Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Εγκληματικός ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος
  • Τις  θέσεις του  ΚΚΕ  σχετικά με   τις συνέπειες του εγκληματικού ΝΑΤΟικού  πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, παρουσίασε χτες η Αλέκα Παπαρήγα 
  • Νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΚΚΕ,  ενώ   θα συμμετέχει και σε  άλλες , για το συντονισμό της λαϊκής κινητοποίησης

Την ανάγκη να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου του ΝΑΤΟ, και το θέμα της χρήσης όπλων με μη εμπλουτισμένο ουράνιο, με την οργάνωση και την κινητοποίησή του, πρόβαλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου χτες στο Ζάππειο και υπογράμμισε με έμφαση ότι το ΚΚΕ καταδικάζει «κάθε υποβολιμιαία προσπάθεια και προπαγάνδα που επιδιώκει να περάσει την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει υγιεινός πόλεμος που διεξάγεται από τους ιμπεριαλιστές αρκεί να καταργηθούν κάποια γνωστά και επικίνδυνα όπλα. Ο πόλεμος που γίνεται για τη διανομή της λείας στα Βαλκάνια, με οποιαδήποτε μορφή, είναι εγκληματικός, επομένως η μάχη για την κατάργηση των επικίνδυνων όπλων και ουσιών είναι αδιαίρετη με τη μάχη κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και δράσης στα Βαλκάνια και όπου αλλού». Επίσης η ΓΓ της ΚΕ, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ προγραμματίζει άμεσα ταξίδι στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις για να δείξει και έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον γιουγκοσλαβικό λαό.

Παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά την εισηγητική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, καθώς και το διάλογο που είχε με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου:

«Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ στις πολλαπλές και σε βάθος χρόνου συνέπειες που θα υπάρξουν από τη χρήση των όπλων με μη εμπλουτισμένο ουράνιο στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στις ασκήσεις των ΕΔ της Ελλάδας στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα κρούσματα λευχαιμίας, καρκινοπάθειας που θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Απλώς θα θυμίσω ότι οι επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους και δεν υπηρετούν αφεντάδες τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, τύπου ελληνικής κυβέρνησης, φωνάζουν ότι τα προβλήματα είναι ακόμα περισσότερα, με δεδομένο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός υποσκάπτεται, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, άρα είναι εκτεθειμένος σε πάσης φύσεως ασθένειες και μολύνσεις. Να σταθούμε στο πλευρό των επιστημόνων που αποκαλύπτουν, γιατί ήδη δέχονται όλες τις γνωστές αθέμιτες πιέσεις για να ρίξουν νερό στο κρασί τους.


Το ΚΚΕ αναλαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες κινητοποίησης του λαού, αλλά και συντονισμού δράσης των λαών, των δυνάμεων αντίστασης σε βαλκανικό επίπεδο και πιο ευρύτερα ακόμα. Στο πεδίο της πάλης, της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης, θα στραφούμε.Πιστεύουμε ότι στον αγώνα σήμερα θα μπουν νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα λαϊκές δυνάμεις, αγωνιστές, τίμιοι άνθρωποι που πολλοί βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι - ας μας επιτραπεί αυτός ο όχι τόσο κομψός όρος - στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή δράσης και αγώνα».

Στηρίζουμε κοινές πρωτοβουλίες κατά των συνεπειών του πολέμου

«Είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε σε άλλες κοινές, παραπλήσιες πρωτοβουλίες που δείχνουν διάθεση να θέσουν καθαρά το μεγάλο ζήτημα των συνεπειών του ΝΑΤΟικού πολέμου, των 40.000 βλημάτων που χρησιμοποίησαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως ενέργειες που αποβλέπουν πέρα από τη μείωση των συνεπειών, να προλάβουμε τα μελλούμενα. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τα Βαλκάνια εξακολουθούν να "μυρίζουν μπαρούτι", το ξαναμοίρασμα ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχει τελειώσει, ο λογαριασμός για την αλλαγή συνόρων δεν έχει κλείσει. Ολη η Βαλκανική βρίσκεται στη δίνη νέων αναμετρήσεων, συνοριακών αμφισβητήσεων, εντός του κυκλώνα είναι και η Ελλάδα. Οι διάφορες συμφωνίες ειρήνης που έχουν κλειστεί ή δρομολογούνται να κλειστούν, δε θα είναι τίποτε άλλο παρά διάλειμμα ανάμεσα σε εντάσεις, επεμβάσεις, πολεμικές αναμετρήσεις.

Ας είμαστε πιο πονηροί όταν έχουμε να κάνουμε με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Η εκστρατεία που ξεκίνησε πάνω στο πραγματικό γεγονός της εγκληματικής χρήσης των βομβών μη εμπλουτισμένου ουρανίου, έχει και μια άλλη πτυχή: Να μπουν στην αγορά τα νέα όπλα που κυρίως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν, πιο υψηλής, προηγμένης τεχνολογίας και ταυτόχρονα ακόμα πιο επικίνδυνων συνεπειών».

Υγιεινός ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν υπάρχει

«Γι' αυτό και καταδικάζουμε κάθε υποβολιμιαία προσπάθεια και προπαγάνδα που επιδιώκει να περάσει την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει υγιεινός πόλεμος που διεξάγεται από τους ιμπεριαλιστές, αρκεί να καταργηθούν κάποια γνωστά επικίνδυνα όπλα. Ο πόλεμος που γίνεται για τη διανομή της λείας στα Βαλκάνια με οποιαδήποτε μορφή είναι εγκληματικός, επομένως η μάχη για την κατάργηση των επικίνδυνων όπλων και ουσιών είναι αδιαίρετη με τη μάχη κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και δράσης στα Βαλκάνια και όπου αλλού.

Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουμε άμεσα ταξίδι στο Βελιγράδι και στις άλλες γιουγκοσλαβικές πόλεις που έχουν πληγεί από τις βόμβες μη εμπλουτισμένου ουρανίου, γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούμε στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού με έργα και όχι με συναισθηματικά λόγια μόνο.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να εμπιστευτεί τις πολιτικές εκτιμήσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, όχι γιατί σήμερα λέει την αλήθεια, αξιοποιεί όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνεται σήμερα. Σήμερα που το πέπλο συσκότισης σχίστηκε - αν και πολλά δεν έχουν ειπωθεί ακόμα - σήμερα είναι εύκολο στους πάντες να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή να συμπεριφέρονται ως αιφνιδιασθέντες από τις αποκαλύψεις. Ο λαός μπορεί να μας εμπιστευτεί γιατί μιλήσαμε έγκαιρα, γιατί αποτελέσαμε την κινητήρια δύναμη για να εκφραστούν τα γνήσια αντιπολεμικά αισθήματα που υπάρχουν ζωντανά στον ελληνικό λαό, που έχει πολύτιμη πείρα για το τι σημαίνει ξενική στρατιωτική δολοφονική επέμβαση.

Ας προβληματιστούν και εκείνοι που ανατρίχιασαν γιατί συμβάλλαμε να χαλάσει η ατμόσφαιρα πανηγυρικής υποδοχής του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα. Ας προβληματιστούν εκείνοι που πανηγύρισαν με τις συμφωνίες Ντέιτον, και τη συνθήκη G8, ή το σύμφωνο σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη. Οποιος δε θέλει να θυμάται, δε θέλει να αναλάβει ευθύνες σήμερα.

Το θέμα είναι τι κάνουμε έστω τώρα, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, όλοι όσοι τουλάχιστον θέλουμε να αντισταθούμε με έργα και όχι με λόγια και στεγνές ή συναισθηματικές δημόσιες δηλώσεις, ή με ύποπτα καθησυχαστικά λόγια ότι οι συνέπειες είναι ηπιότερες και μερικότερες.

Εμείς μια λύση προβάλλουμε:Την ανάγκη να πάρει στα χέρια του την υπόθεση ο λαός, με οργάνωση, κινητοποίηση, δράση με συγκεκριμένους άμεσους στόχους αλλά και με ορίζοντα πολιτικής αντεπίθεσης και δράσης χωρίς ημερομηνία λήξης, ως το τέλος, μέχρι να νικήσει. Ο αγώνας πρέπει να είναι αντιπολεμικός, κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, και των κυβερνήσεων - μελών του. Εννοείται ότι η καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι καθαρή, συγκεκριμένη, χειροπιαστή. Στήριξε πολιτικά τον πόλεμο, τον νομιμοποίησε, αλλά και έδωσε τις απαραίτητες στρατιωτικές διευκολύνσεις. Είναι αγώνας κατά του στρατιωτικού δόγματος της ΕΕ και της προκλητικής υποκρισίας της ΕΕ που τάχα δεν ήξερε για το είδος των όπλων, και τώρα συμπεριφέρεται ως μετανοούσα Μαγδαληνή».

Στόχοι ρεαλιστικοί και αναγκαίοι

«Οι στόχοι που εμείς προβάλλουμε και οι θέσεις μας είναι οι παρακάτω, και ευχόμαστε να βρεθούμε μαζί με πολλούς που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, καταλαβαίνουν όμως ότι υπάρχει ένας αναγκαίος, με αντικειμενικά δεδομένα κοινός πυρήνας ενδιαφερόντων.

1. Να γυρίσουν εδώ και τώρα τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, γιατί είναι εκτεθειμένα στους γνωστούς πια σήμερα για όλους κινδύνους, τους ίδιους που είναι εκτεθειμένοι και οι κάτοικοι των περιοχών. Να μη πάνε σε αντικατάσταση νέες δυνάμεις, γιατί δε βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους λαούς, ούτε την ειρήνη. Ανεξάρτητα ποια είναι η πρόθεση ή επιθυμία, η ο ευσεβής πόθος του κάθε απλού φαντάρου, ακόμα και του μόνιμου, η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις αυτές, υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, υπηρετούν τα συμφέροντα όλων εκείνων που θέλουν να προωθήσουν κεφάλαια, επενδύσεις, οικονομική ληστεία στην περιοχή. Οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι δυνάμεις κατοχής, συνιστούν δύναμη ένοπλης ειρήνης στις περιοχές, είναι θύτες αλλά και θύματα συνάμα.

Οι ελληνικές δυνάμεις αντικειμενικά διευκολύνουν τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών, που θέλουν, όπως και οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους της ΕΕ και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, να ξεκαθαρίσει το έδαφος από κάθε ίχνος αντίστασης προκειμένου ανενόχλητοι να κάνουν το δικό τους πλιάτσικο στις περιοχές.

2. Διακοπή συμμετοχής σε νέους πολεμικούς γύρους που ετοιμάζονται. Να μη βρεθεί ούτε ένας Ελληνας νεολαίος που σπρωγμένος από την ανεργία και το βάρος των κοινωνικών προβλημάτων, θα δεχτεί αντί μισθού να βρει "επαγγελματική απασχόληση" στα σώματα των μισθοφόρων που συγκροτούνται με τη μορφή του ευρωστρατού, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή οι πολεμοκάπηλοι εφεύρουν. Να μη δεχτεί κανένας στρατευμένος να υπηρετεί απάνθρωπα επιθετικά σχέδια, είτε σε καθαρή πολεμική περίοδο είτε σε ειρηνική περίοδο με τη μορφή του πιστολιού στον κρόταφο. Κανένας Ελληνας φαντάρος ή στρατιωτικός δεν μπορεί να νοείται ότι προσφέρει στρατιωτική υπηρεσία εκτός Ελλάδας. Πρέπει να διεκδικήσουμε τη μη συμμετοχή της χώρας σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης είτε αυτές λέγονται ειρηνευτικές, είτε ανθρωπιστικές, είτε πολυεθνικές, είτε νατοϊκές, είτε ευρωπαϊκές. Εμείς παλεύουμε και θα παλεύουμε εναντίον της συμμετοχής και συμμόρφωσης της χώρας στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, εναντίον του ίδιου του ΝΑΤΟ και της συμμετοχής της χώρας.

3. Να καταστραφούν πάσης φύσεως πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και να φύγουν τα πυρηνικά και οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια. Το στρατιωτικό δόγμα της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο αμυντικό, και με αυτό το κριτήριο να διασφαλίζεται η στρατιωτική ικανότητα της χώρας μας. Το ζήτημα αυτό αφορά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που έχει ορκιστεί στο κύριο και βασικό, να υπερασπίζεται τα σύνορα και την ακεραιότητα της χώρας.

4. Επιβάλλεται ο σύγχρονος πραγματικός ιατρικός έλεγχος όλων των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών, φοιτητών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία όχι μόνο σήμερα και εφ' άπαξ αλλά και στην πορεία, η επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών και η εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επιβάλλεται η ίδια η ΕΕ που συμμετείχε στους βομβαρδισμούς να πάρει μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία διαθέτοντας τα σχετικά κονδύλια, χωρίς πολιτικούς ή οικονομικούς όρους.

5. Προτείνουμε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής στα πλαίσια του κοινοβουλίου για την παραπέρα εξέταση των συνεπειών και την ανάδειξη των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών».

Ο λαός να απαντήσει μαζικά με την πάλη του

«Δεν αρκεί η κινητοποίηση, οι μαχόμενες λαϊκές δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν υπεροχή - όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες - και στο πεδίο των ιδεών, των επιχειρημάτων, των αξιών και των ιδανικών.

Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε τις μη αναστρέψιμες σε πολλά σημεία συνέπειες μόνο με επιστημονικά μέσα ή με τεχνοκρατικά, ή με επιχειρήματα του τύπου, ο διεθνής συσχετισμός είναι αρνητικός, δε συμφέρει ν' αντισταθούμε. Να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός που συντελείται για το ποιος ευθύνεται, ήξερε ή δεν ήξερε.

Το ερώτημα είναι αν θα ζει ο λαός, τα παιδιά του αγκαλιά με τη ραδιενέργεια, με ό,τι σημαίνει και συνεπάγεται αυτό, ή θα απαντήσει μαζικά με την πάλη του.

Αυτοί που λένε ότι δε συμφέρει να τα βάλουμε με το ΝΑΤΟ ή να αρνηθούμε τον ευρωστρατό (που ακόμα και αν είναι ανεξάρτητος από τις ΗΠΑ θα έχει το ίδιο δόγμα), το λένε για να επιβάλλουν τη νατοϊκή πολιτική, ή την πολιτική της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, με επικεφαλής τον πιο σκληρό γερμανογαλλικό και βρετανικό πυρήνα της. Δεν είναι φιλοΝΑΤΟικοί γιατί δεν μπορούν να είναι αντιΝΑΤΟικοί, αλλά γιατί έτσι συμφέρει την ελληνική ολιγαρχία και τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια. Αντί να υποκρινόμαστε περί των διαπλεκομένων, καλύτερα να δείξουμε στον ελληνικό λαό τη διαπλοκή του πολέμου με τα οικονομικά συμφέροντα όλων των ισχυρών επιχειρηματιών, του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα κινδυνεύσει ο λαός περισσότερο αν αντισταθεί παρά αν συμμορφωθεί, το λένε γιατί έτσι τους επιβάλλει το συμφέρον τους και όχι γιατί έτσι θα εξελιχθεί η πραγματικότητα.

Μιλάει η φωνή του συμφέροντος και όχι της λογικής υπέρ του λαού.

Τίποτε δεν είναι πιο φοβερό και ανασφαλές από τη συμμόρφωση στην πολιτική του ιμπεριαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ