Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εν αναμονή του επόμενου γύρου

Τις επόμενες κινήσεις του Κ. Καραμανλή περιμένουν όλοι τώρα στη ΝΔ προκειμένου να καταλάβουν, αν και πότε θα υπάρξει ο νέος γύρος αντιπαράθεσης, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι αιτίες της εσωκομματικής κρίσης δεν αντιμετωπίστηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η Ρηγίλλης εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Κ. Καραμανλής βγήκε ενισχυμένος και αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κόμματος και ταυτόχρονα επέβαλε το πλαίσιο για την πορεία προς το συνέδριο. Από δω και πέρα, όπως αφήνουν να εννοηθεί, ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και δε θα διστάσει να πλειοδοτήσει των εσωκομματικών αντιπάλων του, όσον αφορά τις προτάσεις για οργανωτικές αλλαγές. Αυτό άφησε να διαφανεί και ο ίδιος στη δευτερολογία του στην ΚΟ όταν είπε ότι «καμία πρόταση δεν είναι αρκετά τολμηρή». Ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος δε θα ανακοινώσει άμεσα τις προτάσεις του και θα αφήσει να «πέσουν» στον προσυνεδριακό διάλογο οι προτάσεις των περισσότερων στελεχών. Παράλληλα, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα διαμορφώσει μια εισήγηση, για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος, που θα εγκριθεί στο συνέδριο.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη φρόντισε χθες να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να θέτει τις προτάσεις της σε κάθε όργανο του κόμματος που θα συμμετέχει, γιατί το ζητούμενο είναι «να εκσυγχρονιστούμε» και γ' αυτό «πρέπει να αλλάξουμε πολλά μέσα στη ΝΔ». Εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί ορισμένες από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει έχουν γίνει αποδεκτές σχεδόν από όλους (πχ θητεία προέδρου) και εκτιμά ότι και οι υπόλοιπες θα υιοθετηθούν. Μιλώντας στο «Φλας» η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι το συνέδριο είναι «η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Κεντροδεξιάς να εκφραστεί στο σύνολό της από τη ΝΔ». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «δεν πιστεύει ότι θα χαθεί».

Από χτες ο Κ. Καραμανλής μαζί με την Ντ. Μπακογιάννη βρίσκονται στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετέχουν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, που δε μίλησε στη συνεδρίαση της ΚΟ, σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του χτες είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να το κάνει, γιατί «το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και δε σήκωνε διχογνωμίες». Υιοθετώντας τη θεωρία περί διαπλεκομένων του Κ. Καραμανλή υποστήριξε ότι επιδιώκουν να εμποδίσουν την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία με το να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό της. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το κόμμα Αβραμόπουλου δε θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της ηγεσίας της ΝΔ που θα αντιμετωπίσει και στο συνέδριο αφορά την «παραγωγή πολιτικής». Κυρίαρχο πρόβλημα για την ηγεσία της ΝΔ παραμένει η αντιπολιτευτική τακτική συναίνεσης και στήριξης της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, γεγονός που μόνο την επιδίωξή της να εμφανίσει «εναλλακτική πρόταση εξουσίας» δε βοηθά. Και σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορέσει να προσφέρει κάτι το συνέδριο στα τέλη του Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η διαμάχη για την αρχηγία(2009-10-13 00:00:00.0)
Οράματα και σχέδια για «πολιτική κυριαρχία»(2004-07-20 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για νέα ηγετική ομάδα(2001-04-11 00:00:00.0)
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ(2001-01-09 00:00:00.0)
Θέσεις μάχης ενόψει του συνεδρίου(2001-01-05 00:00:00.0)
Οργανωτικές αλλαγές με φόντο την κρίση(2000-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ