Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Θέλουμε πίσω τα παιδιά μας»
  • Εκκληση γονέων που το παιδί τους υπηρετεί στο Κόσσοβο
  • Παραιτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής και Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ

«Να γυρίσουν πίσω όλα τα παιδιά. Να φύγουν οι κατοχικές δυνάμεις από τα Βαλκάνια και να αφήσουν τους λαούς ήσυχους να τα βρουν μεταξύ τους, ειρηνικά». Αυτή την έκκληση απευθύνει η Σ. Φωκά, μητέρα ενός 29χρονου παλικαριού που υπηρετεί στο Κόσσοβο, και καλεί όλους τους γονείς των Ελλήνων φαντάρων που μετέχουν στην ελληνική «κατοχική δύναμη» στο Κόσσοβο, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να στείλει πίσω τα παιδιά τους ζωντανά και χωρίς τον κίνδυνο σε μερικά χρόνια να πεθάνουν από τα ραδιενεργά και άλλα χημικά και τοξικά κατάλοιπα του πολέμου. Πριν δύο μέρες ως γονείς έστειλαν έγγραφο προς το ΓΕΣ και τον υπουργό Αμυνας, με το οποίο τόσο η Σ. Φωκά όσο και ο σύζυγός της ζητούν τον επαναπατρισμό του παιδιού τους, που βρίσκεται στο Κόσσοβο από το Σεπτέμβρη.

«Δελέασαν τους νέους με τα χρήματα. Και τα παιδιά μας χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, έχοντας μπροστά τους το δόλωμα των 800.000 δραχμών το μήνα, απέναντι στη βέβαιη ανεργία, δήλωσαν εθελοντές. Δε θέλουμε τα λεφτά τους. Θέλουμε πίσω τα παιδιά μας».

Την ώρα που η κραυγή αγωνίας των γονιών εκφράζεται ποικιλότροπα, ακόμη και με τη σιωπή, την ώρα που κανείς επίσημα δε διαψεύδει τις πληροφορίες για νέα κρούσματα σε στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία και νοσηλεύονται στο 424 ΣΝ της Θεσσαλονίκης με λευχαιμία (ένας εκ των οποίων, μόνιμος υπαξιωματικός από το Βόλο που κατοικεί στην ύπαιθρο Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στο στρατόπεδο της Χαλκηδόνας), επανδρώνεται στη Θεσσαλονίκη το γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Του Συμφώνου που έρχεται να συνεχίσει το έγκλημα εναντίον των βαλκανικών λαών. Επικεφαλής του γραφείου τοποθετήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Ειρήνη Λαμπράκη, που ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά της χτες, παρουσία μάλιστα του επικεφαλής του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ.

ΟΧΙ στον εφησυχασμό

Την αντίθεσή του στην «τακτική εφησυχασμού, που επιβάλλει το προεδρείο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ», εξέφρασε με την παραίτησή του από μέλος του Συμβουλίου ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ Χρήστος Ζερεφός, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συντελείται «όταν ο κίνδυνος - είτε υπό τη μορφή διοξινών είτε ραδιενεργών ακτινοβολιών - είναι εγγύς της χώρας μας». Μάλιστα, στο κείμενο της παραίτησής του προς τον πρύτανη του ΑΠΘ επισημαίνει ότι απαιτείται να επικρατήσει το μέτρο. Δηλαδή, ούτε υπερβολές για να μην πανικοβληθεί ο κόσμος και οδηγηθούμε σε λάθος αποφάσεις, αλλά ούτε και εφησυχασμός, που θα οδηγήσει σε απρόβλεπτα κακές καταστάσεις και δε θα επιτρέψει να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον υπαρκτό κίνδυνο.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, Κ. Παπαστεφάνου, χαρακτηρίζει «ανώδυνα αλλά όχι αμελητέας σημασίας» τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έπεσαν χωρίς να εκραγούν στο βυθό του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων. Προσθέτει, μάλιστα, πως η διάβρωση που θα υποστούν ύστερα από χρόνια, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και ο κίνδυνος μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω των φυτικών οργανισμών του βυθού στα ψάρια που τρέφονται από αυτά και στη συνέχεια εφόσον αυτά αλιευτούν στους ανθρώπους που θα τα καταναλώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ