Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχλεί το σφυροδρέπανο...

Η Βρετανία έχει πλέον μπει σε ρυθμούς εκστρατείας για τις γενικές εκλογές που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος. Το Εργατικό Κόμμα προσπαθεί να ανακτήσει σε αυτό το πλαίσιο τις ψήφους που έχασε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2010 και του 2015, προβάλλοντας ένα πιο φιλολαϊκό προσωπείο, με προτάσεις παρμένες από τις παλιότερες εποχές σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του συστήματος, με ηγέτη τον «αριστερό» Τζ. Κόρμπιν, μαζί με κάποια νεο-κεϊνσιανά πυροτεχνήματα (Εθνική Επενδυτική Τράπεζα, «φιλολαϊκή ποσοτική χαλάρωση»), που θυμίζουν τα υπόλοιπα προγράμματα της νέας σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, «Podemos», «Σιν Φέιν». Σε αυτήν την κούρσα ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα εξουσίας στη Βρετανία προσπαθούν κάποιοι να μπλέξουν το σφυροδρέπανο. Ορισμένα αστικά μέσα, που στηρίζουν τους Συντηρητικούς, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι υπήρχαν κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο κοντά στην εξέδρα όταν μίλησε το στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, Τζον Μακντόνελ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής και ουσιαστικά υπαρχηγός του κόμματος, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Λονδίνο φέτος.

Ετσι, τον κατηγόρησαν ότι κάνει παρέα με «επικίνδυνα ριζοσπαστικά στοιχεία». Να σημειωθεί ότι η Πρωτομαγιά στη Βρετανία δεν αποτελεί καθιερωμένη επέτειο του συνδικαλιστικού κινήματος και γιορτάζεται κατά τόπους μόνο, όπου λαμβάνεται αντίστοιχη πρωτοβουλία από σωματεία, φορείς και κόμματα. Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Λονδίνου συμμετέχει και πλήθος ξένων Κομμουνιστικών Κόμματων και ομάδων που διατηρούν οργανώσεις στις διαφορές κοινότητες μεταναστών. Μαχητικό μπλοκ είχε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ. Η παρέμβαση των συντηρητικών αστικών ΜΜΕ έδειξε ότι τα σύμβολα της εργατικής πρωτοπορίας προφανώς ενοχλούν και τα «αριστερά» δεκανίκια του συστήματος. Ο ίδιος ο Μακντόνελ, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, τοποθετήθηκε με αντικομμουνισμό και με μια σοσιαλδημοκρατική λογική που οδηγεί το εργατικό κίνημα στην ενσωμάτωση, στην υποταγή στο σύστημα. Συγκεκριμένα, είπε: «Ημουν εκεί να γιορτάσω την Πρωτομαγιά, που είναι εορτασμός της συνεισφοράς που έχουν οι εργαζόμενοι στην οικονομία μας... Κάποιος έσπρωξε τις σημαίες μπροστά και ήμουν έξαλλος μετά και νομίζω ότι οι διοργανωτές αισθάνονταν το ίδιο. Μιλάμε για το Κογκρέσο των Συνδικάτων (TUC). Δεν είναι μια οργάνωση που στηρίζει τέτοια κινήματα. Είναι απαράδεκτο».

Το σφυροδρέπανο και η κόκκινη σημαία, που πριν 72 χρόνια κυμάτισε πάνω στο Ράιχσταγκ, αποτελούν «καρφί στο μάτι» για τους κάθε λογής αστούς.


Κ. Π



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ