Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επίδειξη δύναμης

«Και με τα δύο χέρια» δήλωσε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα την επόμενη βδομάδα στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου. Και μην πρωτοτυπώντας, δικαιολόγησε το φανατισμό του για το νέο κόψιμο των συντάξεων και τη μεγαλύτερη φορομπηξία λέγοντας ότι έτσι «σώζει τη χώρα»! Μάλιστα, τα δύο παραπάνω στοιχεία των μέτρων τα χαρακτήρισε «ποιοτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναπαράγοντας - όπως είπε - το χαρακτηρισμό του ΔΝΤ. Ο κυβερνητικός βουλευτής έβαλε και κερασάκι στην τούρτα, κομπάζοντας, με «την τρέλα που έχει μέσα του», ότι αυτές τις δύο μεταρρυθμίσεις «μόνο ο Τσίπρας μπορούσε να τις περάσει...». Αναμάσησε, δηλαδή, όσα είπε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες, περί μειωμένων αντιδράσεων από τους εργαζόμενους. Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν στην πραγματικότητα διαπιστευτήρια και παράλληλα «επίδειξη δύναμης» από την κυβέρνηση σε βάρος του λαού, την οποία μπορεί και πρέπει το εργατικό κίνημα να τσαλακώσει, με επόμενο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη.

Σπρώχνουν το λαό...

Διαβάζουμε από την «Αυγή» τη συνέντευξη ενός μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Γαλλικού ΚΚ, λίγες ώρες πριν τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, όπου το Γαλλικό ΚΚ κάλεσε σε υπερψήφιση του Μακρόν: «Το επείγον είναι να εμποδίσουμε να πάρει το πάνω χέρι στον κρατικό μηχανισμό η άκρα Δεξιά και να καταφέρουμε σοβαρή ήττα στη Μαρίν Λεπέν, για να μην επιτρέψουμε άνοδο του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές (...) Ο Μακρόν (...) αν βασιστούμε στο πρόγραμμά του, θα έχουμε να κάνουμε με μια γενικευμένη φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας, της εργασίας, της βιομηχανίας και με μια καταστροφή του συστήματος κοινωνικής προστασίας μέσω του αναδιανεμητικού συστήματος. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μια μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση εντός της Ευρωζώνης με την προώθηση της "ευρωπαϊκής άμυνας", δηλαδή με την επαναστρατιωτικοποίηση της ηπείρου».

... κάτω από ξένες σημαίες

Στο όνομα της «αποτροπής του ακροδεξιού κινδύνου», το Γαλλικό ΚΚ έριξε «στα δόντια» του Μακρόν ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα, λέγοντάς τους μάλιστα εκ των προτέρων ότι μετά τις εκλογές ετοιμάζεται να τους τσακίσει! Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι με τη στάση του έσπρωξε εργατικά - λαϊκά στρώματα και προς τη Λεπέν, ως ψήφο διαμαρτυρίας, ακριβώς επειδή η πολιτική του Μακρόν είναι αυτή που περιγράφει. Ετσι, με την υιοθέτηση και αναπαραγωγή εκβιαστικών διλημμάτων, πρόσφερε τις καλύτερες υπηρεσίες στη συγκάλυψη του πραγματικού διακυβεύματος των εκλογών, που ήταν με ποια πολιτική και με ποια διάταξη συμμαχιών θα υπηρετηθεί καλύτερα το γενικό συμφέρον της γαλλικής αστικής τάξης στη δεδομένη οικονομική συγκυρία στη Γαλλία, στην ΕΕ και παγκόσμια. Η ταύτιση του λαού με τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, τον θέτει αντικειμενικά κάτω από τις ξένες σημαίες της αστικής τάξης. Μια με τον Σιράκ έναντι του πατρός Λεπέν, μια με τον Ολάντ έναντι του Σαρκοζί, φαίνεται πως το Γαλλικό ΚΚ το 'χει μάθει καλά το μάθημα της ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης...

Με μια «συγγνώμη» «καθάρισε»

«Οφείλουμε κάθε μέρα να ζητάμε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Ενδεχομένως, όλοι ως πολιτικοί, δεν έχουμε ικανοποιήσει τις προσδοκίες του», είπε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, σε τηλεοπτική εκπομπή και συνέχισε: «Οταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, και θα έχουμε μία πλήρη τετραετία, όπου θα έχουμε κάνει αυτά που μπορούμε να κάνουμε, και κρίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε, τότε ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει με τον πιο αυστηρό τρόπο και εμάς, όπως έκανε με τους άλλους. Δώστε μας αυτόν το χρόνο, διότι δύο χρόνια αυτή η κυβέρνηση, συνεχώς, βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής λόγω όλης αυτής της εκκρεμότητας. Τώρα έχουμε δύο χρόνια στα οποία θα κριθεί η αποτελεσματικότητά μας». Η κυβέρνηση προσπαθεί με μια ...«συγγνώμη» να «καθαρίσει» από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε και από τα επόμενα που σχεδιάζει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καλεί το λαό να της δώσει και το χρόνο να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της τετραετίας, καλλιεργώντας εκ νέου προσδοκίες ότι κάτι καλό του επιφυλάσσει για το τέλος. Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Κουρουμπλής πάει να «βάλει πάγο» σε οποιαδήποτε λαϊκή αντίδραση, πέραν αυτής που εκφράζεται μέσα από την κάλπη, και να «αγοράσει» χρόνο ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα που έχουν ανάγκη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και η κερδοφορία τους. Ο τρόπος, πάντως, που το κάνει, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει κανένα όριο πρόκλησης στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να βγάλει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1897 Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις «ανταποκρίθηκαν» στο κάλεσμα της ελληνικής άρχουσας τάξης, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και στην Ελλάδα επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις. Η αποπληρωμή τους επέφερε τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ), με τη μορφή «οικονομικής βοήθειας» από ξένους τραπεζίτες και με σκληρούς πολιτικούς όρους.

1905 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό δράσης στις χώρες της περιοχής.

1923 Ο σοβιετικός διπλωμάτης Β. Βορόφσκι δολοφονείται στη Λοζάνη της Ελβετίας, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου με την Τουρκία.

1940 Αρχίζει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στο δυτικό μέτωπο. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Ολλανδία, Βέλγιο και εν συνεχεία στη Γαλλία. Η Ολλανδία συνθηκολογεί μετά από μόλις 4 μέρες, ενώ το Βέλγιο μετά από 2 βδομάδες.

1940 Στη Μ. Βρετανία παραιτείται η κυβέρνηση Τσάμπερλεν και στη θέση της συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

1943 Εκτελείται στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ. Η μεταξική δικτατορία τον έκλεισε στην Ακροναυπλία το 1937. Οταν οι Γερμανοί του πρότειναν να τον εξαγοράσουν και να σώσει τη ζωή του, εκείνος τους απάντησε: «Πέστε στα κτήνη ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται, μα πεθαίνουν για το Κόμμα τους και το λαό τους».

1944 Εκτελούνται στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 92 κομμουνιστές. Πολλοί ήταν παλιοί εξόριστοι, που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές, και 10 ήταν γυναίκες.

1945 Παρά την άγρια τρομοκρατία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν την Πρωτομαγιά (που μεταφέρθηκε για τις 10 Μάη) με γενική πανελλαδική απεργία, στην οποία κυριαρχούν τα συνθήματα: «Ψωμί, τιμαριθμικό μεροκάματο, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, δημοκρατία». Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο. Στις κερκίδες οι εργάτες σχηματίζουν με τα σώματά τους τα τρία γράμματα: ΚΚΕ.

1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».

1956 Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν δι' απαγχονισμού τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Γενική απεργία στην Κύπρο.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Πίτερ Βάις.

1981 Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

1994 Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας», για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ