Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχεδιάζουν συνταγματική αναθεώρηση στα μέτρα του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις σε συνέδριο του Ιδρύματος Τσάτσου και του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Ebert

Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και παράλληλα για την ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και των αντιδράσεών τους, υποταγή τους στα κελεύσματα της αστικής δημοκρατίας, ακρωτηριασμό των όποιων ριζοσπαστικών διαθέσεων, απεργάζονται οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Με επιπλέον πρόβλεψη ότι η χώρα παραμένει σταθερά ενταγμένη στην ΕΕ κι ο λαός υπάκουος στην αστική «νομιμότητα». Πειθήνιος κι υποταγμένος μπρος στην επιχειρούμενη με διάφορους τρόπους (και με συνταγματική αναθεώρηση) αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, προς ενίσχυση της θέσης των μονοπωλίων ώστε να περάσουν αλώβητα την κρίση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ιδρυμα Τσάτσου) και του γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert («αφοσιωμένο στις θεμελιώδεις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας») για την κρίση, το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του, σε τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι βασικό χαρακτηριστικό του Συντάγματος είναι η οικονομικο-κοινωνική του ιδεολογία. Οτι αποπνέει φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο, προβλέπει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους συνδυασμένη με την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα και τον κρατικό παρεμβατισμό όπου και όσο χρειάζεται στη λογική του Κέυνς. Εξέφρασε ανησυχία γιατί λόγω κρίσης τέτοια χαρακτηριστικά του Συντάγματος απειλούνται με αλλοίωση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ισχυρίστηκε ότι σε όλη την ΕΕ χρειάζεται ένα σύγχρονο δημοκρατικό Σύνταγμα, καθώς παντού έχει αλλοιωθεί η κλασική αντιπροσωπευτική (βλ. αστική) δημοκρατία. Ζήτησε στο αναθεωρούμενο Σύνταγμα να περιλαμβάνονται εγγυήσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ένα κράτος δικαίου. Αίτημα σύμφωνο με τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας περί ύπαρξης «κοινωνικών δικτύων» προς απάλυνση των επιπτώσεων από την ανεργία και τη φτώχεια, και ενδυνάμωσης θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, για να συντηρείται η αυταπάτη σε τμήματα του λαού ότι θα βρει εκεί το δίκιο του.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησε στο Σύνταγμα να κατοχυρώνονται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και το ελάχιστο εγγυημένο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο,τι προβάλλεται ως ζητούμενο συνολικά στην ΕΕ, αυστηρό αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο συν ...θεσμοποίηση των ορίων εξαθλίωσης του λαού για τον οποίο θα προβλέπονται κάποιες ψευτοπαροχές άμβλυνσης καθημερινών δυσκολιών στην επιβίωσή του. Επίσης, ζήτησε κατοχύρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, άρα κατοχύρωση για την αστική τάξη και μέσω του Συντάγματος της συμπόρευσης με τα άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ακόμα, η Τοπική Διοίκηση να αναλάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επίπεδο εισπρακτικό και νομοθετικό, άρα δυνατότητα για δημοτικές και περιφερειακές αρχές να θεσμοθετούν και εισπράττουν νέους φόρους.

Τέλος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, κάλεσε το νέο Σύνταγμα να περιβάλλεται από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Οτι ένα νέο Σύνταγμα εμπεριέχει το συμβολισμό ενός νέου ξεκινήματος, το «κλείσιμο των λογαριασμών» με τον εμφύλιο και τη δικτατορία. Μια «σούπα» δηλαδή (όπως επιχείρησαν και με το ισχύον, και με τα προηγούμενα Συντάγματα) όπου μέσω της περιλάλητης συναίνεσης και της συλλογικής αμνησίας ο λαός ξεχνά τι τον χωρίζει από τους εκμεταλλευτές του, ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά των μονοπωλίων. Υποστήριξε ακόμα ότι ανεξάρτητα από την αναθεώρηση χρειάζεται καλλιέργεια κουλτούρας υπακοής στους νόμους, την πολυδιαφημισμένη νομιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις καθηγητών και νομικών στο Συνέδριο, εκφράστηκαν διαφωνίες για το αν όντως χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση ή απλά εφαρμογή διατάξεων ήδη ψηφισθέντων αλλά μη εφαρμοσθέντων. Για το αν χρειάζεται Συνταγματικό Δικαστήριο που μόνο αυτό θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων και από ποιους θα στελεχώνεται, ή να παραμείνουμε στα ισχύοντα όπου κάθε δικαστήριο μπορεί να το πράξει.

Εκφράστηκαν φόβοι π.χ. ότι αντί για καλύτερη προστασία ατομικών δικαιωμάτων, στην επόμενη (αναθεωρητική) Bουλή, υπό την πίεση ξένων παραγόντων, θα πάμε ακριβώς σε συνταγματοποίηση - νομιμοποίηση των παραβιάσεών τους. Ζητήθηκε να μην υπάρχει η 5ετής υποχρεωτική συνταγματική αδράνεια στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Εκφράστηκαν απόψεις όπως να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που εμποδίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να καταργηθεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Καταγγέλθηκαν ως αντισυνταγματικές πρακτικές η κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (με τις οποίες πέρασαν από τις κυβερνήσεις μια σειρά άγρια αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς καν συζήτηση στο Κοινοβούλιο), όπως και το γεγονός ότι εισάγονται άσχετες διατάξεις σε νομοσχέδια τα οποία ονοματίζονται «πολυνομοσχέδια» ή νομοσχέδια - «σκούπα».

Πρακτικές που αποδεικνύουν, βέβαια, ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, δεν έχουν ενδοιασμούς να «παραβιάσουν» το Σύνταγμα και την περιλάλητη νομιμότητα, αυτή που καλούν το λαό να σέβεται ό,τι κι αν υφίσταται, όποτε είναι να περάσουν, άμεσα και δίχως καμία αντίρρηση, μέτρα που ευνοούν τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ