Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΟΘ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υπόθεση του Μετώπου

Αποσπάσματα από την εισήγηση του απερχόμενου καθοδηγητικού οργάνου

«Φτάσαμε ως τη συνδιάσκεψη, μέσα από μια γόνιμη προσυνεδριακή διαδικασία. Τα μέλη της Οργάνωσής μας, μας έχουν εξουσιοδοτήσει να σκύψουμε πιο βαθιά και ολοκληρωμένα στην επεξεργασία της πολιτικής πρότασης του Κόμματος για τη συγκρότηση του Μετώπου», σημείωσε ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνδιάσκεψης, που φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο γραμματέας της ΚΟΘ Χρήστος Κόφφας, που υπογράμμισε ότι «στο δίχρονο που πέρασε η οργάνωση ανέπτυξε πολύμορφη δράση, έδωσε δείγματα πρωτοπόρας δουλιάς, τόσο στη μορφή όσο και σε περιεχόμενο». Και συνέχισε: «Ο απολογισμός της δράσης της ΚΟΘ είναι θετικός, πρέπει όμως να αναμετρηθούμε με τις καθυστερήσεις, ελλείψεις και τις αδυναμίες μας, ώστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον της συσπείρωσης και συμμαχίας δυνάμεων σε περίοδο που εκδηλώνονται διεργασίες στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου».

Στη συνέχεια ο εισηγητής ανέδειξε ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία της Θεσσαλονίκης.

«Ζούμε, σημείωσε, σε μια πόλη στην οποία οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολυσύνθετες. Η τάση για μετατροπή της πόλης σε κέντρο υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου αποσαφηνίζεται. Η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα είναι εμφανής πλέον. Ο μεγάλος όγκος μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπαθεί να επιβιώσει, στηριζόμενος σε φτηνό εργατικό δυναμικό, στην παραοικονομία. Η ανεργία καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα στη δεκαετία '90-'99, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η τάση είναι αυξητική με ποσοστό αύξησης 135,82% και 114,19% αντίστοιχα. Στους άνδρες η ανεργία αυξάνεται αισθητά στις ηλικίες 45-46 ετών (266,46%). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό αύξησης της ανεργίας των γυναικών ηλικίας 25-29 (217,04%). Οι αλλαγές στην κοινωνική διαστρωμάτωση είναι επίσης ραγδαίες με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη μικροαστικών στρωμάτων, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα, όσο και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης. Η πληθυσμιακή σύνθεση στην πόλη και την περιοχή αλλάζει ραγδαία με την είσοδο οικονομικών μεταναστών, παλιννοστούντων και άλλων. Οι ως τώρα μετακινήσεις παλιννοστούντων και αλλοδαπών έφεραν στη Θεσσαλονίκη το 50% των ξένων που ζουν στη χώρα μας. Οι μελλοντικές προοπτικές δείχνουν ότι το ποσοστό των ξένων θα διευρύνεται στην πληθυσμιακή σύνθεση του νομού. Με δεδομένη τη ρευστότητα στη Βαλκανική και ανάλογα με τις εξελίξεις, τα ζητήματα αυτά μπορεί να πάρουν τη μορφή καταιγίδας. Πολλοί μιλούν για Θεσσαλονίκη των 5.000.000 στα επόμενα χρόνια. Η όξυνση της ανεργίας, η σχολική περιθωριοποίηση των παιδιών των μεταναστών, των παλιννοστούντων, η διαφαινόμενη εγκατάσταση των σχολείων σε ορισμένες περιοχές και η εγκληματικότητα θα εντείνουν τα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού, που εκδηλώνονται με επιθετικό τρόπο. Η οξύτητα με την οποία ήρθαν στην επιφάνεια τα ζητήματα της Μηχανιώνας, της Χαλάστρας, της Γαλάτιστας, δείχνουν ότι από τη μεριά μας απαιτείται υψηλό ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο και ετοιμότητα ώστε καθημερινά να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Να εκφράσουμε τη δύσκολη πράξη τον προλεταριακό μας διεθνισμό και αλληλεγγύη, να υπερασπιζόμαστε την εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ξένων και των μειονοτήτων, να διατηρούμε σταθερά ανοιχτό μέτωπο ενάντια και στον εθνικισμό και στον κοσμοπολιτισμό. Η πόλη όμως φάνηκε στη διάρκεια του πολέμου και έδειξαν και οι μετέπειτα εξελίξεις να σταθεροποιείται σαν κέντρο εγκατάστασης και ανάπτυξης πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, βασικό κέντρο πραγματοποίησης διευρυμένων ασκήσεων τύπου Dynamic Mix».

Στον ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αναφέρεται εκτενές απόσπασμα της εισήγησης, που αποκτά ξεχωριστή σημασία για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. «Στην πόλη, υπογραμμίζεται, έχει αυξηθεί η εγκατάσταση διαφόρων "κέντρων", "ινστιτούτων", κινημάτων διαφόρων "μη κυβερνητικών οργανώσεων", διάφορες άλλες υπηρεσίες αναπτύσσονται και η παρουσία των ξένων πρεσβειών αναβαθμίζεται».

Νέα καθήκοντα, αυξημένες απαιτήσεις

«Στο έδαφος της όξυνσης των αντιθέσεων στο κοινωνικό επίπεδο, τονίζεται στην εισήγηση, η ΚΟΘ βρίσκεται μπροστά σε αυξημένες απαιτήσεις. Η ΚΟ, πατώντας στην κατακτημένη πείρα, στο δυναμικό της, μπορεί και πρέπει να επιταχύνει τα βήματα για την ανάπτυξή της, την ιδεολογικοπολιτική θωράκιση των μελών της, την ανάπτυξη των δεσμών με τις μάζες, τη συλλογικότητα, την αυτοπειθαρχία. Οι μάχες που μας περιμένουν, τα μέτωπα που επιβάλλεται να ανοίξουμε στη γραμμή της ρήξης και της αντιπαράθεσης απαιτούν να περάσουμε το θέμα της μαζικής ευαισθησίας στην περιφρούρηση, επαγρύπνησης και της μαζικής αντίδρασης στα φαινόμενα αυταρχισμού και προσπάθειας περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών».

Η εισήγηση του ΝΓ της ΚΟΘ εκτιμά, όπως έδειξε και η τελευταία επιτυχής συνάντηση των Βαλκανικών ΚΚ, κινήσεων και άλλων και η κοινή τους απόφαση για τη Θεσσαλονίκη έδρα της δράσης για την ειρήνη στη Βαλκανική, για το συντονισμό ενάντια στο ΝΑΤΟ, «η ΚΟ επιφορτίζεται αντικειμενικά με πρόσθετα καθήκοντα και ευθύνες. Χάρη στην επίμονη προσπάθεια του Κόμματός μας για συντονισμό κομμουνιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, φιλειρηνικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής και της συμβολής της ΚΟΘ ιδιαίτερα στην περίοδο του πολέμου, ένας δρόμος σημαντικός άνοιξε. Το στέριωμα, η ανάπτυξη αυτού του συντονισμού, απαιτεί από την ΚΟΘ, να λύσει αποφασιστικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ΕΔΥΕΘ, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Σχετικά με την επίθεση στο Κόμμα που κλιμακώνεται με την αξιοποίηση της στάσης πρώην στελεχών του Κόμματος, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μια «επίθεση που εμφανίζει και καινούρια χαρακτηριστικά σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις παλιότερα. Στην αρχή όπως θυμόμαστε ξεκίνησε σαν μια διαφωνία γύρω από την άποψη ότι "δεν επιτρέπεται η άποψη", στη συνέχεια πέρασε στη διαφωνία γύρω από την πολιτική των συμμαχιών, πέρασε στην επίθεση επικεντρώνοντας στην ΚΕ, στο ΠΓ, στη Γραμματέα κ.ο.κ. (στοιχεία της τακτικής του '89), τώρα φαίνεται να περνάμε στα οικονομικά κ.ο.κ. Ξεκαθαρίζεται πλέον ότι πρόκειται για σχεδιασμό που κατευθύνεται από σοβαρά κέντρα. Χωρίς να αποπροσανατολιστούμε από το κύριο, που είναι η παραπέρα ενίσχυση της πολιτικής μας, η καλύτερη απάντηση της δράσης μας, το άνοιγμα μέχρι το Συνέδριο και μετά από αυτό στον κόσμο συζήτησης για τις Θέσεις και εκεί να εξηγούνται και τυχόν απορίες και συγχύσεις γύρω από αυτό το ζήτημα».

Καταλήγοντας η εισήγηση μεταφέρει την αισιοδοξία που πηγάζει από τη δράση της οργάνωσης όλο το προηγούμενο διάστημα και τονίζει: «Είμαστε εδώ χάρη στη δύναμη που μας δίνει η ηρωική ιστορία του Κόμματός μας, η ανεκτίμητη προσφορά του στην εργατική τάξη και το λαό. Τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας. Παραμένει ένα μεγάλο βαρυσήμαντο γεγονός στη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Τόσα και τόσα χρόνια, αντίθετα με τις προφητείες για τη διάλυση και το θάνατο του ΚΚΕ, το Κόμμα μας παρέμεινε όρθιο ζωντανό, μαχητικό πάντα μαζί με το λαό, κόμμα αληθινό πατριωτικό, ασυμβίβαστο με τον ιμπεριαλισμό, μαχητής της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, αταλάντευτα διεθνιστικό. Τίποτε δεν είναι σε θέση να μας αλλάξει στο παραμικρό την ακλόνητη πεποίθηση στη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική ως ιστορική αναγκαιότητα, αλλά και δυνατότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ