Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καθαρή θέση

Το ΚΚΕ, στη συζήτηση στη Βουλή σε σχέση με την κυβερνητική τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, διατύπωσε μια καθαρή θέση. Πρώτο το ΚΚΕ, όχι μόνο κατήγγειλε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση της, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε τον πραγματικό της χαρακτήρα ως γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Ανέδειξε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής οφείλεται ακριβώς στο φασιστικό της χαρακτήρα, στο ρόλο που έχει αναλάβει, ως μαντρόσκυλο του συστήματος ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με βάση όλα αυτά, το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πρέπει να διωχθεί, να διακοπεί η κρατική χρηματοδότησή της και να καταδικαστεί πάνω από όλα από τον ίδιο το λαό.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το ΚΚΕ με το «παρών» που θα ψηφίσει την Τρίτη στην κυβερνητική τροπολογία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής για να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Το γεγονός ότι προς τα εκεί κινούνται τα πράγματα, το «δείχνει» αντικειμενικά η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποσπώντας τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ: σε αυτήν εντάσσεται ο γνωστός «τρομονόμος» (του άρθρου 187Α), με τον οποίο μπορούν να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές πράξεις» εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου. Ταυτόχρονα, πουθενά στην κυβερνητική τροπολογία, ούτε καν στην αιτιολογική της έκθεση, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στη Χρυσή Αυγή, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και θέτει κινδύνους «τσουβαλιάσματος».

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει στις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης. Και αυτό δεν αποτελεί θέμα ηθικής αμφισβήτησης του ενός ή του άλλου κυβερνητικού στελέχους, ούτε βέβαια «φόβου» ή κάποιων «συνδρόμων». Είναι καθαρά θέμα επίγνωσης του ταξικού χαρακτήρα του αστικού κράτους και των αστικών κυβερνήσεων. Ανεξάρτητα από διακηρύξεις, προθέσεις ή και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει στα σχέδιά της στη δεδομένη στιγμή, η αστική τάξη όταν νιώσει να απειλείται υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα ταξικά της συμφέροντα, οδηγείται στην ένταση της κρατικής βίας και καταστολής. Πόσο μάλλον σήμερα, κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δε βλέπει την ενίσχυση της επικίνδυνης φιλολογίας για τα «δύο άκρα», το επιχειρούμενο τσουβάλιασμα ενεργειών από το γιαούρτωμα ως τη δολοφονία, το ξαναζέσταμα της υπόθεσης της «τρομοκρατίας», τις υπουργικές δηλώσεις που κάνουν λόγο για χιλιάδες ανθρώπων που «φλερτάρουν με την τρομοκρατία».

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ δήλωσε πως κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσει «όχι» στην τροπολογία, ωστόσο ψηφίζει «παρών» ακριβώς γιατί πιστεύει ότι πρέπει να διωχθεί η Χρυσή Αυγή και παράλληλα γιατί δε θέλει να επιτρέψει σε κανέναν να διαστρεβλώσει τη θέση του. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιεί να μην τολμήσει κανείς να χρησιμοποιήσει τον «τρομονόμο» ή άλλες επικίνδυνες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οι κομμουνιστές δηλώνουν καθαρά ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην περιφρούρηση των λαϊκών αγώνων ενάντια σε κάθε είδους μηχανισμούς, στην προβολή και την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού να προχωρήσει στη ριζική ανατροπή όταν ο ίδιος το αποφασίσει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ