Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στον Ασπρόπυργο
Στον Ασπρόπυργο
Πετυχημένη ήταν για ακόμη μια χρονιά η εκδήλωση που αφιερώθηκε από την ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ στην 9η Μάη 1945, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την Κυριακή 7 Απρίλη, στην πλατεία Γενοκτονίας Ποντίων στην Γκορυτσά Ασπροπύργου.

Για τους κατοίκους της περιοχής, που στην πλειοψηφία τους είναι Πόντιοι που έζησαν στη Σοβιετική Ενωση και ήρθαν στη χώρα μας μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, αυτή η μέρα είναι μια σημαντική επέτειος, που συμβολίζει τον μεγάλο πόλεμο του Σοβιετικού λαού κατά του φασισμού. Μια ιστορία που είναι και δικιά τους, γιατί μεγάλο κομμάτι των Ποντίων έδωσε ακόμα και τη ζωή του για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας απέναντι στο φασισμό.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, πέρα από τα διδάγματα που άφησε το ίδιο το περιεχόμενό της, ζωντάνεψε παράλληλα στον κόσμο αυτό αναμνήσεις από τη ζωή του στην ΕΣΣΔ. Στη συνείδησή του άλλωστε επιβιώνει ακόμα η ανωτερότητα του σοσιαλισμού, που κατά την οικοδόμησή του είχε ικανοποιήσει βασικές ανάγκες, συγκριτικά με τη σημερινή κατάσταση, που ο καπιταλισμός τούς έχει φέρει σε καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας και χωρίς πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία, τον αθλητισμό - πολιτισμό.

Αυτές οι πλευρές αναδείχθηκαν στην εκδήλωση τόσο από την έκθεση που υπήρχε στο χώρο, όσο και από την ομιλία του Χρήστου Τσοκάνη, στελέχους του ΚΚΕ, στο άνοιγμα της εκδήλωσης.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου μέσα από ιστορικά στοιχεία παρουσίασε όλη την εξέλιξη, τα συμπεράσματα και τον χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τη μεγάλη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τις θυσίες του Σοβιετικού λαού. Ξεχωριστή και συγκινητική αναφορά έκανε στους Ελληνες της ΕΣΣΔ, που συμμετείχαν ηρωικά στην αντιφασιστική πάλη, τόσο στη γραμμή του μετώπου, όσο και στα μετόπισθεν.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν το αφιέρωμα σε σοβιετικά τραγούδια από την Ευγενία Παναγιωτοπούλου, που έκλεισε με τους συγκεντρωμένους να υψώνουν τις γροθιές τους, συγκινημένοι για το μεγαλείο της Αντιφασιστικής Πάλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση λουλουδιών της ΚΟΒ Ασπροπύργου στο μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων, στη μνήμη του Σοβιετικού λαού και των Ελλήνων που έπεσαν στην πάλη για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας.

Στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα, η εκδήλωση της ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Στην εκδήλωση ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, έκανε ομιλία με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννάει τον φασισμό, μαζί με κρίση, πόλεμο και αντικομμουνισμό». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η εργατική τάξη, ο λαός μας, έχει κάθε συμφέρον να διδαχθεί την Ιστορία. Να μην επαναλάβει λάθη. Να συνδέσει την πάλη του με τη διεκδίκηση της εξουσίας, την ανατροπή αυτών που στην ειρήνη τον εκμεταλλεύονται και στον πόλεμο τον χρησιμοποιούν σαν κρέας για τα κανόνια. Γιατί, όπως είπε, «Ελευθερία, λαϊκά δικαιώματα, ειρήνη, χτύπημα του φασισμού, σημαίνουν ανατροπή του καπιταλισμού». Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα βασισμένο σε αποσπάσματα από το έργο του Μ. Πλωρίτη «Διάλογοι Μπρεχτ - Χίτλερ». Επίσης προβλήθηκε βίντεο, αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ