Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στην επιφάνεια οι προβληματισμοί του κεφαλαίου για το Brexit

Με τα μονοπώλια στην εξουσία, οι λαοί θα υποφέρουν το ίδιο είτε εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία - απάντηση στην όλη φιλολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ΕΕ με το Brexit.

Θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν «Οι θεσμικές εξελίξεις σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας σχετικά με τις διαδικασίες του Brexit τα μέλη της Επιτροπής, μίλησε καθαρά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και συγκεκριμένα των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Εντόπισε πως το κύριο «προβληματικό σημείο» της «εξόδου» είναι «οι Βρετανοί τουρίστες, που είναι από τις μεγαλύτερες εθνικές ομάδες που επισκέπτονται τη χώρα μας», ενώ απαντώντας στις ...ανησυχίες της ΝΔ σχετικά με το μέλλον των Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν έδρα το Λονδίνο, εκτίμησε ότι «στη ναυτιλία μπορεί να έχουμε και θετική επίδραση εάν η ισοτιμία της λίρας είναι θετική για το ευρώ». Σημείωσε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο του υπουργείου Εξωτερικών έχει συσταθεί διυπουργική Επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, που θα «εξετάσει τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στην ελληνική οικονομία και την προβολή των ειδικών συμφερόντων που πρέπει να προβληθούν» κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποχώρησης.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη λαϊκή ευημερία

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σ. Ζαριανόπουλος, σχολιάζοντας τόσο το Brexit, όσο και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, σημείωσε ότι πρόκειται για «αντιπαράθεση δυνάμεων του κεφαλαίου διαφορετικών μερίδων, που προσδοκούν σε καλύτερες μπίζνες» εντός ή εκτός ΕΕ και πως «το ζήτημα για τους λαούς δεν είναι να επιλέγουν το σφαγέα τους, αλλά να απορρίψουν τον οποιοδήποτε σφαγέα». Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία βρετανικής εφημερίδας που δείχνουν ότι το 2016 αύξησαν την περιουσία τους κατά 14% οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει για το λαό.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα δείξουν πως οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι και ανέφερε τους φόβους του ελληνικού εξαγωγικού κεφαλαίου, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων και των φαρμάκων. Επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει και το θέμα της διατήρησης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Επισήμανε, ακόμα, ότι με αυτές τις εξελίξεις «αποδεικνύεται και ιδιαίτερα μετά από την κρίση του 2008, ότι η ΕΕ και η συνοχή της, όχι μόνο κλονίζεται, αλλά επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ανέκαθεν, ότι η ΕΕ δεν αποτελεί ούτε μόνιμο ούτε σταθερό ούτε συνεκτικό μηχανισμό. Τραντάζεται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ κρατών που εκφράζουν επιχειρηματικούς ομίλους», που συμφωνούν μόνο για «την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής».

«Το ΚΚΕ πρεσβεύει και παλεύει - υπογράμμισε - για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά με ταξικό κίνημα, με κοινωνική συμμαχία και βεβαίως με αυτό το οποίο λείπει από τις άλλες χώρες - και έχουμε τα φαινόμενα Brexit ή φαινόμενα των χτεσινών γαλλικών εκλογών, λαοί χωρίς προσδοκία, χωρίς πολιτική προοπτική - με ισχυρό δηλαδή ΚΚΕ, ενάντια σε κάθε αστικό διαχειριστή, για να ανοίξει και ο δρόμος για την πραγματική λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org