Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Παλαιστίνης

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι πολιτικοί κρατούμενοι

Από πρόσφατη διαμαρτυρία στη Ραμάλα, με την απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι

Copyright 2017 The Associated

Από πρόσφατη διαμαρτυρία στη Ραμάλα, με την απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι
ΡΑΜΑΛΑ.- ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Εντείνονται οι διεργασίες και οι κινήσεις για την πιθανή επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, που έχει σταματήσει από τον Απρίλη του 2014, στο πλαίσιο νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας που φέρεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει και της προγραμματισμένης για τις 22 και 23 του μήνα επίσκεψής του στο Ισραήλ και ενδεχομένως και στη Δυτική Οχθη.

Χτες, βρέθηκε στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και στην πρόταση για την ειρηνική συμβίωση Ισραήλ και Παλαιστίνης, τονίζοντας πως για το Βερολίνο «δεν υπάρχει άλλη λύση από τη λύση των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων». Τόνισε πως πλέον έχει «καταστεί επιτακτικό» να τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι προτάσεις.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε πως αναμένει «σύντομα» να υποδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ στα Παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας πως ο τελευταίος αποδέχτηκε την παλαιστινιακή πρόσκληση. Υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο την περασμένη βδομάδα, του είπε πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του και να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «υπό την αιγίδα του (σ.σ. Αμερικανού Προέδρου) για να οικοδομήσουμε την ειρήνη».

Το ίδιο διάστημα ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τις προχτεσινοβραδινές δηλώσεις του τελευταίου ότι δεν θα επιτρέψει να σιγήσει ο μουεζίνης στην Αν. Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο νέου ισραηλινού νόμου για περιορισμό της μετάδοσης προσευχών από μεγάφωνα τις βραδινές ώρες.

Η αιτία για την αύξηση της έντασης φαίνεται ότι βρίσκεται στις κόντρες μονοπωλίων για το στήσιμο του αγωγού East Med, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, που σχεδιάζεται να μεταφέρει από το 2025 φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, σε Ελλάδα και Ιταλία.

Συνεχίζεται η απεργία πείνας - συμπαράσταση στους πολιτικούς κρατούμενους από τα ναυτεργατικά σωματεία

Κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της υπόλοιπης Δυτικής Οχθης πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα περίπου 1.600 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, που πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 17 Απρίλη, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Ανάμεσά τους είναι και ο Παλαιστίνιος βουλευτής της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, που εκτίει πέντε φορές ισόβια κάθειρξη στις ισραηλινές φυλακές.

Η Παλαιστινιακή Επιτροπή για τις Υποθέσεις των Φυλακισμένων ανακοίνωσε πως πλέον αρκετοί από τους απεργούς πείνας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οξείς πόνους, ζαλάδα, σημαντική απώλεια βάρους, κλείνοντας χτες 23 μέρες απεργίας πείνας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καταδικάζουν τον εγκλεισμό των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «1.500 Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι και για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας.

Καλούμε τα σωματεία, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να δυναμώσουν το κύμα αλληλεγγύης στους χιλιάδες Παλαιστίνιους απεργούς πείνας, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι ως πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ