Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόλογη και αναξιόπιστη η κυβέρνηση!

Εναν προς έναν κατέρριψε τους ισχυρισμούς με τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, αλλά και να συγκαλύψει το μείζον πρόβλημα των συνεπειών από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου με τη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παρέμβασή της στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Η Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε τις προτάσεις του Κόμματος για το τι μπορεί, έστω και τώρα, να γίνει και στηλίτευσε δριμύτατα την κυβερνητική πολιτική, θέτοντας μάλιστα και θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

«Δε σας πιστεύουμε», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα αρχίζοντας την ομιλία της, απαντώντας στην ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, συμπληρώνοντας ότι καταρχήν η κυβέρνηση ψευδεπίγραφα ξεκινά από τη θέση ότι δε συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη σημασία του προβλήματος και στη φαινομενικά ψύχραιμη στάση της κυβέρνησης. «Προς τι αυτή η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία, η αλαζονεία, θα έλεγα, απέναντι σε ένα έγκλημα που δεν έγινε μόνο εναντίον ενός λαού, αλλά είχε θύματα, θα έλεγα, ανάμεσα στους θύτες;», αναρωτήθηκε τονίζοντας πως «οι επιστήμονες συμφωνούν σε ένα πράγμα. Οτι οι συνέπειες είναι σοβαρές, σε βάθος χρόνου και δεν αφορούν μόνον τη λευχαιμία».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι σκόπιμα δημιουργεί σύγχυση σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο δήθεν γνώρισε για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου... «Υπήρχαν καταγγελίες και οι απαντήσεις σας ήταν καθησυχαστικές», τόνισε. Μάλιστα σχολίασε τις σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ το 1999 θέτοντας το ερώτημα: «Στις 26 Απρίλη 1999, το ΚΚΕ επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος είχε; Από κάπου πήρε τα στοιχεία».

Καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε μόνο όταν υπήρξε η έκθεση του ΟΗΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως «πριν την έκθεση αυτή του ΟΗΕ υπάρχει η έκθεση της "Φόκους", το Σεπτέμβρη του 1999, που βάζει ζήτημα για τη Νότια Σερβία, όπως και το ΚΚΕ, για το Κόσσοβο. Από την πρώτη στιγμή έγινε λόγος για τη χρήση επικίνδυνων όπλων, που μας αφορούσαν, ανεξάρτητα αν είχαμε τότε δυνάμεις επιτόπου, γιατί συμμετοχή εγκληματική είχαμε. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν ξέρατε. Οφείλατε να ξέρετε πού βάζατε την υπογραφή σας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα με πλήρη συμμετοχή, δεν ξέρει τι όπλα χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ στους πολέμους. Στο ΝΑΤΟ συμμετέχετε πριν από όλα με πολιτική απόφαση και συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα εξυπηρετείτε με τη συμμετοχή σας, αρά δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν ξέρετε».

Η Αλέκα Παπαρήγα, έθεσε ευθέως στον υπουργό Εθνικής Αμυνας θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης σημειώνοντας: «Για να το ξεκαθαρίσουμε, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να δώσουμε δυστυχώς βάση σε όσα μας λέτε. Πολύ περισσότερο που αναφέρετε ότι η χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων γίνεται από τη 10ετία του '80, σε ασκήσεις. Επιπλέον έχουμε διαβεβαιώσεις ότι έπεσαν βλήματα στο Αιγαίο και δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Γιατί να σας πιστέψουμε, τη στιγμή που επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά υπάρχουν βραδυφλεγείς βόμβες μέσα στη θάλασσα».

Αναφορικά με την επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «οι επιστήμονες μας χρειάζονται. Θα έχουν και διαφωνίες μεταξύ τους, διαφωνίες λογικές. Ομως ξέρουμε ότι τα πολιτικά προβλήματα δε λύνονται αποκλειστικά και μονό έτσι. Θα επιστρατεύσεις βέβαια και την επιστημονική γνώση. Επομένως εδώ υπάρχουν και οι πολιτικές σκοπιμότητες. Οκτώ χώρες έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα! Μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα».

«Εμείς θεωρούμε - συνέχισε - ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη. Πρόκειται για την πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία - γιατί υπάρχουν και άλλες - όσον άφορα το ρόλο της κυβέρνησης και θα πω, δυστυχώς, συνολικά της Ελλάδας, σε έναν τέτοιο πόλεμο που συνεχίζεται με άλλα μέσα. Αν θέλετε, αυτό που θα μπορούσε να σας δώσει μερική άφεση αμαρτιών είναι το να επιστρέψει η ελληνική δύναμη και από τη Βοσνία και από το Κόσσοβο και να μην ξαναπάει. Διότι δεν είναι δύναμη ειρήνης. Είναι δύναμη κατοχής. Από εκεί και πέρα εμείς απαιτούμε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, όχι εφάπαξ. Γιατί μπορεί οι εργαστηριακοί έλεγχοι να δείξουν ότι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα λευχαιμίας. Είναι πολύπλευρα τα προβλήματα και πρέπει να υπάρχει συνεχής εξέταση. Επιπλέον η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει να αποζημιωθεί η Γιουγκοσλαβία για ό,τι έπαθε και για λόγους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, αλλά και για λόγους ελληνικής συνυπευθυνότητας».

Συνεχίζοντας η Αλέκα Παπαρήγα απαίτησε να καταστραφούν τα πυρηνικά που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη βάση του Αραξου. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι εδώ τίθεται πρόβλημα ζωής, υγείας του ελληνικού λαού για τις σημερινές και επόμενες γενιές. Και κατέληξε λέγοντας: «Παρακολουθούμε με προσοχή όλες τις επιστημονικές έρευνες, ξέρουμε όμως ότι η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει το ζήτημα. Συμπεριφέρεστε νηφάλια, ως πραγματικοί ένοχοι!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ