Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, τα «επικαιροποιημένα» μνημόνια «ξεχειλίζουν» από παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, για ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η Ενέργεια, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, οι αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνη του 2017 θα συμφωνήσουν για τον κατάλογο με τα «15 - 20 μεγάλα εμβληματικά έργα» για την περίοδο μέχρι το 2020. Πρόκειται για τα μεγάλα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η λεγόμενη «στρατηγική ανάπτυξης» «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα.

Επίσης, προβλέπεται ότι θα προωθηθεί ο νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα», καθώς και το γενικό σχέδιο για τις μεταφορές (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, εναέριες), όπως επίσης και η πλήρης εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για νέες επενδύσεις.

Στις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις αγορές προϊόντων» περιλαμβάνεται και το νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, αφού στο μνημόνιο γίνεται λόγος για το ότι «οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο 4177/2013 αφαιρώντας τους περιορισμούς στο μέγεθος και τον τύπο των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή» και μάλιστα ως ένα «πρώτο βήμα» για την εισαγωγή όσων προβλέπονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, συμφωνήθηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, τη νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων.

Εκχωρείται σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι προς εκποίηση παραγωγικές μονάδες δεν θα έχουν καμιά επιχειρηματική σχέση με τη ΔΕΗ.

Προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.

Ειδικός λογαριασμός για τα πλεονάσματα

Την ίδια ώρα, η συμφωνία προβλέπει ότι το σύνολο των «πλεονασμάτων» της «γενικής κυβέρνησης» θα μεταφέρεται στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας με ημερομηνία - «ορόσημο» το τέλος Οκτώβρη του 2017. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρεται, εντάσσεται στη βελτίωση του κατακερματισμένου συστήματος διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, η τυχόν εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων» συνδέεται με το βαθμό «μόνιμης υπεραπόδοσης των πρωτογενών πλεονασμάτων» και μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Αντίθετα, η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται από το 2020, ενδέχεται να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα πλεονάσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ