Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τον πολιτισμό

Αγαπητοί σύντροφοι,

Διάβασα τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Συμφωνώ με το ΑΑΔΜ, όμως χρειάζεται πρώτα ένα γερό ΚΚΕ και όλοι μας να παλέψουμε γι' αυτό. Μα αυτό που ήθελα σύντροφοι, είναι να κάνω μία παρατήρηση όσον αφορά τις Θέσεις. Διαπίστωσα ότι δεν αναφέρονται το θέμα του πολιτισμού.

Γιατί σύντροφοι; Μήπως η εισβολή ξένων πολιτισμών δεν αποτελεί ιμπεριαλιστική επέμβαση; Το αντίθετο θα έλεγα εγώ, γιατί - αν θυμάμαι καλά - ένας Αμερικανός είπε ότι, «για να ελέγξεις ένα λαό δεν έχεις παρά να ελέγξεις τον πολιτισμό του». Να τον τροποποιήσεις δηλαδή, να βάλεις τα δικά σου πολιτιστικά στοιχεία μέσα και να ρίξεις συνθήματα όπως «άλλαξαν τα πράγματα», «άλλα θέλει ο κόσμος τώρα» κλπ. Ο Κώστας Καζάκος, όταν ήταν πρόεδρος της ΠΑΠΟΚ, πριν πολλά χρόνια, είχε πει ότι στη χώρα μας γίνεται εισβολή ξένων πολιτιστικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ολοφάνερα σήμερα. Η μουσική πρώτα - πρώτα με τους άγριους αμερικανικούς ρυθμούς της, που κάνει τους νέους να πηδάνε και να ουρλιάζουν σαν κανίβαλοι. Οι εκατοντάδες ξένες λέξεις, που μας σερβίρουν σαν όρους ή σαν ονομασίες και μας υποχρεώνουν να τις βάλουμε στο λεξιλόγιό μας. Οι ξενόγλωσσες επιγραφές. Τα ξένα φαγητά, τα ξένα ποτά. Ο εύκολος τρόπος ζωής, ο εύκολος πλουτισμός, η αδιαφορία για το τι γίνεται γύρω μας και ιδιαίτερα για την πολιτική μας ζωή. Τα χιλιάδες μπαρ που είναι γεμάτα πρωί, μεσημέρι και βράδυ από νέους και νέες μας. Τα «υπέροχα» σημερινά τραγούδια μας με τον χυδαίο στίχο τους, οι «ωραίες» κινηματογραφικές ταινίες, (ξένες και ντόπιες), με τις απαραίτητες κτηνώδικες σκηνές σεξ, οι τηλεοράσεις με τα κοιμήσικα προγράμματά τους και τέλος τα ναρκωτικά, σύντροφοι. Τα ναρκωτικά. Αυτός είναι ο νέος κόσμος. Η νέα τάξη πραγμάτων που κατασκευάζεται από τους μηχανισμούς της μιας και μοναδικής παγκόσμιας δύναμης. Ποιος θα τα σταματήσει αυτά σύντροφοι αν όχι το ΚΚΕ; Ποιος θα σηκώσει το ανάστημά του και θα πει, φτάνει πια, ως εδώ Ελληνες ξυπνήστε από το λήθαργο, αν όχι το ΚΚΕ;

Το Μάρτη του 1995 η ΠΟΘΑ, με πρόεδρο τον Βασίλη Κολοβό, ξεκίνησε έναν τέτοιον αγώνα. Κάλεσε όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία, έστειλε μια διακήρυξη - κάλεσμα, που αξίζει να παραθέσω μια περικοπή της.

«Σκοπός μας είναι ΝΑ διασώσουμε και ΝΑ αναπτύξουμε τον εθνικό μας πολιτισμό, που κινδυνεύει από την αδίστακτη λογική της εμπορευματοποίησης όλων των ανθρώπινων αξιών. Από τα εθνικά και υπερεθνικά εργοστάσια και τα σούπερ μάρκετ της "τέχνης" και του "πολιτισμού", που προσφέρουν στους "πελάτες" τους, έτοιμα τυλιγμένα στα αστραφτερά σελοφάν, τα "προϊόντα" της σύγχρονης απρόσωπης μαζικής κουλτούρας».

Πάρθηκαν κι άλλες πολλές αποφάσεις. Δεν έγινε, όμως, τίποτα. Το θέμα έκλεισε με μια συγκέντρωση και ομιλία της συντρόφισσας Αλέκας, στην αίθουσα της Βουλής. Το γιατί δεν το ξέρω σύα, είναι ότι το θέμα δεν παίρνει άλλη αναβολή. Η σήψη προχώρησε πολύ. Ο Πολιτισμός μας χάνεται και στη θέση του μπαίνει άλλος. Η νεολαία μας σφιχταγκαλιάζεται από τα πλοκάμια αυτής της ξένης πολιτιστικής Λερναίας Υδρας. Το δημοτικό μας τραγούδι με τους λεβέντικους ρυθμούς του, το έσβησαν, το εξαφάνισαν, σαν να μην υπήρξε ποτέ το ίδιο έγινε και με το λαϊκό μας τραγούδι.

Σύντροφοι. Γνωρίζω ότι το ΚΚΕ έχει πολλά, σοβαρά και δύσκολα προβλήματα. Είναι ανάγκη, όμως, μέσα σ' αυτά να μπει και τούτο το θέμα τώρα. Και σ' αυτό το Συνέδριο να παρθεί απόφαση ότι το ΚΚΕ θα μπει μπροστά, για να αρχίσει μια πάλη, έναν αγώνα, για τη διάσωση του εθνικού μας Πολιτισμού και τη διάδοσή του στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Αν νομίζετε ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος είμαι στη διάθεσή σας.

Ευχαριστώ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ

Μουσικοσυνθέτης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ