Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα για το Σχολείο Μεταναστών

Ολοκληρώθηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του μάρτυρα Φώτη Ανδρεόπουλου, εκπαιδευτικού, εθελοντή καθηγητή στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά (στεγάζεται στο 14ο Γυμνάσιο της παλιάς Κοκκινιάς), που λειτουργεί από το 2006. Ο μάρτυρας, και χτες και προχτές, στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στις πολυάριθμες επιθέσεις χρυσαυγιτών εναντίον των μεταναστών μαθητών του σχολείου. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι μόνο οι μαθητές, στ' αυτιά μας έφταναν πολλά περιστατικά». Καταθέτοντας για τις συστηματικές οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις, επανέλαβε ότι σε μερικές από αυτές οι τραυματισμοί ήταν τόσο σοβαροί που τα θύματα κατέληξαν να νοσηλεύονται καιρό, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών από το Πακιστάν με σιδερολοστούς και τέιζερ.

Κατέθεσε ότι οι μετανάστες ανέφεραν για τους δράστες είτε ότι τους έλεγαν πως είναι Χρυσή Αυγή, είτε ότι φορούσαν μαύρα μπλουζάκια. Μάλιστα, ως κοινό στοιχείο αρκετών επιθέσεων ανέφερε άτομα με μηχανές να χτυπάνε μετανάστες σε ποδήλατο και να φεύγουν οργανωμένα σε ομάδα. Κατέθεσε ότι η αστυνομία, αντί να ψάχνει και να συλλαμβάνει τους δράστες των επιθέσεων, έπιανε τους μετανάστες που πήγαιναν να βοηθήσουν συμπατριώτες τους που είχαν χτυπηθεί από τους χρυσαυγίτες. Οπως είπε, όταν ρώτησε γιατί γίνεται αυτό, η απάντηση από αστυνομικούς στο ΑΤ της Νίκαιας ήταν «για να δούμε αν έχουν χαρτιά»... «Κάποιοι μετανάστες δεν είχαν χαρτιά και φοβούνταν ότι αν κάνουν μήνυση θα έχουν προβλήματα», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης για επιθέσεις που γίνονταν στη Νίκαια, σε κοντινή απόσταση από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, «στην Καισαρείας, νομίζω έτσι λέγεται η οδός, μάλιστα ήταν κοντά στην εφορία και μου έλεγαν ότι φοβούνται να πάνε εκεί...». Και χτες απάντησε για την ομάδα περίπου δέκα ατόμων που χτύπησαν μαθητή του το 2012 έξω από τα Village Ρέντη στη στάση του λεωφορείου. «Ξέραμε ότι εκεί χτυπούσαν (...) Τον πήγα στο νοσοκομείο (...) είχε εξογκώματα στο κεφάλι».

Εκτός από τους βανδαλισμούς και τις ρατσιστικές επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή στο σχολείο των μεταναστών στον Πειραιά, ο μάρτυρας έκανε λόγο και για όσα αβάσιμα έλεγαν χρυσαυγίτες βουλευτές με Ερώτησή τους στη Βουλή, π.χ. ο Γ. Λαγός, σχετικά με... μολυσματικές ασθένειες από μετανάστες που πήγαιναν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Χτες επίσης στη δίκη, ξεκίνησε ο σχολιασμός από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής των καταθέσεων από προηγούμενες συσχετιζόμενες υποθέσεις που εξετάστηκαν από το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ