Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οταν η «Καθημερινή» ασχολείται με το κίνημα...

«Ενας από τους πιο διαδεδομένους μύθους της μεταπολίτευσης ήταν εκείνος των προβοκατόρων στις διαδηλώσεις... για να βγάζουν το κακό όνομα στην Αριστερά ή στο "Κίνημα". Φυσικά αυτός δεν είναι ο μόνος παραλογισμός που με το "λέγε λέγε" της ιδεολογικά κυρίαρχης Αριστεράς επικράτησε στον τόπο. Η "θεωρία των προβοκατόρων", όμως, μετεξελίχθηκε και το κυριότερο άρχισε να χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά. Το πρόβλημα πολλών της Αριστεράς σήμερα δεν μπορεί να εξηγηθεί με πολιτικούς όρους. Οι παραλληλίες με την ακροδεξιά που πολλάκις εμφανίζονται εξηγούνται μόνο ψυχαναλυτικά»... Αυτά έγραψε στη χτεσινή «Καθημερινή» ο Π. Μανδραβέλης.

Μύθος λοιπόν και παραλογισμός κατά τον κύριο δημοσιολόγο οι προβοκάτσιες. Δεν εξηγούνται πολιτικά, αλλά ψυχαναλυτικά... ενώ αυτή η θεωρία τροφοδοτεί με ανάλογες και την ακροδεξιά. Κάνει πως δεν ξέρει, προκειμένου να βγάζει λάδι την οργανωμένη (σε συγκεκριμένες στιγμές που επιλέγει το σύστημα) προβοκατόρικη δράση ενάντια στο κίνημα. Αξιοποιώντας ακροδεξιά μορφώματα και μηχανισμούς όπως των κουκουλοφόρων, μπράβους της νύχτας, χούλιγκαν των γηπέδων κλπ.

Να του θυμίσουμε λοιπόν κάποιες από τις πιο πρόσφατες:

Η απεργία στις 5 Μάη 2010 και η υπόθεση ΜΑΡΦΙΝ

Στις 5 Μάη του 2010 έγινε η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων απεργία και απεργιακή διαδήλωση. Χιλιάδες λαού διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ, από Ομόνοια μέχρι Στύλους Ολυμπίου Διός. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Φτάνει έξω από τη Βουλή 12.30 μ.μ. Εκεί κάθε είδους φασιστοειδή, τάχα αγανακτισμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα του τύπου «Κλέφτες κλέφτες» και «Να καεί η Βουλή...». Προβοκάτορες επιχειρούν (με συνθήματα και χειρονομίες) να παρασύρουν διαδηλωτές. Παρεμβαίνουν ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, βάζουν «φράγμα» στους άθλιους που ήθελαν να πυροδοτήσουν έκτροπα σε βάρος των διαδηλωτών.

Δέκα λεπτά απ' όταν πέρασε και το τελευταίο μπλοκ της πορείας του ΠΑΜΕ, προβοκάτορες ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής, ξεκίνησαν κυνηγητό με τα ΜΑΤ, προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή, ξεκίνησε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Την ίδια στιγμή εντός Βουλής, ο Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ. εξαπέλυε βρώμικη συκοφαντία: «Πρέπει το ΚΚΕ να ξεκαθαρίσει αν ξεκίνησε πάλι αντάρτικο. Το ΠΑΜΕ πριν από λίγο φώναζε "Κάψτε τη Βουλή"». Ετσι έδωσε πρώτος το στίγμα της επεξεργασμένης προβοκατόρικης προπαγάνδας.

Μα δεν τους έφτανε μόνο αυτό. Κείνη τη μέρα ήθελαν και νεκρούς. Ομάδα κουκουλοφόρων που έσπασαν στις 2 μ.μ. την πόρτα της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ στη Σταδίου, μπήκαν κι έβαλαν φωτιά στο κτίριο εγκλωβίζοντας 26 υπαλλήλους. Τρεις έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο «Ριζοσπάστης» τότε δημοσίευσε συγκεκριμένες καταγγελίες που έμειναν αναπάντητες.

Στην απεργιακή κινητοποίηση 20 Οκτώβρη 2011

Στις 20/10/2011 εξελίχτηκε με αφορμή τη δράση προβοκατόρων νέο σχέδιο άγριας και ωμής κρατικής καταστολής. Το έδαφος για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ είχε στρωθεί μεθοδικά, με αναρτήσεις σε ιστολόγια που καλλιεργούσαν πολεμικό κλίμα απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα και καλούσαν σε χτύπημα της συγκέντρωσής του στο Σύνταγμα και της περικύκλωσης της Βουλής. Χαρακτηριστικά, μέρες πριν το «Βήμα» προσπαθούσε ύπουλα να παρουσιάσει την περιφρούρηση της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ ενάντια στα φασιστοειδή, στις 5 Μάη 2010, σαν «προστασία της Βουλής». Αυτό το κατασκευασμένο «επιχείρημα» έγινε κυρίαρχο στις «αναλύσεις» που ακολούθησαν στον αστικό Τύπο, σχετικά με την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Ηταν ωμή και χυδαία προβοκάτσια σε βάρος του, προετοιμάζοντας το χτύπημα που έδωσε αφορμή για καταστολή.

Ανάλογα σχόλια αναπαράγονταν μέχρι και τη μέρα της περικύκλωσης της Βουλής, οπότε η προπαγάνδα φούντωσε, φτιάχνοντας κλίμα για να χτυπηθεί η εργατική διαδήλωση. Σε ραδιοσταθμούς όπως ο «ΣΚΑΪ», ακούγονταν φράσεις τύπου «κόκκινη δύναμη καταστολής». Ακόμα και την ώρα της επίθεσης, ο ραδιοσταθμός «Κόκκινο» αναρωτιόταν αν το Σύνταγμα είναι ιδιοκτησία του ΠΑΜΕ, ό,τι δηλαδή έλεγαν και οι κουκουλοφόροι σαν πρόσχημα για να ξεκινήσουν την επίθεση...

Μπουλούκια κουκουλοφόρων παρακρατικών, συγκεντρωμένα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, ανεβαίνοντας από Σταδίου κι αλλού, επιτέθηκαν ρίχνοντας μολότοφ, βενζίνη και φωτιά πάνω στο πλήθος, πέτρες, κομμάτια μάρμαρο, δυναμιτάκια, κροτίδες, πυροσβεστήρες, καδρόνια, λοστάρια, ό,τι είχαν διαθέσιμο, κραδαίνοντας και γκλομπ και φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες που δεν βρίσκονται στην αγορά, για να διαλύσουν την εργατική διαδήλωση που είχε περικυκλώσει τη Βουλή, ενώ μέσα συζητιόνταν και αποφασίζονταν από την κυβέρνηση νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Και τότε επίσης από το ρεπορτάζ του «Ρ» έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες για περιστατικά που έδειχναν σχέσεις κουκουλοφόρων με δυνάμεις καταστολής. Για παράδειγμα λίγο πριν την ώρα της δολοφονικής επίθεσης στο Σύνταγμα, σε στενό μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου κοντά στο Σύνταγμα, άτομα που φορούσαν αστυνομικές στολές μπήκαν σε στοά. Λίγη ώρα αργότερα βγήκαν από τη στοά φορώντας μαύρες φόρμες και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Επίσης λίγο πριν το χτύπημα, στα Προπύλαια, σχηματισμοί κουκουλοφόρων έπαιρναν οδηγίες από αστυνομικό.

Στη διαδήλωση 12 Φλεβάρη 2012

Ηταν Κυριακή, μέρα που στη Βουλή τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλυκοσυμμαχίας ετοιμάζονταν να ψηφίσουν ένα ακόμη μνημόνιο της λαϊκής χρεοκοπίας. Μια τεράστια λαοθάλασσα διαδηλωτών απλώνονταν από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Η διαδήλωση δέχτηκε άγρια καταστολή όταν διάφοροι μηχανισμοί άρχισαν να πυρπολούν κτίρια. Και τότε ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν. Τι έγινε εκείνο το απόγευμα; Ομάδες κουκουλοφόρων - και ενώ οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής σε βάρος διαδηλωτών συνεχίζονταν - έβαλαν φωτιά σε διάφορα κτίρια. Συνολικά, σημειώθηκαν 35 εμπρησμοί. Στην Ιπποκράτους, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος, τραυματίζοντας δυο πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Προσπάθησαν δε να κλέψουν το όχημα, αρπάζοντας τα κλειδιά, αλλά οι πυροσβέστες τα πήραν πίσω. Το μπαράζ των πυρκαγιών και των καταστροφών σε κτίρια εξελίχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Ηράκλειο. Σχεδόν ταυτόχρονα μπήκαν φωτιές σε δεκάδες κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Την ώρα που φλέγονταν τα κτίρια, ομάδες κουκουλοφόρων είχαν στήσει ακόμα και οδοφράγματα και εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα να σβήσουν τις φωτιές.

Οι φωτιές που έβαλαν σε κτίρια στην Αθήνα, καταστρέφοντας ταυτόχρονα κτίρια και σε άλλες πόλεις, η οργάνωση και εκτέλεση του σχεδίου, η άμεση και σε δευτερόλεπτα εξάπλωση της φωτιάς στα κτίρια έτσι που να δυσκολεύει σημαντικά το σβήσιμό της. Η όλη εξέλιξη ανέδειξε οργάνωση και εκτέλεση σχεδίου καταδρομικών ενεργειών, που έδειχναν καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους, με εκπαίδευση που παραπέμπει σε μηχανισμό για κατασταλτικές ενέργειες σε κατοικημένες περιοχές και με ανάλογο εξοπλισμό, όπως, εμπρηστικό υλικό που αφενός δεν έσβηνε εύκολα αφετέρου έλιωνε μέταλλο, σύμφωνα με την εκτίμηση πυροσβεστών. Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι οργανωμένη προβοκατόρικη δράση ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, τι είναι;

Τότε, μετά τις φωτιές στην Αθήνα, μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο και για προβοκάτσια, ακόμη και κάποιοι αστοί δημοσιολόγοι. Το σχέδιο φαίνεται ότι ήταν έτοιμο από καιρό. Απλά προετοίμαζαν τις λαϊκές συνειδήσεις με την προπαγάνδα περί εμφυλίου, περί χαοτικών καταστάσεων κλπ. η οποία τις προηγούμενες μέρες κυριαρχούσε στα αστικά ΜΜΕ. Να αναφέρουμε επίσης και τον εξής αποκαλυπτικό διάλογο που έγινε στις 13/2/2012 σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, της ΝΕΤ, μεταξύ δημοσιογράφου με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Φωτόπουλο.

-- Δημοσιογράφος: Υπήρχαν προβοκάτορες;

-- Δ. Φωτόπουλος: Πάντα υπάρχουν...

-- Δημοσιογράφος: ...σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.;

-- Δ. Φωτόπουλος: Δεν το γνωρίζω αυτό... Πάντως, η λειτουργία χτες αυτό καταδεικνύει... Και τα πρώτα φυσουνιάσματα δεν ερχόντουσαν από μπροστά, αλλά από πίσω. Δεν ξέραμε από πού μας έρχονταν τα χημικά. Γνωρίζω ότι και από άλλες πηγές, πέραν από τους συναδέλφους μου, χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους υλικά...

Διάλογος άκρως αποκαλυπτικός για το πώς και με ποιους λειτουργούν οι προβοκάτορες κουκουλοφόροι, φέροντας ακόμα και τον αντίστοιχο με τους αστυνομικούς εξοπλισμό.

Δεν τα ξέρει αυτά ο κύριος δημοσιολόγος; Τα ξέρει και πολύ καλά μάλιστα. Αλλά έτσι είναι η αστική δημοσιογραφία. Κατασκευάζει θεωρίες νομίζοντας πως θα συγκαλύψει αυτή την πλευρά της κρατικής κατασταλτικής δράσης ενάντια στο κίνημα. Για μια τακτική που υπάρχει και χρησιμοποιείται από τις κυρίαρχες τάξεις ενάντια στο λαό προκειμένου να τον υποτάσσει με το μαστίγιο, όταν δεν μπορεί το καρότο της χειραγώγησης να τον αντιμετωπίσει, στον ταξικό πόλεμο του κεφαλαίου ενάντιά του.


Θ. Ι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ