Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική Προεδρία της ΕΕ 2014: Διαχείριση αντιλαϊκών στόχων

Η προώθηση των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ για τη θωράκιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τη συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» μέσω νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα κράτη - μέλη θα αποτελέσει τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας θα βρεθεί η «ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα)». Επί της ουσίας, η ελληνική προεδρία θα αναλάβει να συντονίσει και να προωθήσει το σύνολο των φιλομονοπωλιακών πολιτικών της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, τόσο με τη διασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών μέσω και της αξιοποίησης της «δεξαμενής» εκατομμυρίων ανέργων, όσο και με τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφόρας δραστηριοποίησης.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνουν:

  • Την υλοποίηση των αποφάσεων, για τη διατήρηση των πολυετών δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ. Με στόχο την πιστή τήρηση των «μνημονίων διαρκείας» που έχουν θεσπίσει μέσω συμφωνιών των οργάνων της ΕΕ.
  • Την προώθηση της ανάπτυξης και την «καταπολέμηση της ανεργίας». Μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.
  • Την περαιτέρω θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, στο φόντο και των σχεδίων για Τραπεζική Ενωση. Με την προώθηση νέων κανόνων και συνθηκών που ελπίζουν ότι θα εξασφαλίζουν τη «σταθερότητα» του «ευρωοικοδομήματος».
  • Η Θαλάσσια Πολιτική. Στόχος της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών στη λογική του καθορισμού «ευρωπαϊκής ΑΟΖ», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των κρατών - μελών.
  • Την προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της Μετανάστευσης. Με την ενίσχυση τόσο των αστυνομικών και κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, όσο και με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου απέναντι στους μετανάστες.

«Στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι η προώθηση θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτουν ότι λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου θα επιχειρηθεί «να προωθηθούν τους πρώτους τρεις μήνες τα επείγοντα νομοθετήματα, που είναι αναγκαία για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κόστος της ελληνικής προεδρίας θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που θα φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού. Στη διάρκεια της προεδρίας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα 14 άτυπες υπουργικές συναντήσεις, περίπου 110 συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ