοι ως εμπειρογνώμονες είχαν εισηγηθεί την αγορά των ελικοπτέρων «Μπελ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελευταίες προσπάθειες να σωθεί η «παρτίδα»(2003-02-08 00:00:00.0)
Αρχίζουν πάλι οι απευθείας συνομιλίες(2003-01-14 00:00:00.0)
Ξανά εκ του σύνεγγυς συνομιλίες(2002-12-07 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με Κληρίδη - Ντενκτάς(2002-10-03 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις(2002-08-31 00:00:00.0)
Για συνεταιρισμό δύο κρατών κάνουν λόγο οι Τούρκοι(2002-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ