Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για λύση μέσα στο 2014 μιλά και ο Αναστασιάδης

Δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν ταχύτατα. Με την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ελλάδας προχωρούν σχεδιασμοί με στόχο μια «επίλυση» του Κυπριακού έως το 2014, η οποία θα κλείσει το ζήτημα και θα κινείται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να διαφοροποιήσουν τη στάση τους, ο Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι θέλει να υπάρξει κοινή δήλωση, πριν από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, γιατί όπως υποστηρίζει θέλει από την αρχή να ξέρει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ και να διασφαλίζει, βεβαίως, τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα.

Για λύση μέχρι το Μάρτη του 2014 μιλά και η τουρκική πλευρά, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε παλαιότερες δηλώσεις του, αναφέρει ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Στην ίδια γραμμή, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι υπάρχει επίσης συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας και Αναστασιάδη, που αφορά τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου, μέσω τουρκικών αγωγών. Αντίστοιχες πληροφορίες είχαν δημοσιοποιηθεί και στο παρελθόν, καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο, που αφορά την αξιοποίηση του τουρκικού δικτύου μεταφοράς Ενέργειας, φαίνεται να έχει υποστηρικτές και στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ