Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Κριτική στο νέο μνημόνιο από τη σκοπιά του κεφαλαίου

Κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ταχεία καπιταλιστική ανάκαμψη άσκησε, για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς, προτάσσοντας το δικό του «εθνικό σχέδιο» αντιλαϊκών μέτρων ως ευνοϊκότερο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έκανε ξανά λόγο για ένα νέο μνημόνιο, «με εξαιρετικά επαχθείς όρους που δεσμεύει τη χώρα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και μάλιστα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», με προφανή έγνοια τις δυνατότητες φτηνής χρηματοδότησης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ χαρακτήρισε «ψεύδος και αυταπάτη» το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μετά την «αξιολόγηση» η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει... τη στοιχειώδη ιδεολογική συνέπεια «για να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται» το κεφάλαιο. Ο ίδιος υποσχέθηκε, ξανά, στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα φέρει ένα «άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, για να αναπνεύσουν πολίτες και επιχειρήσεις, με στοχευμένη μείωση των δαπανών του κράτους εκεί που είναι απαραίτητη, με σημαντικές αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη».

Στο δικό της ρόλο, και πάνω - κάτω στο ίδιο μοτίβο αγωνίας για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εστιάζοντας στα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, έλεγε χτες ότι «το διαρκές μνημόνιο Τσίπρα δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερους όρους. Γιατί πέρα από τα νέα επώδυνα μέτρα, που επεκτείνονται έως το 2020, επιβάλλει δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Οι όροι αυτοί υπονομεύουν την προοπτική της ανάπτυξης και διαιωνίζουν τη λιτότητα».

Από το Ποτάμι σχολίαζαν ότι «το κείμενο του νέου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είδε το φως της δημοσιότητας, πέραν των γνωστών βαρών περιλαμβάνει και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες» και ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την πραγματική οικονομία δεν έχουν αντίμετρα, αλλά μόνο νέα μέτρα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org