Ο εξάχρονος Ιρακινός Ριάντ Χουσεΐν συνήθιζε πριν λίγα χρόνια να παίζει δίπλα στα απομεινάρια ιρακινών αρμάτων μάχης, που είχαν πληγεί από βλήματα εμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν ρίξει αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη. Σήμερα, ο εξάχρονος Ιρακινός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βαγδάτης υποφέροντας από λευχαιμία. Είναι, έναν μόνο από τα δεκάδες χιλιάδες παιδάκια του Ιράκ που δεν πρόλαβαν ή δε θα προλάβουν να ζήσουν τη μεταβατική περίοδο της εφηβείας. Ομως, η βάρβαρη περιπέτεια που ζει ο Ριάντ Χουσεΐν όπως και άλλα ανήλικα θύματα της φονικής «καταιγίδας του Κόλπου», δεν έχει αιτίες «επιστημονικά εξηγήσιμες» (κατά την εκδοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον). Ούτε χρειάζεται «υστερικός συναισθηματισμός» (κατά την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ)...
Γι' αυτό και χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, πιθανός οπαδός της παρούσας υποκριτικής «επιστημονο - λαγνείας», καθησύχασε όλους πως «δεν υπάρχουν επιστημονικές μαρτυρίες και στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η έκθεση ατόμων σε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σημαίνει πως θα αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους». Παρ' όλα αυτά, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έριξε τόπο στην οργή του «επιστήμονα» και ανακοίνωσε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, που είναι «ευαίσθητο» στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει «αίφνης» από το λεγόμενο σύνδρομο των Βαλκανίων, έχει καταστρώσει σχέδιο δράσης, αλλά και μία νέα επιτροπή για τη διενέργεια μιας «συντονισμένης» περαιτέρω μελέτης των επιπτώσεων από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου.
«Εχουμε την πεποίθηση πως υπάρχει μικρός κίνδυνος από τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά δεν είμαστε αυτάρεσκοι», είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Τζορζ Ρόμπερτσον.
Την ίδια περίπου ώρα σε σύνοδο της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης στη Βαυαρία, ο «χτεσινός» ΓΓ του ΝΑΤΟ που είχε το πρόσταγμα για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999, Χαβιέ Σολάνα, έκανε κάθε πικραμένο να γελάσει όταν, με τη σημερινή ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΕ για την πολιτική και την ασφάλεια, ζήτησε τη... διενέργεια σχετικής έρευνας! Οπως είπε:«Είναι σημαντική η διεξαγωγή έρευνας γιατί πολλές χώρες μη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, ώστε όλα τα γεγονότα να τεθούν στο τραπέζι. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα...».
Από το Ιράκ στο Βέλγιο και δη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φαίνεται πως η απόσταση είναι το λιγότερο «γεωγραφική»...
Με επιθυμία «επιστημονικής μελέτης» πάνω σε έκθεση «ιατροδικαστή» για την εκτόνωση των αντιδράσεων και εφησυχασμό της κοινής γνώμης, μοιάζει η παρούσα αντίδραση του ΝΑΤΟ, το πολιτικό συμβούλιο του οποίου (και δη οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας) είχε μόλις προχτές απορρίψει το ιταλικό αίτημα για έστω και προσωρινό μορατόριουμ στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του ΓΓ, Τζορτζ Ρόμπερτσον αλλά και άλλες ΝΑΤΟικές πηγές, το «σχέδιο δράσης» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποτελείται από τέσσερις άξονες: α) σύσταση μιας νέας επιτροπής περαιτέρω μελέτης των επιπτώσεων από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. β) Παροχή λεπτομερών πληροφοριών για τη χρήση τέτοιων όπλων κατά τους «συμμαχικούς» βομβαρδισμούς κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. γ)Διασύνδεση της νέας επιτροπής του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς οργανισμούς. δ) συντονισμένη ΝΑΤΟική έρευνα... με επιστημονικό προσωπικό χωρών που έχουν αποστείλει στρατεύματα σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτσον, αυτό το σχέδιο δράσης αντανακλά την επιθυμία του ΝΑΤΟ για πλήρη και διαφανή συνεργασία με οποιουσδήποτε φορείς διενεργούν οποιεσδήποτε έρευνες πάνω στους κινδύνους «που ίσως» ελλοχεύει η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αλλωστε, όπως είχε πει ο ίδιος και νωρίτερα, το μόνον που παραδέχεται το ΝΑΤΟ σε σχέση μ' αυτά τα όπλα «είναι η πιθανότητα μόλυνσης ανθρώπων από την εισπνοή σκόνης που προκαλεί η έκρηξη βλήματος απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά ακόμη και τότε για να μολυνθεί κάποιος θα πρέπει να είναι εντός του κατεστραμμένου στρατιωτικού οχήματος»...
Η γερμανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί αλλά θέλει μορατόριουμ...
Στο Βερολίνο, πάντως, ο υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, εμφανιζόταν πεπεισμένος πως δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει την εντεινόμενη ανησυχία για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου». Οπως είπε «τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που έγιναν σε Γερμανούς στρατιώτες που μετέβησαν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και σε στρατιώτες που ποτέ δεν πήγαν εκεί, δεν έδειξαν διαφορές». Και ο Σάρπινγκ κατέληξε λέγοντας πως η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει την επιβολή ενός μορατόριουμ σ' αυτά τα όπλα, ενόσω βέβαια συνεχίζονται οι έρευνες.
Παρόμοια στάση κράτησε χτες και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ που διαβεβαίωσε πως το Παρίσι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει τις διεθνείς έρευνες για το Σύνδρομο των Βαλκανίων».
Αντίθετα, στη Ρώμη, οι τόνοι δεν έπεσαν, καθώς χτες ένας ακόμη στρατιώτης που είχε υπηρετήσει στα Βαλκάνια εξέπνευσε, κάνοντας επτά το συνολικό αριθμό των Ιταλών στρατιωτών που πέθαναν από λευχαιμία. Οι ασθενούντες Ιταλοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι 23. Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Σέρτζιο Ματαρέλα, μιλώντας στη Γερουσία για το λεγόμενο «Σύνδρομο των Βαλκανίων» είπε πως «η ιταλική κοινή γνώμη εξακολουθεί να ανησυχεί και να επιθυμεί πλήρη διαφάνεια για την υγεία των Ιταλών στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια» και πως «μόνον η αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί τη γαλήνη χιλιάδων οικογενειών». Νωρίτερα, ψήφισμα της ιταλικής γερουσίας ζητούσε τη συνέχιση των προσπαθειών για την επιβολή μορατόριουμ στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Μπορεί ΝΑΤΟ και ΕΕ να το έχουν ρίξει στη «μελέτη», εντούτοις το υ1πουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χτες πως ενώ ο αριθμός καρκινοπαθών έφθανε το 1989 τους 6.555, το 1997 ξεπέρασε τους 10.930... Επιπλέον, η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε χτες από τον ΟΗΕ να απαγορεύσει όλα τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, υπενθύμισε πως η Βαγδάτη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων και την παραπομπή Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων σε δίκη με τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας σε βάρος του ιρακινού πληθυσμού.