Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
Αντιλαϊκά μέτρα παλιάς και νέας κοπής, η άλλη όψη της ανάκαμψης για το κεφάλαιο

Από τη χτεσινή παράδοση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018

Eurokinissi

Από τη χτεσινή παράδοση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018
Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που βέβαια θα συμπληρωθεί στη συνέχεια και με αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, ενόψει της διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου για την επόμενη χρονιά, με φόντο μάλιστα και τις εμφανιζόμενες «αρνητικές αποκλίσεις» σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων τα οποία φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια ώρα, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων προχωρούν «χέρι - χέρι» με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας, με «μπούσουλα» την υπερπαραγωγή «πρωτογενών πλεονασμάτων» και με στόχο την «απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου», που μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, όπου, ανεξάρτητα από τις «παραλείψεις» του προσχεδίου, ενσωματώνονται οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι της αντιλαϊκής πολιτικής και των παρεμβάσεων.

Οι βασικές προβλέψεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2018 (186,7 δισ.) θα διαμορφωθεί στο 2,4%, από 1,8% φέτος. Οι νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν σε ποσοστό 12,6% (από 4,3% φέτος), ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, βάσει των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης», όπως αναφέρεται. Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού) αναμένονται στο 20,8% (από 22%), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,4%, οι εξαγωγές κατά 4,7%, οι εισαγωγές κατά 4,4% και ο επίσημος πληθωρισμός κατά 1,1%.

Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Βέβαια, στο προσχέδιο ενσωματώνεται πρώτα απ' όλα το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, ενώ βέβαια θα αρχίσουν να «τρέχουν» και μέτρα όπως η κατάργηση του «μειωμένου» ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, η κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου (1,5%) που ισχύει για την παρακράτηση του φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για τους μισθωτούς και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, κ.ά.

Το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2018 προβλέπεται να απογειωθεί στα 6,67 δισ. ευρώ (3,57% του ΑΕΠ), οριακά υψηλότερα ακόμα και από το στόχο (3,5%), έναντι 3,98 δισ. (2,21% του ΑΕΠ φέτος). Η διόγκωση των πλεονασμάτων υπολογίζεται να φτάσει στα 2,7 δισ. και σε ποσοστό στο 67,6%.

Σε αυτό το πλαίσιο - του διπλασιασμού του στόχου για τα πλεονάσματα - η τυχόν υπεραπόδοση των αντιλαϊκών στόχων για το 2018, εξαιτίας της διόγκωσης των στόχων τους για τα πλεονάσματα, περιορίζεται στα 135 εκατ. ευρώ, από 835 εκατ. της «υπεραπόδοσης» φέτος.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή υπέρβαση του στόχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών», με στόχο βέβαια να «χρυσώσει το χάπι» της κατακρεούργησης των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ κ.ο.κ, όσων δηλαδή έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά και προβλέπονται και στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης». Να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί κύκλοι έχουν κόψει κάθε συζήτηση για τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» με τη μορφή κάποιας ενίσχυσης σε κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, όπως πέρυσι.

Σφαγείο σε συντάξεις - προνοιακά επιδόματα

Οι δαπάνες του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα περικοπούν στα 55,6 δισ. (από 56,1 δισ. φέτος) ή κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, και μάλιστα κατά κύριο λόγο από την κατακρεούργηση των κονδυλίων για «Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία», στα 19,49 δισ. από 20 δισ. φέτος, δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ.

Το ζουμί, ωστόσο, βρίσκεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση και μεταξύ άλλων προβλέπει στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ , «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης»), νέα καρατόμηση, φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., που βέβαια έχει «εξαϋλωθεί» στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης».

Σε νέα ύψη η φοροληστεία

Η συνολική μάζα των κρατικών εσόδων αναμένεται στα 54,4 δισ. (από 53,2 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι άμεσοι φόροι αναμένεται να «αυγατίσουν» πάνω από 400 εκατ., στα 20,8 δισ. ευρώ.

Ειδική βαρύτητα θα έχουν οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, συγκεκριμένα θα φτάσουν σε 27,65 δισ. (από 27,1 δισ. φέτος), με νέα διόγκωση ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 σε περίπου 1 δισ. ευρώ...

Κρατικό χρέος - ΠΔΕ -ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια ώρα, στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται κονδύλι ύψους 1,15 δισ. ευρώ από την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε 6,75 δισ., από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το κρατικό χρέος συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης. Για το 2017 «κλείνει» στα 317,8 δισ. ευρώ (από 314,9 δισ. το 2016), ενώ περαιτέρω διόγκωση στα 327,9 δισ. προβλέπεται για το 2018.

«Προ των πυλών» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την ίδια ώρα, οι εμφανιζόμενες «αποκλίσεις» στα φορολογικά έσοδα φέρνουν στο προσκήνιο και νέα αντιλαϊκά μέτρα, σε συνεννόηση βέβαια με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι «αποκλίσεις» του 2017, σε συνδυασμό και με τις «υπερβάσεις» των στόχων από άλλες κατηγορίες εσόδων, φτάνουν στα 724 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ