Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιφασιστικές πρωτοβουλίες στα σχολεία ενόψει της 28ης Οκτωβρίου

Από την ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ»
Από την ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ»
Αξιόλογες πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με στόχο την ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα και του ρόλου του φασισμού, παίρνουν εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς των γονιών.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου οργανώνουν αντιφασιστική βδομάδα στα σχολεία στις 21 έως 25 Οκτώβρη. Τα σωματεία καλούν τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μια μέρα στην οργάνωση αντιφασιστικού - αντιναζιστικού μαθήματος, αξιοποιώντας διάφορες μορφές όπως: ανάλυση αντιφασιστικών κειμένων και ακολούθως συζήτηση/γραπτή έκθεση των μαθητών, δημιουργία ζωγραφιών ή άλλων έργων τέχνης από τους μαθητές, παρουσίαση αντιφασιστικών τραγουδιών, προβολή αντιφασιστικών ταινιών, αφιερώματα σε αντιφασίστες καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, επισκέψεις σε μνημεία κ.ά. Μάλιστα, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου έστειλε στα σχολεία ένα μεγάλο πακέτο υλικών (προτάσεις κειμένων, τραγουδιών, ταινιών, φωτογραφικό υλικό, μελέτες και ντοκουμέντα) που μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στη Ζάκυνθο, η βδομάδα αυτή θα κορυφωθεί την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην παλιά Νομαρχία, όπου θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα και κείμενα των μαθητών. Αντίστοιχα, στη Χίο, η βδομάδα θα κορυφωθεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με αντιφασιστική εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο του φασισμού και ο διαπαιδαγωγικός ρόλος του δασκάλου στο σχολείο» με ομιλητή τον Αθανάσιο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.

Αντίστοιχες δράσεις προτείνει στα σχολεία και η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία θα συντάξει επίσης σχετικό κείμενο για να διαβαστεί στις σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου, διαθέτει προς τα σχολεία κινηματογραφικές ταινίες και επίσης, μαζί με την Ενωση Γονέων Νίκαιας - Ρέντη καλεί τα σχολεία να οργανώσουν επισκέψεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς στη Μάντρα της Οσίας Ξένης.

Ακόμα, η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες από την 28η Οκτωβρίου και την Εθνική Αντίσταση» στον εκθεσιακό χώρο Πλειάδες. Η έκθεση άνοιξε χτες και έγιναν ομιλίες για το φασισμό, ενώ σήμερα στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθεί στις 7.30 μ.μ. αντιφασιστική κινηματογραφική ταινία.

Επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» διοργανώνει εκδήλωση στις 24 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, με θέμα: «Φασισμός και ναζισμός, παρελθόν και παρόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ