Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάμε καλά, αλλά χρειάζεται να πάμε πολύ καλύτερα

Πάμε καλά. Μπορούμε, όμως, και πρέπει να πάμε καλύτερα, γιατί και δυνατότητες υπάρχουν, καθώς η πολιτική του Κόμματος επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα στη ζωή και οι απαιτήσεις και οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Αυτή ήταν η κεντρική εκτίμηση της συνδιάσκεψης της ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πρέβεζα, μέσα σε κλίμα ιδεολογικής - πολιτικής ενότητας και αισιοδοξίας. Μια εκτίμηση, που τεκμηριωνόταν με χεροπιαστά στοιχεία, καθώς στην προηγούμενη περίοδο σημειώθηκαν συγκεκριμένα θετικά βήματα στην αφομοίωση και προβολή της πολιτικής του Κόμματος και, ιδιαίτερα, του άλλου δρόμου ανάπτυξης, ξεδιπλώθηκαν πρωτοβουλίες αγωνιστικής συσπείρωσης στη βάση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων της περιοχής, στις οποίες συμπαρατάχτηκαν και άλλες δυνάμεις και ενισχύθηκε η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της οργάνωσης, ενώ η ΚΝΕ έκανε σοβαρά βήματα ανάπτυξης. Εξίσου συγκεκριμένα, όμως, σημειώθηκαν οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις. Σε σημαντικά μέτωπα, σημείωνε η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής και βρήκε σύμφωνους τους αντιπροσώπους στη συνδιάσκεψη, η παρέμβασή μας παραμένει στάσιμη ή υποχωρεί. Στην αγροτιά είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες και τα οξυμένα προβλήματα. Η δουλιά στα μεσαία στρώματα της πόλης, στους περισσότερους νομούς είναι στάσιμη.

Και δε σημειώθηκαν μόνον οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις, αλλά γινόταν και προσπάθεια, να εντοπιστούν οι αιτίες τους, να χαραχτεί ο δρόμος της αντιμετώπισής τους. Βασική αιτία, υπογράμμιζε η εισήγηση στη συνδιάσκεψη, είναι η λειψή αφομοίωση της γραμμής και της γενικής πολιτικής μας για το μέτωπο, αλλά και οι αδυναμίες στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και συστηματικό έλεγχο της δουλιάς, στην επεξεργασία της τακτικής μας, του περιεχομένου και των αιτημάτων για την κάθε συσπείρωση. Η μη επίμονη δουλιά για τη συγκέντρωση της πείρας, τη γενίκευσή της και η αντίστοιχη συζήτηση στις ΚΟΒ και τα όργανα, όπως και η αδύνατη ιδεολογική δουλιά και η επεξεργασία επιχειρημάτων, για τον ολόπλευρο εξοπλισμό των κομματικών δυνάμεων.

Η οικοδόμηση του Μετώπου

Η αποτελεσματικότερη και εντονότερη προώθηση της πολιτικής των συσπειρώσεων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του ΑΑΔ Μετώπου, αποτέλεσε το κεντρικό ζήτημα της συνδιάσκεψης.

Η καθημερινή δράση μέσα στο λαό, σημείωνε η εισήγηση, η κάθε συσπείρωση που διεκδικεί ένα αίτημα, η κοινή δράση σ' ένα θέμα, δεν ταυτίζεται με τις συσπειρώσεις που επιδιώκουμε στη λογική του μετώπου. Η τακτική υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους. Εχει όμως μια ορισμένη αυτοτέλεια, ανάλογα με τις συνθήκες. Οπωσδήποτε όμως διαμορφώνει προϋποθέσεις, προλειαίνει το έδαφος, για να βαθαίνει τη συνείδηση και να στρέφει πλατιές λαϊκές δυνάμεις, ενάντια στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης, από αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές θέσεις. Είναι μια σύνθετη προσπάθεια. Πρέπει να συνυπολογίζει τις συνθήκες σε κάθε χώρο, ώστε η τακτική μας να έχει αποτέλεσμα. Χρειάζεται από τη μια καλός συνδυασμός πλατιάς προπαγανδιστικής δουλιάς από τις δυνάμεις μας, που να απαντάει στο μονόδρομο της κυβέρνησης και να δίνει την προοπτική, να σκορπίζει τις αυταπάτες, να αξιοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα και τις εξελίξεις, για να αναδείχνει τις βαθύτερες αιτίες και να προβάλλει τη διέξοδο. Από την άλλη να μπολιάσουμε την καθημερινή δράση των εργαζομένων και του μαζικού κινήματος, στο μέτρο του δυνατού, με αιτήματα και στόχους, που δε θα προσφέρουν απλά και μόνο μια προσωρινή λύση και ανακούφιση, αλλά θα αμφισβητούν και θα ξεπερνούν τα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής και θα ολοκληρώνονται με θετικές προτάσεις στη λογική της λαϊκής οικονομίας.

Κι όπως φανέρωσε η συζήτηση, τόσο οι αντικειμενικές δυνατότητες, όσο και περισσότερο οι ανάγκες ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του λαού της περιοχής επιβάλλουν την εφαρμογή αυτής ακριβώς της πολιτικής και τακτικής. Η υπανάπτυξη της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής, μαζί με τις σοβαρές και πολύμορφες συνέπειές της, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφορμή μιας πλατιάς καμπάνιας και ουσιαστικής συζήτησης με το λαό, για τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης και της μοναδικής προς όφελος των εργαζομένων διεξόδου, της λαϊκής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να ξεσκεπάζονται και οι αυταπάτες, που καλλιεργούν αστικές πολιτικές δυνάμεις και αριστερές δήθεν δυνάμεις, που συμπορεύονται μαζί τους, για φιλολαϊκή ανάπτυξη στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής και των «μονόδρομων» της ΟΝΕ και της «παγκοσμιοποίησης». Η ουσιαστική υπεράσπιση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», ως συνεταιριστικής επιχείρησης, αλλά και των διάφορων πτηνοτροφικών και άλλων συνεταιρισμών, όπως και η γενικότερη ανάπτυξη του χειμαζόμενου σήμερα αγροτικού τομέα της περιοχής, ενδιαφέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες και «δένεται» αντικειμενικά με την γενικότερη ανάγκη της δημιουργίας παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα λειτουργούν προς όφελος της φτωχής αγροτιάς και του λαού, στα πλαίσια μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πορείας της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει, ουσιαστικά, με την επέκταση των μεγαλο-καταστημάτων και των παραρτημάτων τους στην περιοχή, όπως και με τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, κλπ.

Δεν αρκεί απλά και μόνο η συμφωνία με τις Θέσεις και, ιδιαίτερα, την πολιτική των συσπειρώσεων, σημείωσε ένας αντιπρόσωπος από την ΚΟ Γιαννίνων. Η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής αυτής βάζει επιτακτικά την ανάγκη της σε μεγαλύτερο βάθος αφομοίωσής της, από το σύνολο των κομματικών και Κνίτικων δυνάμεων, της ενιαιοποίησης των αντιλήψεών μας γι' αυτή. Η συσπείρωση, ακόμη και η απλή συζήτηση, με ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων έχει τους δικούς της κανόνες και απαιτήσεις, σημείωσε ένας άλλος σύντροφος, ενώ ένας τρίτος σημείωσε την ανάγκη της περισσότερο συστηματικής συγκέντρωσης και γενίκευσης των θετικών και αρνητικών εμπειριών από τη μέχρι τώρα δράση της Οργάνωσης.

Η ενίσχυση της ΚΟ

Η επιτακτική ανάγκη της αποφασιστικής, ποσοτικής και ποιοτικής, ενίσχυσης της ΚΟ ήταν το δεύτερο θέμα, που επίσης συγκέντρωσε την προσοχή των αντιπροσώπων και των ομιλητών στη συνδιάσκεψη. Αρκετές ήταν οι κριτικές και αυτοκριτικές τοποθετήσεις, ενώ κοινή για όλους ήταν η εκτίμηση, πως το επίπεδο της καθοδηγητικής δουλιάς αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα λειτουργίας και δράσης των ΚΟΒ.

Είναι θετικό, σημείωνε η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής, ότι συνειδητοποιείται από μεγάλο μέρος του κομματικού δυναμικού η επιτακτική ανάγκη μιας άλλης ποιότητας της κομματικής δουλιάς, για να αντιμετωπίσουμε τη συγκυρία και να οικοδομηθεί το μέτωπο. Συνειδητοποιείται η ανάγκη, να αρθεί το Κόμμα στο επίπεδο των στόχων που βάζουμε. Πώς όμως αυτό θα γίνει συγκεκριμένα, τι πρέπει να αλλάξει, τι αναπροσαρμογές χρειαζόμαστε σε κάθε επίπεδο, τι ακριβώς προβλήματα πρέπει να διορθώσουμε, δεν είναι καλά και σε βάθος ξεκαθαρισμένα. Γεγονός, που δυσκολεύει την αποφασιστική αντιμετώπιση και ξεπέρασμα των αδυναμιών. Βασική αιτία αποτελούν η λειψή σύνδεση και υποταγή της καθημερινής δραστηριότητας στους γενικότερους στόχους του Κόμματος, την αντίθεση και ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Και προχωρώντας παραπέρα σημείωνε, πως η αφομοίωση και δημιουργική εξειδίκευση της πολιτικής του Κόμματος, η αποφασιστική ενίσχυση του προσανατολισμού της δράσης στο χώρο της εργατικής τάξης, του συνδικαλιστικού της κινήματος και της νεολαίας, το δυνάμωμα της ιδεολογικής και πολιτικής δουλιάς, όπως και η καταπολέμηση του πρακτικισμού και της χαλαρότητας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις, για να κάνει η ΚΟ γοργά βήματα στην ανάπτυξή της.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην ΚΝΕ και τις σοβαρές απαιτήσεις συστηματικής και πολύμορφης ιδεολογικής και πολιτικής βοήθειας, που βάζει το θετικό γεγονός της γοργής ανάπτυξής της, μπροστά στην κομματική οργάνωση και, ιδιαίτερα, στα καθοδηγητικά όργανα. Αλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στον «Ριζοσπάστη» και τον «902», την ανάγκη πολύ περισσότερης αξιοποίησής τους, κάνοντας, ταυτόχρονα, συγκεκριμένες προτάσεις, για τη στενότερη σύνδεση των κομματικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τη δουλιά των κομματικών οργανώσεων.

Η συνδιάσκεψη έκλεισε τις εργασίες της το βράδυ της Κυριακής, με την εκλογή των αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή των νέων καθοδηγητικών οργάνων της οργάνωσης περιοχής. Γραμματέας της νέας Επιτροπής Περιοχής εκλέχθηκε ο Θόδωρος Γουλής.

.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ