Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο Ευρωστρατός έχει ίδιους στόχους με το ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού ως αντίδοτου στο ΝΑΤΟ και τη σύνδεση του πολέμου με την κοινωνικοπολιτική πολιτική. Ο διάλογος αυτός έχει ως εξής:

Α. ΘΕΡΜΟΣ:Κυρία Παπαρήγα δύο ερωτήματα θέλω. Εάν προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε δημιουργία δικών της στρατευμάτων πού θα είναι ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ;

Και ένα δεύτερο, κάνατε προηγουμένως λόγο για το συσχετισμό της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής με τον πόλεμο. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες εξηγήσεις, να το αναλύσετε δηλαδή περισσότερο;

- Τώρα και η ιστορία μάς βεβαιώνει, γιατί έγινε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, γιατί έγινε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και έχουν δημοσιευτεί και πάρα πολλά, μόνο που δημοσιεύονται 50 χρόνια μετά.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι Αμερικανοί επιχειρηματίες με τους Γερμανούς δεν έπαψαν να έχουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε τα επίσημα ντοκουμέντα.

Αλλά πάμε συγκεκριμένα στα Βαλκάνια. Πότε άνοιξε ο δρόμος των επενδύσεων; Οταν άρχισε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μετά τον πόλεμο της Βοσνίας. Πότε έγιναν οι περισσότερες επενδύσεις; Μετά τη λήξη του πολέμου.

Δηλαδή, έχεις μία περίπτωση, γίνεται ο πόλεμος για να απελευθερωθεί το έδαφος να γίνουν οι ξένες επενδύσεις ή αν θέλετε οι όποιες συμφωνίες που κλείνονται, κλείνονται με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Είμαστε και εμείς και οι περισσότεροι υπέρ της εξομάλυνσης και της διευθέτησης των όποιων, των υπαρκτών διαφορών, των πραγματικών και όχι των διογκωμένων με την Τουρκία.

Με το ίδιο μάτι βλέπουν τα πράγματα οι επιχειρηματίες; Οι επιχειρηματίες αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορούν να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία και οι Τούρκοι να έρχονται εδώ. Δεν τους ενδιαφέρει τώρα ούτε αν η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ούτε τίποτα. Θέλουν να κουκουλώσουν τα προβλήματα, για να πηγαίνουν τα κεφάλαιά τους ελεύθερα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει την Τουρκία μέλος ή υπό σύνδεση, για να λύσει τέτοια ζητήματα. Τώρα όλα τα άλλα αν πεινάνε οι Τούρκοι, αν δολοφονούνται κρατούμενοι και μη κρατούμενοι σκασίλα τους μεγάλη. Οταν πιέζονται, λένε στην Τουρκία, κάλυψε λίγο το ζήτημα να μην είμαστε και εντελώς εκτεθειμένοι.

Δηλαδή, ο πόλεμος έχει σχέση με τη διακίνηση κεφαλαίων. Δεν υπάρχει πόλεμος, μάλλον συμφωνία ειρήνης - να την πω έτσι -που δε συνοδεύτηκε με επενδύσεις κεφαλαίων. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα.

Ενδεικτικό ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσουν τις Συνθήκες του Οσλο, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο Ισραήλ. Ενώ έγινε Συμφωνία στο Οσλο, και υποτίθεται θα υπήρχε μια υποτυπώδης αυτονομία στους Παλαιστίνιους, δεν έγιναν επενδύσεις εκεί. Και δεν είναι ότι δεν έγιναν επενδύσεις στην Παλαιστίνη γιατί δεν ήταν πρόσφορο έδαφος, αλλά γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί κι αυτή η Συμφωνία.

Και βέβαια άμα καταφέρουν και περάσει η γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, τότε θα πάνε να κάνουν επενδύσεις. Αλλά δεν πρόκειται να επωφεληθεί ο λαός. Δηλαδή κάθε στρατιωτική επιχείρηση έχει σχέση μ' αυτό το ζήτημα.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καταδικασμένη να συμμαχεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η μια να βλέπει την άλλη σαν ανταγωνιστή. Είναι καταδικασμένες...

Και εδώ έχουμε φτάσει στο εξής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να έχει το δικό της στρατό για να μπορεί να βγάζει περισσότερα κέρδη από τις επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη μεριά καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί, πρέπει να μη φύγουν και τα αμερικάνικα στρατεύματα, έχει ανάγκη και τη βοήθεια και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λοιπόν, ο Ευρωστρατός, η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, ποιο στόχο έχει; Εχει τους ίδιους ιδεολογικούς και πολιτικούς στόχους που έχει το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Και για να ολοκληρώσω έλεγε χαρακτηριστικά ένας συνταξιούχος Στρατηγός προχτές, ότι παλιότερα λέει η απειλή ήταν κόκκινη, δηλαδή το σοσιαλιστικό σύστημα. Σήμερα, λέει, όταν θέλουν να μιλήσουν για απειλή όλοι και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι κλπ. βάζουν ένα γκρίζο χρώμα. Είναι οι λαοί. Και τότε ήταν οι λαοί, αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα είναι όλοι οι λαοί.

Μ' αυτή την έννοια ο Ευρωστρατός θα υπηρετεί τον ίδιο στόχο. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει ότι όλες της οι δυνάμεις θα είναι ενταγμένες στο ΝΑΤΟ. Και όταν θα τις πάρει δε θα αλλάξει πολιτική. Αν αποφασίσει να τις πάρει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ