Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πρώτο πιάτο» η ισοπέδωση των προνοιακών επιδομάτων

Η «ατελείωτη λίστα» των αντιλαϊκών παρεμβάσεων περιλαμβάνει δεκάδες μέτρα με τα οποία καταργείται ό,τι είχε απομείνει από επιδόματα που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, με το νέο κύκλο κλιμάκωσης να ξεκινά από το 2018, με αιχμή τα προνοιακά επιδόματα.

Με το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» για το 2018 να υπολογίζεται μέχρι 0,3% του ΑΕΠ ή πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σε αυτό το επίπεδο, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από τη νέα χρονιά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια και κατάργηση των τελευταίων φοροελαφρύνσεων για δαπάνες διαβίωσης.
  • Καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας κατά επιπλέον 58 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του επιδόματος ανεργίας γα τους νεοεισερχόμενους στη «αγορά εργασίας». Μάλιστα, προβλέπουν «εξοικονομήσεις» 1,5 εκατ. ευρώ ήδη από το 2017 και ακόμη 2 εκατ. από το 2018.
  • Κατάργηση των παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» με «εξοικονομήσεις» 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.
  • «Μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας. Προβλέπεται νέα νομοθεσία, σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων, και όπως αναφέρεται η εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2018.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι το το τέλος του 2019

Επιπλέον προβλέπεται ο «εξορθολογισμός» των δημοσιονομικών δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναθεώρηση των δαπανών» θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Επιπλέον, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021 θα θέτει πλαφόν και στο συνολικό ύψος των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, προβλέπεται καθεστώς «μόνιμης κινητικότητας», αναθεώρηση του συστήματος «αξιολόγησης της απόδοσης», παρεμβάσεις στα «ειδικά μισθολόγια», καθώς επίσης και η επιβολή πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης, με κατεύθυνση την πτωτική πορεία των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Ακόμη προβλέπεται «εξορθολογισμός» των κινήτρων απόδοσης στο δημόσιο τομέα, ύψους 33 εκατ. ευρώ το 2018.

Νέοι «κόφτες» και στην Υγεία

Χαρακτηριστικές είναι και οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου στα ζητήματα της Υγείας:

-- Στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», έρχεται νέα περικοπή 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και στη μείωση των ανώτερων ορίων του «claw back». Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», πετσοκόβει ακόμα περισσότερο την ιατρική περίθαλψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών!

-- Παράλληλα, προβλέπεται η λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων, ώστε τα ποσά που αποζημιώνονται για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλα, να μειωθούν τουλάχιστον 30% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβαρύνοντας αντίστοιχα τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού.

-- Ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης που φέρνει παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, όπως και η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...) για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ